Στο 4,625% το επιτόκιο για το πενταετές ομόλογο

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ άντλησε την Τρίτη από τις αγορές η ελληνική κυβέρνηση με την έκδοση και διάθεση του πενταετούς ομολόγου, με το οποίο έκανε την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας.

Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το επιτόκιο στο 4,625%.

Οι προσφορές για τη νέα έκδοση, αλλά και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Με αφορμή το αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών  μίλησε για «απόλυτη επιτυχία», υποστηρίζοντας ότι η έκβαση της δημοπρασίας «επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Παραλλήλως εκτίμησε ότι πλέον τίθενται «στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και σε συγκρίσεις, σημειώνοντας ότι το κουπόνι και το επιτόκιο ήταν σαφώς χαμηλότερα από την έξοδο στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Αναφέρει επίσης ότι στην δημοπρασία της Τρίτης η πλειοψηφία των προσφορών «αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Την εξέλιξη χαιρέτησε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα