Πειραματόζωο το ελληνικό ποδόσφαιρο

 

Η τετραμελής αντιπροσωπεία της FIFA που βρέθηκε στην Ελλάδα το προηγούμενο διήμερο έκανε δύο ανακοινώσεις και μία επισήμανση στους Έλληνες παράγοντες. Η μία ανακοίνωση αφορούσε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της ΕΠΟ και στην υποχρέωση των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ να τις δεχθούν και να τις προωθήσουν, ως πρωτοπόρες στην προσπάθεια εξυγίανσης.

Όταν η αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δήλωσε πως καλά όλα αυτά, αλλά τι θα γίνει με τη διαιτησία που εξακολουθεί να μην στέκεται στο ύψος της, οι άνθρωποι της FIFA προχώρησαν στην επισήμανση. «Παρακολουθούμε τι γίνεται, είδαμε και τις διαιτησίες στον ημιτελικό και τον τελικό του Κυπέλλου και θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Η δεύτερη ανακοίνωση, λοιπόν, αφορούσε στη διαιτησία και είχε να κάνει με την επιλογή της FIFA να ενσωματώσει στην ελληνική Super League το θεσμό του Video-διαιτητή, που πιλοτικά εφαρμόζεται αυτές τις μέρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων!

Πριν καλά-καλά εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση του, ο Τζιάνι Ινφαντίνο αποφάσισε να ξεκινήσει η εφαρμογή του στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό. Πως με έξοδα της FIFA θα πρέπει να εγκατασταθούν 16 «δωμάτια επικοινωνίας» στα γήπεδα της Super League, όπου μέσα σε αυτά θα βρίσκεται ο βιντεο-διαιτητής ο οποίος θα παρακολουθεί τον αγώνα και θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον διαιτητή αγωνιστικού χώρου.

Πέραν των τεχνικών διαδικασιών, θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του βιντεο-διαιτητή, δηλαδή το πότε θα μπορεί να επεμβαίνει, το πόσο γρήγορα θα λαμβάνει τις αποφάσεις, σε πόσες περιπτώσεις ανά αγώνα οι ομάδες θα δικαιούνται να ζητούν έλεγχο και το αν ο βιντεο-διαιτητής θα μπορεί να επεμβαίνει από μόνος του, αν δει μία λάθος απόφαση την οποία αγνόησαν οι διαιτητής του γηπέδου και οι παίκτες.

Όλα αυτά είναι προαποφασισμένα, ωστόσο η εφαρμογή είναι δοκιμαστική και αυτό σημαίνει πως θα γίνουν αλλαγές. Θα αντέξει το ελληνικό ποδόσφαιρο μία τόσο ρευστή διαδικασία; Είναι ο Έλληνας φίλαθλος έτοιμος για αλλαγές συναισθημάτων τέτοιου τύπου, δηλαδή για αποφάσεις που θα αλλάζουν μέσα σε 30-40 δευτερόλεπτα;

Είναι δεν είναι, η FIFA μάλλον σοβαρολογεί και ξεκινά τις διαδικασίες προκειμένου στο νέο πρωτάθλημα να μπει για τα καλά η τεχνολογία μέσα στο ποδόσφαιρο. Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής, όμως, στις φιλικές και στις επίσημες διοργανώσεις που έχει χρησιμοποιηθεί το VAR (Video Assistance Referee) .

Φιλικός αγώνας Γαλλία – Ισπανία

Λες και το έκαναν επίτηδες οι δύο ομάδες, δημιουργήθηκαν δύο αμφισβητούμενες φάσεις και συνέβη το εξής: Έβαλε γκολ η Γαλλία, πανηγύρισαν οι παίκτες, έγιναν ένα κουβάρι και μετρά από ένα λεπτό ακυρώθηκε ως οφ σάιντ! Στο δεύτερο ημίχρονο, μπήκε γκολ με τον βοηθό να έχει σηκώσει τη σημαία, δεν το πανηγύρισε κανείς και μετά από 40 δευτερόλεπτα, ο βιντεοδιαιτητής είπε πως δεν υπήρχε οφ σάιντ και το γκολ μέτρησε. Μόνο που δεν το πανηγύρισε κανείς! Δηλαδή είχαμε το φαινόμενο να μπει ένα γκολ που δεν μέτρησε και να το πανηγυρίσουν και να μπει ένα που μέτρησε και να μην πανηγυρίσει κανείς. Είναι φυσιολογικό αυτό; Να σημειωθεί, πάντως, πως κατά γενική ομολογία, οι αποφάσεις του βιντεο-διαιτητή ήταν σωστές!

Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων, Ιταλία – Ζάμπια

Στο ματς της 4ης Ιουνίου για το Μουντιάλ Νέων μεταξύ της Ιταλίας και της Ζάμπια, δόθηκε ένα αστείο πέναλτι υπέρ της Ζάμπια, όπου ο επιθετικός παραπάτησε. Ο video-referee ευτυχώς το είδε και πήρε την απόφαση πίσω. Τι έκανε όμως. Υπέδειξε φάουλ εκτός περιοχής και κόκκινη κάρτα σε ένα Ιταλό αμυντικό, επειδή απλά ακούμπησε τον επιθετικό στον ώμο. Η απόφαση θεωρήθηκε αστεία και συζητήθηκε αρκετά!

 

Το VAR θα χρησιμοποιείται στις εξής τέσσερις περιπτώσεις:

  1. ΓΚΟΛ: Παραβίαση κανονισμών στη φάση που δημιουργείται το γκολ (οφ σάιντ, επιθετικό φάουλ)
  2. ΠΕΝΑΛΤΙ: Επίβλεψη απόφασης και ανάκληση αν αποδειχθεί στο βίντεο πως δεν υπήρξε επαφή.
  3. ΑΠΟΒΟΛΕΣ: Επιβεβαίωση της ορθότητας της απόφασης της αποβολής
  4. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Επιβεβαίωση ότι πήρε ο σωστός παίκτης την κάρτα (σπάνια περίπτωση)
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα