Τον τέλειωσαν οι «μέτοχοί» του…

Εκτός ακόμα και από τη θεωρητική διεκδίκηση του πρωταθλήματος μένει ο Παναθηναϊκός μετά την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Super League.

Στους «πράσινους» επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών, 100.000 πρόστιμο και 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τα όσα έγιναν στο νικηφόρο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, βέβαια, η νίκη σε βαθμολογικό επίπεδο γράφεται στο… χιόνι και μένει μόνο το γόητρο της νίκης κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Η ποινή για την αφαίρεση βαθμών λήφθηκε με πλειοψηφία 2-1 μελών της επιτροπής και οι Πράσινοι θα ασκήσουν έφεση ώστε να «πέσει» η τιμωρία σε δεύτερο βαθμό. Οι άλλες δύο ποινές πάρθηκαν ομόφωνα.

Ο Παναθηναϊκός θα υποχρεωθεί να παίξει χωρίς τον κόσμο του στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα Τρίπολης, δηλαδή τα δύο δυσκολότερα εναπομείναντα παιχνίδια στη Λεωφόρο.

Από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής εκείνος που μειοψήφησε ήταν ο Γιώργος Στεφανάκης, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν βαθμοί.

Αυτή η ποινή έχει μία σαφή ανάγνωση, ειδικότερα τις εξελίξεις που υπήρξαν μέσα στην εβδομάδα. Κρίνεται ως εξοντωτική, αλλά μέσα στα όρια του κανονισμού που ουσιαστικά έπρεπε να «παρθεί», ώστε τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα να παρουσιάσουν καλό πρόσωπο προς τη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα προς τον υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή που είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του τις προηγούμενες μέρες για την ποινή που είχε επιβληθεί στον ΟΦΗ για τα επεισόδια με τον Παναθηναϊκό στο «Γεντί Κουλέ».

Πλέον, ο Παναθηναϊκός θα δώσει αγώνα για τη 2η θέση με τον ΠΑΟΚ και επειδή για την ΕΠΟ η δικαιοσύνη ισούται με πολιτική, αν οι «πράσινοι» ηττηθούν με Ατρόμητο ή Αστέρα Τρίπολης (ανάλογα με ποιο παιχνίδι οριστεί πρώτο), δεν αποκλείεται να επιστραφούν οι βαθμοί για να «κλείσει» (στο δικό της μυαλό πάντα) το στόμα του Παναθηναϊκού.

Βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός πληρώνει ακριβά τη δράση των οπαδών. Είναι όμως ένα μοναδικό φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οπαδοί-μέτοχοι στο μοντέλο διοίκησης της λαϊκής βάσης που έχει καταφύγει το «τριφύλλι», να προκαλούν επεισόδια και τιμωρίες, επιβαρύνοντας τον σχεδιασμό της ομάδας και τον προϋπολογισμό της.

Στον Παναθηναϊκό, οπαδοί και διοίκηση, προφανώς «τυφλωμένοι» από τον φανατισμό, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η λαϊκή βάση στηρίζεται από τον κόσμο, δηλαδή τον απλό οπαδό, οργανωμένο ή μη. Όχι μόνο με την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής και τη συμμετοχή στις αποφάσεις και στην ανάδειξη της εκάστοτε διοίκησης, αλλά γενικότερα. Η παρουσία στο γήπεδο και η σωστή οπαδική συμπεριφορά αποτελούν ένα κομβικό σημείο της «σχέσης» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των οπαδών του «τριφυλλιού» και της ομάδας, στο πλαίσιο του διοικητικού μοντέλου που ονομάζεται «λαϊκή βάση».

Φανταστείτε τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα ή της Μπορούσια Ντόρτμουντ να μπουκάρουν στο γήπεδο, να δέρνουν αντιπάλους, να καταστρέφουν τους χώρους γύρω από το γήπεδο, να προκαλούν επεισόδια σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια.

Δεν υπάρχει καμία λογική σε όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην ομάδα και, βέβαια, ένα ικανό ποσοστό ευθύνης βαραίνει τη διοίκηση και την επικοινωνιακή της πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί οπαδικό τρόπο έκφρασης και επαφής με τον κόσμο.

Οι οπαδοί-μέτοχοι οφείλουν να προφυλάσσουν την ομάδα, να στηρίζουν την επένδυσή τους και να προασπίζουν τα συμφέροντά της. Η τιμωρία του γηπέδου, τα υψηλά πρόστιμα και οι βαθμολογικές απώλειες που συνεπάγονται όλα τα παραπάνω, δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συμπεριφορά λογικών ανθρώπων, οι οποίοι επιδιώκουν το καλό της εταιρείας στην οποία μετέχουν με τον οβολό τους.

Οι συνέπειες

Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της δράσης των χούλιγκαν-μετόχων του «τριφυλλιού»;

1) Οριστική απώλεια πρωταθλήματος

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να καλύψει αρκετό έδαφος από την 1η θέση, αλλά τελικά η νίκη είναι σαν να μην ήρθε ποτέ. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η ομάδα ήταν κυρίαρχη, επικράτησε δίκαια και είχε αποκτήσει δικαίωμα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Αντί να συζητούν άπαντες για τη μεγάλη επιτυχία του Παναθηναϊκού, ασχολούνται με τους χούλιγκαν, το… ξυλίκι του Μαρινάκη και του συνοδού του με τον Αλαφούζο και τον Κωνσταντίνου και τη διακοπή του πρωταθλήματος! Ιδού, λοιπόν, το πρώτο αποτέλεσμα της δράσης των οπαδών-μετόχων!

2) Οι ανανεώσεις συμβολαίων

Ο Γιάννης Αναστασίου ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο. Ο παλαίμαχος επιθετικός έχει ζήσει το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και έχει βιώσει μία διαφορετική κουλτούρα. Ο κόουτς έχει συμφωνήσει σε όλα με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για την επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι το 2018, ωστόσο με όλα αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν γενικότερα στον χώρο του ποδοσφαίρου, τον έχουν βάλει σε σκέψεις.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τους τρεις Κροάτες. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν… διασκεδάζει όταν στο γήπεδο επικρατούν συνθήκες ζούγκλας. Είτε είναι οπαδοί της ομάδας του, είτε αντίπαλοι. Οι Πέτριτς, Πράνιτς και Σίλντενφελντ είναι βασικοί, το καλοκαίρι μένουν ελεύθεροι, ο Παναθηναϊκός θέλει να τους κρατήσει, αλλά οι ίδιοι το σκέφτονται πολύ σοβαρά να παραμείνουν σε μία κατάσταση, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη που επιθυμούν.

3) Μεταγραφές

Ο Τάκης Φύσσας και ο Λεωνίδας Βόκολος καταβάλλουν μια τιτάνια προσπάθεια να βρουν τους επόμενους… Μπεργκ. Μιλάμε για παίκτες αξίας, ελεύθερους ή με χαμηλό κόστος, οι οποίοι θα προσφέρουν αγωνιστικά και παράλληλα θα αποτελέσουν μία καλή επένδυση για το μέλλον. Ενώ οι δύο άνδρες προσπαθούν να πείσουν τους υποψήφιους, το όνομα του Παναθηναϊκού αμαυρώνεται παγκοσμίως από τη δράση των χούλιγκαν, σε μία περίοδο μάλιστα που η χώρα, σε ένα άλλο επίπεδο, δίνει μάχη για την οικονομική της επιβίωση. Στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται διαφορετικά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τα ΜΜΕ μεταφέρουν την εικόνα ως έχει. Και η εικόνα αυτή δείχνει ένα γήπεδο να φλέγεται, οπαδούς να κυνηγούν παράγοντες, και προπονητές αντίπαλης ομάδας να συγκρούονται με την αστυνομία και να εκτοξεύουν από αυτοσχέδιες φωτοβολίδες μέχρι και μολότοφ εντός αγωνιστικού χώρου. Ποιος λογικός ποδοσφαιριστής, και δη αξίας, θα ήταν πρόθυμος να το ζήσει αυτό; ΚΑΝΕΝΑΣ!

Τελικά, το ερώτημα που τίθεται είναι ένα. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης; Η απάντηση επίσης είναι μία. Υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει και η βούληση από τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα