Κυνηγούν τον «λαγό»

Το σενάριο που προκαλεί τρόμο στην πλατεία Κουμουνδούρου ήρθε να αποκαλύψει η δήλωση του βουλευτή του κόμματος. Και δεν είναι άλλο από τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του χρόνου. Γιατί τότε απλά η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε διπλές κάλπες.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Με κάθε τρόπο ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, επιθυμούν η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο ή σε κάθε περίπτωση τις προεδρικές εκλογές να οδηγήσει εκείνη.

Ένα σενάριο που είδε εκ νέου το φως της δημοσιότητας είναι αυτό που προκαλεί την αναστάτωση. Γιατί προβλέπει πρόωρες κάλπες χωρίς να ανακινηθεί το θέμα του Προέδρου. Αυτό θα κληθεί να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση, η οποία αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις θα είναι με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος λοιπόν δεν θα εκλεγεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των ψηφοφόρων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τα εσωκομματικά προβλήματα που είναι δεδομένο πως θα προκληθούν λόγω των ισορροπιών, τότε μπορεί να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

«Η παρούσα Βουλή δεν νομιμοποιείται  πολιτικά να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έτσι ώστε να διερευνήσουμε αν είναι δυνατόν μια συμφωνία στο νέο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά από τη νέα Βουλή. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφή λοιπόν. Πρώτα εκλογές και μετά Πρόεδρος από τη νέα Βουλή», σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση όμως αυτή του Π. Σκουρλέτη έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Και υιοθετεί μια διαφορετική τακτική από εκείνη του Γ. Σταθάκη, που όμως έχουν τον ίδιο στόχο: να αποσυνδεθούν οι εκλογές από την προεδρική εκλογή.

Όλα αυτά, ενώ φουντώνουν στο εσωτερικό του κόμματος οι αντιδράσεις, με τον Π. Λαφαζάνη να απαντά ακόμα και από το βήμα της Βουλής στους συντρόφους του πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει και πως οι κάλπες είναι μονόδρομος.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε πως «τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Κοντονής, επειδή τους αποδόθηκαν πράγματα τα οποία δεν είχαν την ακριβή αποτύπωση των όσων είπαν, αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν δύο διευκρινιστικές, απολύτως σαφείς δηλώσεις. Άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους άλλη ερμηνεία αυτή τη στιγμή πέρα από αυτά που λένε οι ίδιοι στις διευκρινιστικές τους δηλώσεις». Όλα αυτά φυσικά μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί.

 

Ρεβάνς με Βενιζέλο

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετέθεσε για το μέλλον μια σειρά από αποφάσεις που προκαλούν πονοκέφαλο στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ επέλεξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως… μηχανή εκτόνωσης.

Από την Κουμουνδούρου χρεώνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις διαρροές που έγιναν πρωτοσέλιδα περί συνάντησης Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλου στο Μαξίμου, με στόχο να παγιδεύσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντάται με τον πρωθυπουργό, είναι συνάντηση για δύο και όχι για παρατρεχάμενους», σχολίαζε καυστικά βουλευτής της Κουμουνδούρου, εξηγώντας πως μια τέτοια συνάντηση θα ήταν θεσμικού χαρακτήρα. «Αν γινόταν τέτοια πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να την αρνηθεί. Αν το Μέγαρο Μαξίμου θέλει συνάντηση πολιτικών αρχηγών, ας γίνει. Το έχουμε προτείνει και εμείς. Άλλο όμως αυτό, και άλλο να συναντηθούν οι τρεις. Είναι μη θεσμική επιλογή και δεν θα ακολουθήσουμε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου πως «ένα δημοσίευμα το οποίο δεν αφορούσε την πραγματικότητα, γιατί ποτέ δεν υπήρχε σχεδιασμός να κληθεί από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης από κοινού ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δημιούργησε μεγάλη νευρικότητα», απαντούν πως νευρικά απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα ως μη όφειλε καθώς δεν την αφορούσε η συζήτηση.

Σε καμία περίπτωση όμως στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να δοθούν λάθος εντυπώσεις πως ο Αλ. Τσίπρας «φοβάται» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό άλλωστε έκλεισε ραντεβού για τους δύο μετά την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Τουρκία στα τέλη του μήνα. Αντικείμενο της συνάντησης είναι να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά ζητήματα, «πάντα θεσμικά» όπως σχολιάζει η Κουμουνδούρου.

Μάλιστα γίνεται σαφές πως η ατζέντα αυτής της συνάντησης θα είναι σαφής και τίποτε άλλο δεν θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Άλλωστε, η εκτίμηση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αδύναμη θέση λόγω των εσωκομματικών του προβλημάτων, οπότε κάθε άλλη συζήτηση θα μπορούσε έμμεσα να τον ευνοήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα