Στα άκρα με τη NOVA, στο παιχνίδι και η ΕΡΤ

Χάσμα εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της διοργανώτριας αρχής του ελληνικού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, της Super League, και της NOVA που στηρίζει και προβάλλει τη Λίγκα εδώ και χρόνια, κρατά δέσμιο το ποδόσφαιρό μας και για μία ακόμη σεζόν πλησιάζει η κλήρωση του πρωταθλήματος με τα ερωτηματικά να πλανώνται!

Άλλες φορές γίνονταν κληρώσεις με ομάδες Α και Β, κι άλλες χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα γίνει η πρώτη αγωνιστική. Σήμερα ο προβληματισμός έχει να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αφού ως γνωστόν οι μεγάλες ομάδες αντιδρούν, έστω και σιωπηλά, στη διαδικασία των Play Off των έξι πρώτων ομάδων, που θα παρατείνει τη σεζόν στις 40 αγωνιστικές. Αλλά να ήταν μόνο οργανωτικά τα προβλήματα…

Αν σταματήσει να στηρίζει η NOVA, οι μικρές ομάδες κάηκαν!

Φέτος το μεγάλο «αγκάθι» είναι οικονομικό και αφορά στο κλείσιμο της κάνουλας της NOVA προς τη Super League, βλέποντας το προϊόν να κατρακυλά και να κατρακυλά χρόνο με το χρόνο. Η εταιρία που στεγάζει τηλεοπτικά της Super League και αποτελεί το βασικό χορηγό εδώ και χρόνια, κρατά σκληρή στάση και δείχνει διάθεση να ενεργοποιήσει τις παλαιότερες ρήτρες (αλλαγής προγράμματος, αναβολής αγώνων, βίας) κι έτσι να μην αποπληρώσει εξ’ ολοκλήρου το συνεταιρισμό, ο οποίος απαιτεί χρωστούμενα της τάξης των 6.350.000 ευρώ!

Η NOVA δεν δέχεται αυτό το χρέος, θεωρεί πως χρωστά μόλις 2.350.000 ευρώ (χρέος που δεν είναι ληξιπρόθεσμο) και δεν δείχνει να υποκύπτει στις απειλές κάποιων ιδιοκτητών ΠΑΕ, όπως ο Αλέξης Κούγιας και ο Φώτης Κωστούλας, οι οποίοι προφανώς θα ήθελαν περισσότερα χρήματα από τη NOVA για να διαχειριστούν τις ομάδες τους και αντιδρούν σπασμωδικά βλέποντας τη Forthnet να προτείνει μείωση της τάξης του 20%.

Σε αυτή την κόντρα, πρέπει να γίνει κατανοητό πως χαμένοι θα βγουν όλοι, περισσότερο όμως οι μικρές ομάδες της Super League που με τα λίγα χρήματα που κερδίζουν καλύπτουν δύο μεγάλα συμβόλαια και κάπως ανασαίνουν οικονομικά. Οι κύριοι Κούγιας και Κωστούλας, λοιπόν, αντί να απειλούν και να υπενθυμίζουν στη NOVA πως θα εγείρουν απαιτήσεις για πρόστιμο 5.000.000 ευρώ (λες και είναι ποτέ δυνατόν να παραχωρηθεί αυτό το ποσό από την τηλεοπτική εταιρία), καλό θα ήταν να βρουν λύσεις για να γίνει πιο ελκυστικό το χειρότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης (όπως το χαρακτηρίζουν διάφορες έρευνες) και να σταματήσουν τις κόντρες με ανταλλαγές επιστολών. Ακόμη κι αν το κανάλι βγει χαμένο, αυτό που έχει σημασία είναι να μείνει ζωντανό το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η κυβέρνηση ψάχνει λύση μέσω ΕΡΤ

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, εξέφρασε την άποψη πως ίσως πρέπει να «μπει στο παιχνίδι» και η ΕΡΤ, λαμβάνοντας ένα πακέτο αγώνων της Super League, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Πρόκειται για μία κίνηση που περισσότερο θα ευνοήσει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση – καθώς μετά από πολλά χρόνια θα μεταδώσει παιχνίδια της Α’ κατηγορίας σε ελεύθερες συχνότητες – παρά τη Λίγκα που δεν μπορεί να περιμένει πολλά έσοδα από την ΕΡΤ και που θα δει τη NOVA να μειώνει κατακόρυφα την προσφορά της, αν δει το πακέτο να «σπάει». Σε περίπτωση που η ΕΡΤ συμφωνήσει να πληρώσει τη Λίγκα με ποσοστό από τις διαφημίσεις που θα πάρει και όχι με φιξαρισμένη τιμή, τότε γίνεται άλλη κουβέντα.

Το σχέδιο είναι σε πρώιμο στάδιο και η αρχική κουβέντα αφορά στη μετάδοση δύο αγώνων κάθε αγωνιστική (Σάββατο και Κυριακή).

Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα, πριν από τις 13 Ιουλίου που γίνεται η κλήρωση του πρωταθλήματος, διότι πάμε σε μία κλήρωση που πρώτον, δεν θα γνωρίζουμε αν θα διεξαχθούν Play Off και φυσικά ο προγραμματισμός πάει στράφι (διότι διαφορετικά προετοιμάζεις μία ομάδα για 40 ματς και διαφορετικά για 30) και δεύτερον, δεν θα υπάρχει στην ουσία δεδομένος βασικός χορηγός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα