Αυξάνονται και πληθύνονται

Σε έξαρση είναι τις τελευταίες ημέρες η είσοδος προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα στη Λέσβο ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο νησί επιστρέφει στα δεδομένα των αρχών του 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, την Τρίτη 22 Αυγούστου, καταμετρήθηκαν στη Λέσβο 5.111 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Ο αριθμός αυτός αναλογεί στην κατάσταση που επικρατούσε στο νησί τα Χριστούγεννα του 2016, ενώ στα τέλη του περασμένου Απριλίου είχε υποχωρήσει σημαντικά και είχε πέσει σχεδόν στο μισό, αριθμώντας 2.990 άτομα.

Από αυτούς τους 5.111 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που περιμένουν στη Λέσβο την εξέταση της αίτησης ασύλου, οι 3.660 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως έχει υποδομές μόνο για 2.330 άτομα.

Την ίδια ώρα στη Χίο ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανέρχεται στους 2.814, από τους οποίους οι 1.104 διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής της ΒΙΑΛ στο χωριό Χαλκειός, το οποίο είναι χωρητικότητας 894 ατόμων.

Αδιαχώρητο επικρατεί και στη Σάμο, όπου καταμετρήθηκαν 2.514 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι  2.145 στο Κέντρο Υποδοχής, το οποίο επισήμως είναι χωρητικότητας 700 ατόμων!

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ελέγχου συνόρων στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταμετρήθηκαν συνολικά χθες το βράδυ 10.439 πρόσφυγες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα