Παραμένει στη φυλακή η Ηριάννα.

Στη φυλακή θα παραμείνει η 29χρονη Ηριάννα και ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της, αφού το Πενταμελές Εφετείο αρνήθηκε στους δύο καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς την αναστολή έκτισης της ποινής τους.

Με πλειοψηφία τριών προς δύο, οι εφέτες απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι ουσιαστικά την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή καθώς είναι πιθανό «να τελέσουν παρόμοια αδικήματα».

Οι δύο δικαστικοί που μειοψήφησαν έκριναν ότι οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη τους, κι αυτό γιατί έκριναν βάσιμους τους λόγους που επικαλείται η 29χρονη σχετικά με τη διδακτορική διατριβή της και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενος της.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε δεκάδες συγκεντρωμένους φίλους και αλληλέγγυους των δύο νεαρών, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένταση. Μερίδα των συγκεντρωμένων, διαμαρτυρήθηκε με συνθήματα και φωνές, ενώ κάποιοι πέταξαν μπουκάλια με νερό και στη συνέχεια έκαψαν κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τι είπε στο δικαστήριο η 29χρονη

Νωρίτερα η 29χρονη είπε στο δικαστήριο πως είχε απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση της γιατί ήξερε ποια ήταν η αλήθεια:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν».

Η διατριβή και οι καθηγήτριες μάρτυρες

Δύο καθηγήτριες της Ηριάννας κατέθεσαν στο Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η 29χρονη είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια.

«Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό, τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου.

Εάν δεν συνεχίσει ό, τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον, είπε η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ.

Ο εισαγγελέας πάντως εκτίμησε ότι η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και επομένως δεν συντρέχει υπέρμετρη βλάβη από την κράτηση της, ενώ  για τον 33χρονο έκρινε ότι τα προβλήματα υγείας που έχει μπορούν να αντιμετωπιστούν «από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών».

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης, που απέρριψε το αίτημα των δύο κατηγορουμένων, είναι ο εισαγγελέας που είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και του Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκλήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα