Εχθρός ο λαϊκισμός

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση για απλή αναλογική, αλλά και η αναστολή του λαϊκισμού ως μήνυμα στην Ευρώπη από την Ισπανία προέκυψαν από την συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών, ενόψει της μετάβασης του προέδρου του κόμματος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Επί τάπητος τέθηκαν, δε, οι προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ό,τι αφορά το Brexit, η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως στο εξής η διαχείρισή του θέματος απαιτεί προσοχή, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα.
Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της διάσπασης να ενισχύονται, ενώ ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, ως ένα μήνυμα αναστολής των πολιτικών του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, από την συνεδρίαση προέκυψε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική και θεωρεί ότι η πρόταση αυτή επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τη συζήτηση για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η οποία είναι ολέθρια για τους πολίτες, και συνιστά απόπειρα διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος, που -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- βλέπει ότι τα ποσοστά του καταρρέουν. Τονίζεται δε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτελεί συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας, χαρακτηριστικά που έχει και ο ισχύον εκλογικός νόμος.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση επάνω σε δυο ζητήματα: Την ψήφο στους Έλληνες ομογενείς και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, και τα δυο θα βελτίωναν ότι ισχύει έως σήμερα.
Η ιδιωτική παιδεία
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των τελευταίων αρχηγών της Ν.Δ. ήταν η συνταγματική κατοχύρωση στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα από τα άρθρα που έρχεται στο νου όταν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα αλληλοϋποστήριξη από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ των προτάσεων του κάθε κόμματος για τον καθορισμό των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος. Με μία τέτοια ευρύτερη συναίνεση στην παρούσα Βουλή θα υπάρξουν οι 180 ψήφοι στους οποίους προσβλέπει η Ν.Δ. ώστε να καταστεί δυνατόν να αλλάξει με απλή πλειοψηφία και το “άρθρο 16” από την επόμενη Βουλή. Εκεί όπου θεωρεί βέβαιο πως θα πλειοψηφεί η ίδια και θα έχει την δυνατότητα να βάλει την δική της σφραγίδα, με τη δική της συνταγματική πρόταση που στο μεταξύ θα έχει εγκριθεί από το εκλογικό σώμα, στο νέο καταστατικό χάρτη με τον οποίο θα σηματοδοτηθεί η μετάβαση της χώρας στη νέα μεταπολίτευση και στη μετα-Μνημόνιο εποχή.
Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια συνιστούν μείζον ζήτημα για τη Ν.Δ. ως παράμετρος μίας ευρύτερης οπτικής για τα θέματα της Παιδείας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Και εάν η ανατροφοδότηση της κρίσης από το υφεσιακό πισωγύρισμα των τελευταίων 17 μηνών δεν κρατούσε την οικονομία στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι βέβαιο ότι στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. θα βρισκόταν σήμερα με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση η Παιδεία.
Ο λόγος; Πρόκειται για κατεξοχήν πεδίο όπου, σύμφωνα με τη Ν.Δ., οι “αριστερές ιδεοληψίες” συναντούν μία νοοτροπία “μετριότητας”, με αποτέλεσμα ένα πνεύμα “συστηματικού εξισωτισμού προς τα κάτω” στον πλέον ευαίσθητο τομέα της ελληνικής κοινωνίας. Στη Ν.Δ. δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία ότι η Παιδεία θα αποτελεί πεδίο διαρκούς εφαρμογής “ιδεοληπτικών αριστερών πολιτικών” που υπακούουν στη λογική της γνωστής φράσης περί “αριστείας” και “ρετσινιάς”.
Στο υπό επεξεργασία πρόγραμμα του κόμματος η “Αριστεία” συνιστά ευρύτερη θεματική ενότητα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Έρευνα. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, δεν αφορούν μόνο στην θέση για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά σχετίζονται και με την ανάγκη διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα