«Μνημόνιο» συνεργασίας για τη βελτίωση της διαβίωσης στις φυλακές

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την αποτελεσματική παρακολούθηση των όρων διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, υπογράφηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ) και του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), υπό την ειδική του αρμοδιότητα ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης».

Η εν λόγω συμφωνία έλαβε χώρα στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία – ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και φέρει τις υπογραφές εκ μέρους του ΥΔΔΑΔ του υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου και εκ μέρους του ΣτΠ, του αναπληρωτή συνηγόρου, Β. Καρύδη.

Όπως αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία τους, το αρμόδιο υπουργείο και η ανεξάρτητη αρχή συμφωνούν στην ανάπτυξη συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση δράσεων στον τομέα της σωφρονιστικής διοίκησης, για τη:
‐ Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων
‐ Προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων
‐ Διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των Καταστημάτων Κράτησης
‐ Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων βελτίωσης της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος
‐ Υποστήριξη από πλευράς ΥΔΔΑΔ του έργου του ΣτΠ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του εντός των Καταστημάτων Κράτησης
‐ Υποστήριξη από πλευράς ΣτΠ του έργου του ΥΔΔΑΔ με την παροχή απόψεων σχετικά με σωφρονιστικά θέματα
‐ Συνεργασία στον τομέα της επιμόρφωσης του προσωπικού που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και από κοινού έκδοση σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

Ειδικότερα, η συνεργασία αυτή θα αναπτυχθεί άμεσα στους παρακάτω άξονες:

1. Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης με πρωτοβουλία του ΥΔΔΑΔ και συμμετοχή του ΣτΠ.

2. Έκδοση από κοινού εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού υλικού.

3. Εφαρμογή πιλοτικών δράσεων σε ορισμένα Καταστήματα Κράτησης από το ΥΔΔΑΔ, με συμμετοχή κατά το σχεδιασμό εκπροσώπων του ΣτΠ.

4. Δυνατότητα προηγούμενης ενημέρωσης του ΣτΠ και ανταλλαγής απόψεων επί σχεδίων νόμου που αφορούν τα δικαιώματα των κρατουμένων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

5. Διασφάλιση της άμεσης επαφής μεταξύ των δυο φορέων (ορισμός προσώπων αναφοράς).

6. Ειδική μέριμνα για τη δυνατότητα από κοινού συμμετοχής των δύο φορέων σε συναντήσεις με διεθνή όργανα, και δη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε άλλης απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς ή τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Υποεπιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT) του ΟΗΕ, με προοπτική την από κοινού ενδυνάμωση των δράσεων κατά της κακομεταχείρισης.

7. Ανάληψη από κοινού της ευθύνης οργάνωσης και πραγματοποίησης θεματικών εκδηλώσεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ορθή ενημέρωση των στελεχών της διοίκησης και της κοινής γνώμης σε θέματα λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα