Προστατευόμενη περιοχή το Βουρκάρι Μεγάρων

Υπό καθεστώς προστασίας ο υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων Αττικής. Με σχέδιο προεδρικού διατάγματος χαρακτηρίζεται περιφερειακό πάρκο με σκοπό την προστασία, διατήρηση, αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου ως «πολύτιμου φυσικού πόρου, στην χερσαία και θαλάσσια περιοχή του κόλπου Βουκαρίου του Δήμου Μεγαρέων».

Επιδιώκεται η αποτελεσματική προστασία του υγροτοπικού συστήματος που περικλείεται από την χερσόνησο της Αγίας Τριάδας και τον λόφο του μοναστηριού του Αγίου Αθανασίου προς το Πέραμα, καθώς και της περιφερειακής ζώνης και της θαλάσσιας περιοχής του όρμου του Βουρκαρίου.

Το πάρκο χωρίζεται σε ζώνες, όπως είναι υψηλής προστασίας, προστασίας τοπίου, πολιτιστικής κληρονομιάς, γεωργικής χρήσης και κατοικίας, και ανάλογα επιτρέπονται διάφορες κατασκευές και χρήσεις.
Στο πάρκο θα κατασκευαστεί κτήριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης (60 τετραγωνικά μέτρα), αναψυκτήρια, περίπτερα, γεωργικές αποθήκες, κατοικίες κ.λπ., ενώ επιτρέπονται τα έργα συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης των υπόγειων αγωγών πετρελαίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Τέλος, στον επίμαχο υγροβιότοπο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση, η βόσκηση, το κυνήγι, η αμμοληψία, νέες γεωτρήσεις και η απόληψη νερού, εκτός των αναγκαίων για την πυροπροστασία ή την προστασία της πανίδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα