Καταργούν έπαρση σημαίας και εθνικό ύμνο στα δημοτικά

O σημαιοφόρος με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας ήταν ως φαίνεται η αρχή των δραστικών αλλαγών στα δημοτικά σχολεία αφού  μπαίνει τέλος  στην έπαρση της σημαίας αλλά και στον εθνικό ύμνο ακολουθώντας  πλέον τα σχολεία ένα… σύστημα δημόσιας υπηρεσίας. Eπίσης μπαίνει τέλος και στη «διαγωγή» στα απολυτήρια.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” μετά την καθιέρωση της κλήρωσης για την επιλογή σημαιοφόρων, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα , ορίζοντας πως στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας και όχι το έως τώρα τελετουργικό, βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη Γαλανόλευκη.

Ειδικότερα στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του ΠΔ 201/98, (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων.

Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: 1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας) 2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές 3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, στο Προεδρικό Διάταγμα Γαβρόγλου στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι η «σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Τι θα ισχύει με την πρωϊνή προσευχή

Επίσης , για το πρόγραμμα του σχολείου ορίζεται στο άρθρο 18 ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική.

Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις -οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα». Και σε αυτό το άρθρο δεν έχει πρόβλεψη για έπαρση σημαίας.

Δεν θα αναγράφεται η “διαγωγή” στα απολυτήρια

Eπίσης στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το πρωί της Πέμπτης από τη Βουλή αναφέρεται ότι «κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των μαθητών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, ιδίως στα απολυτήρια, καθώς και τα αποδεικτικά απόλυσης, τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών».

Για μαθητές που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα