Στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων επιχειρήσεων

 

Με το «πράσινο φως» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) χιλιάδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν επιχειρήσεις θα διαβιβαστούν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή!

 

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

 

Συγκεκριμένα εκδόθηκε γνωμοδότηση (3/2016) σχετική με τη νομιμότητα διαβίβασης δεδομένων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως προκύπτει από το κείμενο των 18 σελίδων της Γνωμοδότησης, η ΓΓ∆Ε ζήτησε τη γνώμη της Αρχής σχετικά µε τη νομιμότητα χορήγησης στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. προσωποποιημένων στοιχείων ανά ΑΦΜ, που περιλαμβάνουν τόσο πληροφορίες μητρώου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλματος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κτλ.), όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (ολόκληρο το έντυπο Ε3 για επιτηδευματίες – φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. για τα ίδια έτη κ.ά.), ταυτοποιηµένες µε τα υπόχρεα πρόσωπα.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα χρησιμοποιηθούν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών και την ενημέρωση του μητρώου επιχειρήσεων.

Η ΓΓ∆Ε ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά ζητούνται στο πλαίσιο υλοποίησης μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της ΓΓ∆Ε, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης

Η ΑΠΔΠΧ αναφέρει στη γνωμοδότηση της ότι η διαβίβαση των στοιχείων μητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρούµενων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδοµένων προκύπτει από υπερνοµοθετικής ισχύος νοµοθεσία, δηλ. τον Κανονισµό 177/2008 της Ε.Ε. Συνεπώς, θα πρέπει να διαβιβαστούν τα αιτούµενα στοιχεία από την ΓΓ∆Ε στην ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, ωστόσο, στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι υφίσταται ανάγκη ειδικού προσδιορισµού, απαρίθµησης καθώς και ειδικής αιτιολόγησης από την ΕΛΣΤΑΤ όταν αφορά στη διαβίβαση δεδοµένων από την ΓΓ∆Ε όχι δειγµατοληπτικά, αλλά καθολικά/µαζικά για ένα σύνολο φορολογουµένων.

 

Αναφορικά µε το ζήτηµα της ενηµέρωσης των υποκειµένων, η ΑΠΔΠΧ σημειώνει ότι µε δεδοµένη την ύπαρξη σαφούς νοµοθετικής ρύθµισης η οποία προβλέπει τη διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ, είναι δυνατό να γίνει δεκτό ότι δεν υφίσταται υποχρέωση προηγούµενης ενηµέρωσης, καθώς δύναται να θεωρηθεί ότι η εν λόγω διαβίβαση αποτελεί κοινή γνώση του επιµελούς πολίτη.

Η ΑΠΔΠΧ λαμβάνει υπόψη στο σκεπτικό της ότι υπάρχει σαφής νομική βάση για τη νομιμότητα της επεξεργασίας και αφετέρου ότι η δημόσια στατιστική αρχή συγκαταλέγεται στους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί καταρχήν, θεμιτό σκοπό επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ακόμη και ευαίσθητων, όπως προκύπτει και από το άρθρο 8 πάρ. 4 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ.

«Η διαβίβαση των στοιχείων μητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρούμενων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδομένων προκύπτει από υπερνομοθετικής ισχύος νομοθεσία, δηλ. τον Κανονισμό 177/2008 της ΕΕ. Συνεπώς, θα πρέπει να διαβιβαστούν τα αιτούμενα στοιχεία από την ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ» επισημαίνεται στην γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ.

 

Μέτρα ασφαλείας…

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των δεδομένων, στην απόφαση της ΑΠΔΠΧ κρίνεται «ότι ο προτεινόμενος τρόπος διαβίβασής τους (“μερικώς αυτοματοποιημένη διαδικασία”, όπως αυτός περιγράφεται στο παράρτημα με τίτλο “Κανονισμός Ανταλλαγής Στοιχείων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΓΓΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ και ΙΚΑ”) μπορεί να ικανοποιήσει, καταρχήν, τις απαιτήσεις του ν. 2472/1996, άρθρο 10 για την τήρηση της ασφάλειας και του απόρρητου κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να διαθέτει αναλυτική περιγραφή του πληροφοριακού συστήματος όπου θα φιλοξενηθούν τα δεδομένα αυτά, να διαθέτει πολιτική και σχέδιο ασφάλειας τα οποία θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τα αποτελέσματα μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα των δεδομένων αυτών. Επίσης, πρέπει η ΕΛΣΤΑΤ να ορίσει υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδομένων (Data Protection Officer), όπως άλλωστε θα επιβάλλει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων».

 

 

Πότε θα διαγράφεται το αρχείο με τα στοιχεία

 

Αναφορικά με τον χρόνο τήρησης των φορολογικών στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην απόφαση επισημαίνεται ότι «το αρχικό αρχείο που θα διαβιβάζεται από τη ΓΓΔΕ θα τηρείται μέχρι την αποδοχή, κατά περίπτωση, των στατιστικών αποτελεσμάτων από τη Eurostat και τη δημοσίευσή τους ενώ στη συνέχεια, θα διαγράφεται με πάσαν υπευθυνότητα ώστε να μην είναι δυνατή η ανάκτησή του. Δέον είναι να προσδιοριστεί χρονικά το διάστημα αυτό συγκεκριμένα και ενδεχομένως, να αναφέρεται στο τριετές Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα (ΕΛ.Σ.Π.) ή στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα