Τους ενώνει το επερχόμενο (;) Grexit

 

Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη πως αν οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι προσέγγιζαν μέσα από διαφορετικό πρίσμα την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πολλά πράγματα θα ήταν βελτιωμένα. Το επιχείρησαν πολλοί, το οραματίστηκαν πολλοί περισσότεροι, κάποιοι το τόλμησαν, όμως ένας το πέτυχε, έστω και μετά από πολλά χρόνια, το 2015! Ο Σταύρος Κοντονής ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να «ενώσει» τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παρουσία των ελληνικών ομάδων! Μία εξέλιξη που, αν συμβεί, ενδεχομένως να σημάνει τη θανατική καταδίκη του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τις όποιες… μαύρες σελίδες το συνοδεύουν.

Η κατάθεση του αθλητικού Νομοσχεδίου και η επικείμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της UEFA, με επιστολή την οποία απέστειλε στον υφυπουργό Αθλητισμού, θέτοντας άμεσα θέμα αποβολής των ελληνικών ομάδων (συλλόγων και Εθνικής) από τις διεθνείς διοργανώσεις. Η συγκεκριμένη καταστροφική –εφόσον γίνει πραγματικότητα– προοπτική επέφερε με τη σειρά της την αντίδραση των δύο μεγαλύτερων συλλόγων του ελληνικού πρωταθλήματος, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Οι δύο ΠΑΕ δεν έφτασαν στο σημείο να εκδώσουν κοινό… ανακοινωθέν, αλλά εξέδωσαν ανακοινώσεις με «κοινό» περιεχόμενο, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός, μέσω της επιστολής του νομικού συμβούλου της ΠΑΕ, Θοδωρή Γιαννίκου, προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη, επισημαίνουν τις καταστροφικές –για το ελληνικό ποδόσφαιρο– συνέπειες που θα έχει τυχόν αποκλεισμός από τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός κρούει τόσο έντονα τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα σε κορυφαίο πολιτειακό επίπεδο, με την επιστολή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, από την πλευρά του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο Μεσαίωνα για το ποδόσφαιρο και για απόλυτη καταστροφή, ενώ με δηλώσεις του σε γερμανικά ΜΜΕ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη γενικότερη οικονομική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία! Ο παράγοντας του «τριφυλλιού» αναφέρθηκε σχετικά και μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη (23/4) με τον υφυπουργό Αθλητισμού, κατά την οποία ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα. Στις δηλώσεις του χαρακτήρισε και πάλι καταστροφικό το ενδεχόμενο GREXIT από τις διεθνείς ομοσπονδίες, παρ’ ότι συντάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και του Σταύρου Κοντονή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Βέβαια, η μία διάθεση ακυρώνει την άλλη, καθώς υποτίθεται πως τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο Νομοσχέδιο και που καταργούν το αυτοδιοίκητο, συντάχθηκαν ακριβώς για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά στο άθλημα.

Η επιστολή του Ολυμπικού

Πριν από δύο μέρες Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έστειλε επιστολή στους βουλευτές θέλοντας να δείξει την ανησυχία της για τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει τη μορφή της συζήτησης και να φέρει τις πραγματικές συνέπειες του Grexit στη Βουλή.

Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ μέσω της επιστολής του Θεόδωρου Γιαννίκου στέκεται σε επτά βασικά σημεία: Το υπέρογκο μέγεθος των διοικητικών προστίμων, την αυθαίρετη δυνατότητα του Υπουργείου να τιμωρεί ομάδες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις λέσχες Φιλάθλων, τις ηλεκτρονικές λειτουργίες των γηπέδων, στη θέσπιση πειθαρχικών οργάνων, στις πρωτοβουλίες αποτροπής στοιχηματισμών και στις δικαιοδοσίες που πρέπει να έχει η ΕΠΟ.

Οι δηλώσεις Αλαφούζου

Ο πρόεδρος του ΠΑΟ στον τηλεοπτικό σταθμό «Tagesschau» στην ουσία αποδεικνύει πως τις τελευταίες μέρες ακολουθεί κοινή γραμμή με αυτή του Ολυμπιακού. Ο Αλαφόζους είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο: «Η οικονομία καταρρέει. Δεν έχω κανένα θετικό νέο να αναφέρει και καμία θετική ενέργεια σε οποιοδήποτε τομέα. Νομίζω πως δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για το πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος και αυτό έχει επέκταση και στο ποδόσφαιρο». Κι αν αυτά που λέει ο Γιάννης Αλαφούζος φαντάζουν φυσιολογικά, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΟ ήταν λίγο πιο σκεπτικός, αλλά τώρα σχεδόν συνυπογράφει την επιστολή του Ολυμπιακού, δείχνοντας να διαφωνεί 100% με την κυβερνητική πολιτική

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα