«Σταματήστε! Μας έχετε ξεφτιλίσει!»

 

Το 2011 η Μπαρτσελόνα έφτασε το ποδόσφαιρο σε άλλα επίπεδα. Το τερμάτισε. Ήταν η εποχή της ακμής της, με τον Μέσι στα 24 του χρόνια, να έχει ως συμπαραστάτες τους Πέδρο και Βίγια στην επίθεση. Η Μπάρτσα του Γουαρδιόλα έπαιζε τότε πάσινγκ γκέιμ που εκνεύριζε τους αντιπάλους. Δεν είχε τους τοπ σκόρερ όπως έχει τώρα, αλλά την καλύτερη μεσαία γραμμή όσον αφορά την κατοχή και τη δημιουργία.

Στον τελικό του Champions League εκείνης της χρονιάς, η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε στο Γουέμπλεϊ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παρά το ότι οι «μπλαουγκράνα» θεωρούνταν το φαβορί, οι Βρετανοί πίστευαν στην έκπληξη, κυρίως επειδή έπαιζαν στην Αγγλία. Στο 69’, όμως, το σκορ ήταν 3-1 υπέρ της Μπάρτσα και υπήρχε φόβος μήπως ανέβει το σκορ στα επίπεδα του 4-1 ή του 5-1.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ πέντε χρόνια αργότερα, αποκάλυψε ένα ωραίο παρασκήνιο από τον τελικό του Λονδίνου. Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τον εκνευρισμό των παικτών της Μάντσεστερ που στο τελευταίο 20λεπτο παρακαλούσαν τους παίκτες της Καταλανικής ομάδας να ρίξουν ρυθμό και να σταματήσουν να τους… ξεφτιλίζουν με τις ασταμάτητες πάσες τους!

«Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνον τον τελικό είναι το τελευταίο ημίωρο. Οι Άγγλοι ήταν πολύ θυμωμένοι, πραγματικά εξαγριωμένοι, επειδή είχαμε μετατρέψει το Γουέμπλεϊ σε ένα τεράστιο πάρτι και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό! Έβριζαν συνέχεια, φωνάζοντας τα πάντα απροκάλυπτα! Ήταν απίστευτο. Μερικοί από τους συμπαίκτες μου δεν μπορούσαν να τους καταλάβουν, αλλά εγώ μπορούσα. “Αρκετά, σταματήστε τις μαλακίες. Έχουμε πεθάνει. Κι έχουν μείνει ακόμα 25 λεπτά”. Και ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μέσι, ο Μπουσκέτς, ο Άλβες συνέχιζαν, πιμ-παμ, πιμ-παμ, πιμ-παμ».

Όντως, όποιος θυμάται αυτόν τον τελικό δεν μπορεί να ξεχάσει την απίθανη κυκλοφορίας της μπάλας των παικτών του Γουαρδιόλα που πάντως στο τελευταίο 20λεπτο δεν είχαν πιέσει ιδιαίτερα, ίσως κάνοντας τη χάρη στους συναδέλφους τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα