Η πρωτότυπη απάντηση στον Γερούν

Τη δική του ξεχωριστή απάντηση στον Ντάισελμπλουμ έδωσε μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος από τα ξημερώματα βρίσκεται στην Ρώμη με την ευκαιρία της πανηγυρικής συνόδου κορυφής για τα 60 χρόνια της Ε.Ε.

Αναλυτικά ο επικεφαλής του Ποταμιού γράφει στην ανάρτηση του: “Φτάνοντας αργά στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Ρώμης κατευθύνθηκα προς το σταθμό του τρένου. Ανάμεσα στα τέρμιναλ 2 και 3. Στην έκδοση των εισιτηρίων ένας ευγενικός υπάλληλος ζήτησε να μάθει σε ποιό ξενοδοχείο θα έμενα για να μου πει σε ποιά στάση θα κατέβω. Μόλις του είπα, είχε μία καλή πρόταση για μένα – όπως μου επεσήμανε. Αντί να δώσουμε 14 ευρώ το άτομο – εγώ και οι 3 συνεργάτες μου – να δώσουμε από 17 ευρώ και να πάμε με ένα πουλμανάκι που θα έφευγε από τον σταθμό σε 15 λεπτά. Πλήρωσα, πήρα μια χειρόγραφη απόδειξη – «θα σου βάλω 70 εύρω» είπε ο ανοιχτοχέρης – και περιμέναμε. Στο 20λεπτο ήρθε ο οδηγός, «come with me», και πήγαμε στο πάρκινγκ. Εμείς οι τέσσερις, άλλες τέσσερις ασιάτισσες και ένας κύριος – που αυτός, άγνωστο γιατί, πλήρωσε 22 ευρώ – μπήκαμε σε ένα άσπρο βαν και σε μία ώρα φτάσαμε στο κέντρο της Ρώμης. (ήταν σαν να ταξίδευα σε σέικερ ακούγοντας ποπ ιταλικά)… Μας μοίρασε στα ξενοδοχεία και μας καληνύχτισε.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί έχω βαρεθεί τα στερεότυπα για τους «απατεώνες Έλληνες». Στη Γερμανία πριν λίγα χρόνια με είχε «κλέψει» ένας ταξιτζής. Και στο Παρίσι είχα τσακωθεί με ένα εστιάτορα που δεν ήθελε με τίποτα να μου δώσει απόδειξη. Και στο Άμστερνταμ πάλι, όταν είχα πάει για τους Πρωταγωνιστές, δεν μπορούσα να σταυρώσω απόδειξη. Δεν είναι λοιπόν μόνο οι πονηροί του Νότου (κ. Νταϊσελμπλουμ).
Καληνύχτα από τη Ρώμη που σε λίγες ώρες αρχίζουν οι εορτασμοί για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ”.

Και άρθρο

Πριν από την ανάρτηση-απάντηση στον Ντάισλεμπλουμ ο Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο του σε οικονομική εφημερίδα ανέλυσε το πόσο σημαντική είναι για τη χώρα μας η Ευρώπη, αλλά και τι χρειάζεται να αλλάξει η σημερινή κομισιόν προς όφελος των πολιτών. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει:

“Σήμερα η μεγαλύτερη παγίδα για όλους εμάς που πιστεύουμε στην Ευρώπη είναι να επαναπαυθούμε στην βεβαιότητα του «θετικού αναπόφευκτου». Το ευρωπαϊκό εγχείρημα όντως προχώρησε. Έφερε τους ανθρώπους, με πρώτους τους φοιτητές, πιο κοντά και εξασφάλιζε ειρήνη και ευημερία.
Η Ιστορία όμως δεν εξελίσσεται ευθύγραμμα. Η οικονομική κρίση κλόνισε πολλούς. Περιθωριοποίησε κοινωνικά στρώματα. Οι πόλεμοι μπορεί να ήταν μακριά από την Ευρώπη δημιούργησαν όμως χαρακώματα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Εθνικισμοί ξύπνησαν ξανά, ο ρατσισμός αναδύθηκε και πάλι. Ένα νέο κύμα ωμού λαϊκισμού, τρώει μεθοδικά τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι αποτυχίες της ΕΕ μεγεθύνονται και οι επιτυχίες της αμαυρώνονται. Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Γιαν-Βένρνερ Μύλερ, αν και δεν χαρίζεται καθόλου στις Βρυξέλλες, έχει ονομάσει τον λαϊκισμό τη μεγαλύτερη σκιά στη δημοκρατία. Πώς θα διαλύσουμε λοιπόν αυτή τη σκιά;

Οι κοινωνίες μας και τελικά η Ευρώπη έχουν ανάγκη από ένα Νew Deal. Οικονομική και πολιτική ισότητα, ασφάλεια και συμμετοχή. Αν δεν σταματήσουμε την πτώση της μεγάλης μεσαίας τάξης, επιχειρηματίες και μισθωτοί θα γίνουν λίπασμα για τους ακραίους και τους λαϊκιστές. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να αναβαθμιστεί. Η ανεργία και η υγειονομική ασφάλεια των νέων της Ευρώπης πρέπει να είναι υπόθεση της ΕΕ. Η παιδεία, η επικοινωνία, οι μετακινήσεις, πρέπει να εναρμονισθούν με τις ταχύτητες του … ίντερνετ. Και ένα τραίνο πρέπει να συνδέσει τη Δανία με την Καλαμάτα, την Πορτογαλία με τη Θράκη. Η κοινωνική ανοδικότητα και οι ευκαιρίες πρέπει να πολλαπλασιαστούν και όχι να υποχωρήσουν.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει πρώτα, να νικήσουμε τους λαϊκιστές. Όχι τους λαϊκιστές στις χώρες των άλλων, αλλά τους λαϊκιστές στην χώρα του ο καθένας μας. Μια μάχη εντός των τειχών. Εκεί που και οι λαϊκιστές πριονίζουν την Ευρώπη”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα