Στη ΔΕΘ η τελική «γαλάζια» αντεπίθεση

ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη μάχη κερδήθηκε και πλέον πάμε για τις επόμενες. Αυτό είναι εν κατακλείδι το κλίμα που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία μετά την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος από 200 βουλευτές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι στη Συγγρού που κάνουν λόγο για πολιτική νίκη της Ν.Δ. και ταυτόχρονα πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

«Το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε. Έβαλε ένα στόχο και δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τον πήχη», λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η πίεση που άσκησε η Ν.Δ. ήταν τέτοια που ανάγκασε πολλούς εν δυνάμει συμμάχους του Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσουν και να μην προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του. Ειδικά στη Συγγρού αναφέρονται στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ που, αρχικά, ορισμένοι βουλευτές τους φλέρταραν με την ιδέα της ψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τελικά δεν στήριξαν τον Αλ. Τσίπρα αποτελεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. μια σημαντική πολιτική νίκη και οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Κι αυτό διότι εξ αρχής ο στόχος ήταν να μην περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου και άρα να εμποδιστεί η επάνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία, μέσω της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό, για τον οποίο τονίζουν πως μένει χωρίς συμμάχους.

Ο βασικός στόχος

Βέβαια στη Ν.Δ. θα εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, τόσο στη συζήτηση επί της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για όσα συνέβησαν την περίοδο της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο και στα capital controls, όσο και με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Όπως λένε συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τον Σεπτέμβριο που η κυβέρνηση αμήχανα θα προσπαθεί να καλύψει τα νέα ψέματά της σχετικά με τα εργασιακά και τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους δανειστές, εμείς θα ανακοινώνουμε ένα ρεαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση». Ο σχεδιασμός είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία να παρουσιαστεί αναλυτικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, και να σημάνει και την τελική «γαλάζια» αντεπίθεση νίκης.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για «στρατηγική της αλήθειας». Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει στους πολίτες και στους θεσμικούς συνομιλητές του την αίσθηση ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι σοβαροί και αξιόπιστοι, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, που όπως λένε στη Συγγρού συνεχίζει να λέει ψέματα, υποσχόμενος πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η βασική οικονομική του πρόταση που θα περιέχεται στο «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραμμα για το 4+2 (4% ρυθμούς ανάπτυξης και 2% πλεονάσματα) μαζί με τη μείωση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπροτείνει σε εταίρους και δανειστές δύο πράγματα: α) επιθετικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα φέρουν 213 δισ. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία και 120.000 νέες θέσεις εργασίας, και β) περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Βέβαια όσες παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικής πολιτικής μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως να χρειάζονται χρήματα, αυτές θα ανακοινώνονται μέχρι τη ΔΕΘ, όπως έγινε με τις 8 προτάσεις της Ν.Δ. για τις υιοθεσίες και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Στην ίδια λογική θα υπάρξουν από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες κοινωνικές προτάσεις στο επόμενο διάστημα.

Στο εσωτερικό

Πάντως στη Ν.Δ. ήδη προσπαθούν να μαντέψουν τα νέα τρυκ που σκαρφίζονται στο Μαξίμου και αναμένουν τις προτάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να σβήσει εστίες φωτιάς, εάν ανοίξει το θέμα ο Αλ. Τσίπρας για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ ευθείας από τον λαό.

Εκ των πραγμάτων, αυτή η κίνηση αποτελεί ένα δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της.

Σε μια χρονική στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται την πρόταση για εκλογή από τον λαό, οι πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επίτροπος και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος προτιμούν την απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό. Ακόμη και η κίνηση του πρωθυπουργού να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος –έστω και με συμβουλευτικό χαρακτήρα– θα αναγκάσει τη Ν.Δ. εκ των συνθηκών να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει την εκλογή του ΠτΔ από τη Βουλή και συζητεί να γίνεται αυτή από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, ενώ δέχεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου και επιζητεί την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Λύση με Μεϊμαράκη

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να λύσει τον γρίφο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς η συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος την Τετάρτη το πρωί ηρέμησε τα πνεύματα. Εξάλλου και η συμβουλή του κ. Μεϊμαράκη προς τους συνομιλητές του «όλοι είμαστε με τον Κυριάκο στη μάχη που δίνει η Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ» αποδεικνύει ότι η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επέμεινε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ήταν καταλυτική.

Ο κ. Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου από τον λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή αποβούν άκαρπες. Την πρόταση Μεϊμαράκη, η οποία συμπληρώνεται με την προϋπόθεση να είναι ίδιοι οι υποψήφιοι στην εκλογή από τον λαό, φέρεται να είναι ανοικτός να τη συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα