Οι Έλληνες βρήκαν επαγγελματική «στέγη» στη Βουλγαρία

Η κρίση, τα απανωτά μνημόνια και η υψηλή φορολογία ανάγκασε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν… παρηγοριά στη Βουλγαρία. Πολλές επιχειρήσεις,κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν «επαγγελματική στέγη» στη γειτονική χώρα, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία.

 

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 18.000 εταιρίες έχουν συσταθεί τα δύο τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

– Μέχρι 31/12/2014 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε σε περίπου 11.000 από τις οποίες οι 9.000 περίπου δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (εργαζόμενο). Επίσης 6.000 (εκ των 1.000) εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

-Για το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές/καταχωρήσεις επιχειρήσεων και οι οποίες στο σύνολο τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (και βέβαια δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία) όπως επίσης δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.

-Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν ΑΦΜ στη Βουλγαρία προκειμένου να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Tα capital controls ήταν ο κύριος λόγος των εταιρειών αυτών, χωρίς ωστόσο, να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με τους αβάσταχτους νέους φόρους τώρα, στην περίπτωση που η νέα ατομική επιχείρηση δηλώνει κέρδη 50.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει φόρο και προκαταβολή φόρου 15.500Χ2, ασφαλιστικές εισφορές 13.500 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 2.076 ευρώ. Στην τσέπη του νέου επιχειρηματία για να ζήσει θα μείνουν 3.424 ευρώ. Έτσι είτε θα βάλει λουκέτο είτε θα δουλέψει “μαύρα” είτε θα πάει Βουλγαρία…

«Τα λουκέτα δεν άρχισαν σήμερα» σημειώνει ο κ. Γιώργος Θανόπουλος, ερευνητής στο ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. «Ωστόσο η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2017 δίνουν τη χαριστική βολή. Άλλες 18.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου σύμφωνα με την έρευνα γνώμης του ινστιτούτου. Ο υγιής επιχειρηματίας με μεσαίο κέρδος δεν μπορεί να αντέξει. Του στραγγίζουν τη ρευστότητα καθώς η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές αντιστοιχεί στο 70% του εισοδήματος. Έτσι αναγκάζεται να κλείσει το μαγαζί ή το βιβλίο παροχής και περνάει στην άτυπη, αδήλωτη ή “μαύρη” επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να επιβιώσει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα