Μας ψεκάζουν (…με δηλώσεις)

Το θρίλερ με τη δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζεται. Βεβαίως κανείς –πλην της κυβέρνησης– δεν πίστευε ότι θα έκλεινε μέσα στον Γενάρη με τόσα πολλά μέτωπα ανοιχτά και με τόσες εκκρεμότητες. Παρ’ όλα ταύτα και σε αυτή την περίπτωση όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο απ’ όλους τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαίωναν ότι η δεύτερη αξιολόγηση «κλείνει άμεσα». Δηλώσεις δημόσιες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες και μάλιστα πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης.

Μέσα σε δυόμισι χρόνια διακυβέρνησής του ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε και ολοκλήρωσε τέσσερις αξιολογήσεις και δεν ολοκλήρωσε την πέμπτη, καθώς είχε ήδη χάσει τις ευρωεκλογές και οι… αντικειμενικοί δανειστές μας που –υποτίθεται– δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας (sic) πόνταραν τα λεφτά τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε κύλησε αρκετό νερό στο πολιτικό αυλάκι: ήρθε η «δημιουργική ασάφεια» του Γιάνη Βαρουφάκη, περάσαμε στο δημοψήφισμα, στη 17ωρη διαπραγμάτευση Τσίπρα που έφερε το τρίτο μνημόνιο, σε μία κακήν κακώς κλεισμένη πρώτη αξιολόγηση και τώρα βρισκόμαστε ενόψει της δεύτερης που όλο κλείνει και όλο ανοιχτή μένει…

Ήδη από την πρώτη αξιολόγηση ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωνε στη Βουλή ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016. «Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος, διότι αν πάμε τον Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε!», είπε τότε ο ΥΠ.ΟΙΚ. σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό και από πολιτικής άποψης αλλά και για λόγους οικονομικούς. Δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε τον Οκτώβριο μάλλον… καήκαμε!

 Η β΄ αξιολόγηση και το θρίλερ…

Οι διακαείς πόθοι της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, έδωσε πάτημα σκληρής κριτικής όχι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στα μικρότερα κόμματα. Οι δηλώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Και ασφαλώς όπως και στην πρώτη αξιολόγηση έτσι και τώρα ποτέ δεν έπεσαν μέσα…

Κάθε φορά που συνεδρίαζε το Eurogroup και είχε στην ατζέντα το θέμα της αξιολόγησης, οι υπουργοί έκαναν δηλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη: «Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του Νοεμβρίου», ανέφερε ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real fm.

«Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων πήγε πολύ καλά, έχουν οριοθετηθεί τα θέματα, έχουν εντοπιστεί οι περιοχές που υπάρχει γενικώς συμφωνία, καθώς και τα θέματα, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση, παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά. Θα κλείσει στο χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου».

Προσέξτε: ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός από την πρώτη πρόβλεψη για το πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έχει πέσει έξω ήδη τρεις μήνες! Και συνεχίζουμε…

Στις 25 Νοεμβρίου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με νέες τοποθετήσεις: «Η δεύτερη αξιολόγηση όχι μόνο θα κλείσει στην ώρα της, αλλά θα κλείσει και με τον σωστό τρόπο. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά αλλά και χωρίς νέα μέτρα». Έφυγε όμως και ο Νοέμβριος και τον ρόλο του… μάντη αναλαμβάνει στις 2 Δεκεμβρίου ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας μεν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, χωρίς όμως να δίνει ακριβή χρόνο.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» είναι σαφώς πιο συγκεκριμένος και την ίδια στιγμή που ζητά από την ΠΝΟ να σταματήσει τις απεργίες δηλώνει: «Χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης, αν η ΠΝΟ διαπιστώσει κάτι αρνητικό ως τις 18-19 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η αξιολόγηση, τότε να αποφασίσει τι θα κάνει».

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και σαφώς μετά την ημερομηνία που έθεσε ο υπουργός του, ο πρωθυπουργός, παραδίδοντας στην Καλαμάτα το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μορέας και απαριθμώντας τα οφέλη του κεντρικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου, είπε ότι προβλέπεται και η δωρεάν μετακίνηση των ψηφοφόρων στις εκλογές.

«Αλλά αυτό το όφελος θα αργήσετε να το χρησιμοποιήσετε, καθώς οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του ’19, όπως θα διαψευστούν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Θα κλείσει και θα κλείσει άμεσα», τόνισε με νόημα.

Η τελευταία άτυπη ενημέρωση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας ήταν μετά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια για την ψήφιση της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Αμέσως μετά πήγε να ευχηθεί ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή και ο κ. Τσίπρας είπε για την περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση: «Στόχος μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει τέλος Ιανουαρίου, αυτό θέλουμε, γι’ αυτό παλεύουμε και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο».

Μαζί με τις ημερομηνίες που δήλωναν κατά καιρούς οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπάρχουν και δεσμεύσεις για την ελληνική οικονομία που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Δεσμεύσεις-υποσχέσεις που ηχούν όμορφα στα αυτιά. Όταν όμως δεν μπορείς να πέσεις μέσα σε μια ημερομηνία, πώς μπορείς να πείσεις ότι θα πέσεις μέσα και θα τηρήσεις τα υπόλοιπα; Αχαρτογράφητες περιοχές, θα έλεγε κάποιος. Μας δουλεύουν, θα έλεγε κάποιος άλλος. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Εκεί κάπου αναρωτιέσαι αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι τόσο χαμηλού επιπέδου ή αν απλά μας… ψεκάζουν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα