Δεν θα κάνει προκοπή χωρίς γήπεδο!

Άλλη μία εντός έδρας γκέλα για την ΑΕΚ. Οι ξεζουμισμένοι παίκτες της δεν είχαν κουράγια στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον ΠΑΣ και επέτρεψαν στους Γιαννιώτες να φέρουν την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και μια και δυο φορές. Προ εβδομάδων ο Ατρόμητος είχε μετατρέψει το 2-0 και σε 2-2, ενώ ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής πήραν εύκολα το 0-0. Πέρσι, είχαν νικήσει ο Λεβαδειακός και ο Αστέρας Τρίπολης. Αλλά μήπως, τελικά, αδικούμε την ΑΕΚ και οι γκέλες αυτές δεν ήταν εντός έδρας, αλλά σε… ουδέτερο γήπεδο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης το είπε στην «κιτρινόμαυρη» γιορτή των Χριστουγέννων: «Τόσα χρόνια η ΑΕΚ παίζει εκτός έδρας. Δεν είναι γήπεδο το ΟΑΚΑ. Σε ξενερώνει…» , δήλωσε αφού πρώτα μοίρασε ευχές και υποσχέθηκε μετεγγραφές. Και δεν έχει άδικο. Το ΟΑΚΑ όχι μόνο ξενερώνει τον κόσμο που αρνείται να το επισκεφτεί, αλλά δίνει δύναμη στον αντίπαλο που δεν νιώθει την καυτή ανάσα του κόσμου.

Λίγο πριν πέσει το απόρθητο κάστρο

Θέλουμε να κάνουμε μερικές συγκρίσεις σχετικά με τις επιδόσεις της ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας» και τους αριθμούς της ομάδας εντός έδρας από τη μέρα που έφυγε, όμως, από το φυσικό της σπίτι της και πήγε στη Ριζούπολη, στη Νέα Σμύρνη, στον Ταύρο, στα Λιόσια και εν τέλει στο ΟΑΚΑ.

Δεν θα πάμε πίσω στην εποχή των πρωταθλημάτων που η ΑΕΚ έκανε σερί νικών στο «Νίκος Γκούμας», που κατάφερε μέχρι και 17 στα 17 να πετύχει τη σεζόν 1992-1993. Θα μελετήσουμε κάποια δεδομένα από το 1995 κι έπειτα, μέχρι και το 2003 που χρησιμοποιούσε το ιστορικό της στάδιο.

Ας δούμε πρώτα τι κατάφερε η ΑΕΚ πέρσι στην επιστροφή της. Πράγματι έκανε μία καλή χρονιά με 13 νίκες και δύο ήττες, δηλαδή έξι χαμένους βαθμούς, ωστόσο χάλασε πάλι το ποσοστό της φέτος με τις τέσσερις γκέλες πριν καν βγει ο γύρος. Σύνολο σε 1,5 πρωτάθλημα δύο ήττες και τέσσερις ισοπαλίες. Θλίψη προκαλούν και τα γκολ που σημειώνει στο ΟΑΚΑ. Πέρσι ναι μεν είχε 13 νίκες, αλλά σημείωσε συνολικά μόλις 31 γκολ. Τη σεζόν 2010-11 πέτυχε εντός έδρας 22 τέρματα και είχε έξι γκέλες, ενώ δύο ισοπαλίες και δύο ήττες είχε την περίοδο 2008-2009 με μόλις 21 γκολ εντός έδρας! Ακόμη και τη σεζόν που πήρε το πρωτάθλημα εντός των γηπέδων (τη χρονιά του Βάλνερ) είχε τέσσερις γκέλες σε 15 ματς.

Πάμε να δούμε κάποια νούμερα από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Τη σεζόν 1995-96 σε 17 ματς είχε 16 νίκες και μία ισοπαλία και γκολ 54-6! Αδιανόητα πράγματα, αφού 54 γκολ δεν βάζει πλέον η ΑΕΚ όλη τη σεζόν!  Την επόμενη χρονιά με αποδυναμωμένη ομάδα είχε 15 νίκες και δύο ήττες με τέρματα 47-12. Τη σεζόν 1998-99, όταν πλέον ο Ολυμπιακός κυριαρχεί, η ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας» έχει 16 νίκες και μία ισοπαλία με τέρματα 47-9! Εντυπωσιακές ήταν  και δύο χρονιές πριν γκρεμιστεί το γήπεδο. Τη μία είχε 13-1-1 και 51-17 τέρματα και την άλλη 12-0-1 και τέρματα 40-9.

Κάθε μέρα που περνά, ζυγώνει μία… εντός έδρας γκέλα

Καλές οι μετεγγραφές που κάνει η ΑΕΚ, έχει ήδη «κλείσει» δύο παίκτες πριν καν μπουν τα Χριστούγεννα. Καλός και ο προπονητής της, ένας άνθρωπος που θήτευσε δίπλα στο Ζοζέ Μουρίνιο. Καλή και η θωράκιση της ομάδας με Έλληνες παίκτες σε όλες τις θέσεις σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες ομάδες που έχουν έλλειψη. Σωστός και ο εξωαγωνιστικός αγώνας του Δημήτρη Μελισσανίδη. Αλλά κυρίες και κύριοι, η ΑΕΚ δεν έχει έδρα. Στο ΟΑΚΑ ήρθε ο Ιωνικός το 2005 και της στέρησε το πρωτάθλημα, ήρθε ο αδιάφορος Άρης και ο Πανιώνιος και της έκοψαν πέντε βαθμούς το 2008 και το δρόμο προς τον τίτλο, ήρθαν ένα σωρό ομάδες το 2012 και την έριξαν κατηγορία. Και έχουν έρθει φέτος τέσσερις ομάδες που στη Νέα Φιλαδέλφεια τα προηγούμενα 40 χρόνια είχαν δεν είχαν όλες μαζί 5-6 ισοπαλίες.  Οι μεγάλοι αντίπαλοι το ξέρουν αυτό και το εκμεταλλεύονται και κάθε δύο εβδομάδες που περνούν χωρίς να ξεκινούν τα έργα, η ΑΕΚ χάνει ένα εντός έδρας παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα