Σπουδαία αποκάλυψη για τον Πανάγιο Τάφο από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Συγκλονιστική είναι η ανακάλυψη για τον Πανάγιο Τάφο, (οι Χριστιανοί λένε εδώ και αιώνες πως είναι το σημείο όπου ο Ιησούς τάφηκε και αναστήθηκε) στην Ιερουσαλήμ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο National Geographic.

Σύμφωνα με αυτή, προσδιορίζει την ηλικία του μνημείου, επιβεβαιώνοντας ότι το συγκεκριμένο σημείο που θεωρείται σήμερα ο τάφος του Χριστού, είναι το ίδιο με αυτό που είχε θεωρηθεί ο τάφος του πριν από 17 αιώνες.

Τα δείγματα του κονιάματος κάτω από το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από την ομάδα του ΕΜΠ είναι πολύ παλαιότερα και από τα αρχαιότερα μνημεία που είχαν ανακαλυφθεί.

Η ομάδα, που έκανε την πρόσφατη αναστήλωση, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μωροπούλου, διαπίστωσε ότι τα δείγματα αυτά χρονολογούνται από το 345 μ.Χ. περίπου, ενώ τα αρχαιότερα δείγματα που είχαν συλλεχθεί μέχρι σήμερα δεν είναι παλαιότερα των 1.000 ετών.

ταν, κατά την αναστήλωση, πέρυσι τον Οκτώβριο, οι ειδικοί του ΕΜΠ άνοιξαν τον τάφο μετά από αιώνες, παραμερίζοντας την μαρμάρινη πλάκα που τον σκέπαζε, αποκάλυψαν ίχνη ασβεστολιθικού κονιάματος από αρχαία κατασκευαστικά υλικά, τα οποία συλλέχθηκαν και στη συνέχεια αναλύθηκαν με σύγχρονες τεχνικές.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο τάφος είχε κατασκευασθεί περί το 345 μ.Χ., στη διάρκεια ή λίγο μετά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου. Σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Science Reports».

Με βάση τα νέα στοιχεία, που παρουσιάζει αποκλειστικά το “National Geographic” (το οποίο στήριξε εξ αρχής το εγχείρημα της αναστήλωσης), ο τάφος, που βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία της Αναστάσεως και καλύπτεται από το κτίσμα του Κουβουκλίου, έχει ηλικία σχεδόν 1.700 ετών.

Τι επιβεβαιώνει η νέα ανακάλυψη

Αν και, σύμφωνα με το National Geographic, παραμένει αδύνατο να επιβεβαιωθεί αρχαιολογικά ότι ο τάφος είναι πράγματι το μέρος όπου ετάφη ο Ιησούς, η νέα χρονολόγηση επιβεβαιώνει ότι η αρχική κατασκευή του σημερινού ταφικού συμπλέγματος είχε γίνει την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Όταν οι απεσταλμένοι του Μ.Κωνσταντίνου έφθασαν στην Ιερουσαλήμ το 325 μ.Χ. αναζητώντας τον τάφο του Ιησού, τους υπέδειξαν, σύμφωνα με την παράδοση, ένα ρωμαϊκό ναό που είχε κτισθεί πριν από 200 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα