Ελεύθερος για 48 ώρες ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Αέρα ελευθερίας πνέει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Μετά από 15 χρόνια στον Κορυδαλλό, ο «φαρμακοχέρης Λουκάς» της 17Ν που εκτίει ποινή έντεκα φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της οργάνωσης, έλαβε διήμερη άδεια- μετά από πολλαπλές αιτήσεις-  και βγήκε το μεσημέρι της Πέμπτης για 48 ώρες από τις φυλακές, στις οποίες είναι έγκλειστος από το 2002.

Ακριβώς έξω από τον πύλη βρίσκονταν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Εκτωρας καθώς ομάδα ατόμων που φώναξαν το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον «Λουκά» της 17Ν ήταν 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Η ποινή του μετά την εφετειακή απόφαση ήταν 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

«Τι θα κάνω όσο είμαι έξω από τη φυλακή»

Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου» ανέφερε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο Συμβούλιο της Φυλακής.

Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του να επανασυστήσει την μελισσουργική μονάδα που είχε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πολυισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας κατά την στην ακρόασή του από το Συμβούλιο επικαλέστηκε τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Ο κρατούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ερωτήθη για τη θέση του απέναντι στις βαριές κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17 Νοέμβρη, καθώς δεν το θέτει ως προϋπόθεση ο νόμος για τη χορήγηση αδείας.

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδα: «Ήταν … κύριος στη φυλακή»

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται. «Είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα» τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

«Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για τη χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της ”προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας”» διερωτούνται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Tι είπε η συνήγορός του

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε αμέσως μετά: “Είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, ένα συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, το ευχαριστούμε περιμένω και από εσάς και απ΄ όλους αυτούς που παρεμβαίνουν στο θεσμικό έργο να σεβαστούν τον κρατούμενο. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται, λιντσάρει ανθρώπους, όπως έγινε χθες στην Ευελπίδων και ο νόμος δεν προβλέπει.

Ο νόμος έχει να κάνει με την κρίση του συμβουλίου ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή κρίση της άδειας. Η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σεβαστή και από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Δεν έχει αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο και οι πολιτικές του πεποιθήσεις.

Η μεταμέλεια δεν αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση άδειας.Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δικαιούται κάθε 60 ημέρες να κάνει αίτηση για άδεια”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα