Τα αφεντικά… τρελάθηκαν

Ποιο financial fair play και ποιες… ρήτρες;

Το χρήμα μπορεί να μην κάνει τον άνθρωπο, αλλά απ’ ό,τι αποδεικνύεται κάνει τις ομάδες. Κόντρα στις… απειλές της UEFA και το περίφημο financial fair play, τα αφεντικά των ισχυρών ευρωπαϊκών συλλόγων τρελάθηκαν και μοιράζουν αφειδώς χρήμα με ουρά.

Η Μπαρτσελόνα τίναξε την μπάνκα στον αέρα, καθώς απέκτησε τον Φελίπε Κουτίνιο. Η καταλανική ομάδα δαπάνησε 160 εκατ. ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου μέσου από τη Λίβερπουλ, ποσό που αποτελεί τρίτο ρεκόρ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Μπάρτσα καλοβλέπει και τον Γάλλο Αντουάν Γκριζμάν, για τον οποίο ενδιαφέρεται επίσης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.  Τα 160 εκατ. ευρώ για τον Κουτίνιο αποτέλεσαν την ακριβότερη μεταγραφή των μπλαουγκράνα, καθώς είχε προηγηθεί αυτή του Ουσμάν Ντεμπελά από την Ντόρτμουντ για την οποία δαπανήθηκαν 140 εκατ. ευρώ.

Τα πρωτεία ωστόσο στις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου ανήκουν στην Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία τη χρονιά που πέρασε έριξε όχι μία, αλλά δύο βόμβες ρίχνοντας στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο πάνω από 400 εκατ. ευρώ!! Οι Γάλλοι πήραν από την Μπαρτσελόνα με 222 εκατ. ευρώ τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ, ενώ δαπάνησαν ακόμη 180 εκατ. ευρώ κι έκαναν δικό τους τον Κιλιάν Μπαπέ από τη Μονακό!! Η Παρί ήδη κάνει περίπατο στο Γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ δείχνει τα δόντια της στο Champions League.

 

Ασπίδα οι ρήτρες

Τα τελευταία χρόνια οι κορυφαίοι σύλλογοι αποφάσισαν να προστατεύσουν τα αστέρια τους, βάζοντας ρήτρες στα συμβόλαιά τους οι οποίες φαντάζουν αστρονομικές. Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτή την τακτική είναι κυρίως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ και οι Ιταλοί δείχνουν ν’ ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Αντίθετα, σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία δεν μπορείς να βρεις κορυφαίους παίκτες προστατευμένους από ρήτρες.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει βάλει την πιο ακριβή ρήτρα στα δύο αστέρια της, Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκάρεθ Μπέιλ, αμφότεροι με 1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Marca ο Ντάνι Θεμπάγιος έχει ρήτρα 500 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που στην Μπέτις είχε μόλις 15 εκατ. ευρώ. Η Μπαρτσελόνα έχει 300 εκατ. ευρώ στον Λιονέλ Μέσι και 200 στον Λουίς Σουάρες. Η ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ πάντως δεν κράτησε τον Νεϊμάρ. Στην Ατλέτικο Μαδρίτης, Γκριεζμάν και Σαούλ έχουν 100 και 150 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Στην Ιταλία, την υψηλότερη ρήτρα έχει ο αρχηγός της Ίντερ, Μάουρο Ικάρντι, με 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία από 60 εκατ. ευρώ έχουν Ντανίλο Περέιρα (Πόρτο) και Μάρτινς (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).

 

Οι ακριβοπληρωμένοι

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ μπορεί να φαντάζει εξωπραγματική, καθώς το ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ είναι αστρονομικό, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να μην είναι ο καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ο Βραζιλιάνος ναι μεν εξασφάλισε συμβόλαιο 30 εκατ. ευρώ καθαρά τον χρόνο (62,5 εκατ. ευρώ με την εφορία) αλλά δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Στην κορυφή βρίσκεται ο Αργεντίνος Κάρλος Τέβες καθώς η Σανγκάι Σένχουά για να τον αποκτήσει και να τον πείσει να αφήσει την Μπόκα Τζούνιορς και να μετακομίσει στην Κίνα τού εξασφάλισε ετήσιες αποδοχές 38 εκατομμύρια ευρώ!

Στην δεύτερη θέση, σύμφωνα με την Gazzetta Dello Sport, βρίσκεται ο Νεϊμάρ, ενώ στην τρίτη είναι ο Εζεκίελ Λαβέτσι που πήγε από την Παρί Σ.Ζ. στην Χεμπέι Φόρτσουν, αφού του εξασφάλισε 28,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το αστέρι της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 25 εκατομμύρια ετησίως και μαζί του στην ίδια θέση και ο Κουτίνιο της Λίβερπουλ, αφήνοντας πίσω τους έκτο τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τα 23,6 εκατ. ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης.

 

Οι Έλληνες

Η μεταγραφή του Παναγιώτη Ρέτσου στη Λεβερκούζεν είναι εκτός από μεγαλύτερη πώληση παίκτη στην ιστορία του Ολυμπιακού και η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή. Το ποσό των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε –σύμφωνα με την «Bild»- η γερμανική ομάδα είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ για Έλληνα παίκτη.

Τα περισσότερα που είχαν δοθεί μέχρι τότε ήταν τα 15,2 εκατομμύρια που είχε δώσει η Φούλαμ στους «ερυθρόλευκους» για να κάνει δικό της τον Κώστα Μήτρογλου.

Η «ερυθρόλευκη» τριάδα κλείνει με τη μεταγραφή του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα (13 εκατ. ευρώ). Στην τέταρτη θέση είναι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης με τη μεταγραφή του από την Πόρτο στην Ντιναμό Μόσχας (10 εκατ. ευρώ), για να κλείσει η πεντάδα και πάλι με έναν πρώην «ερυθρόλευκο» και την πώληση του Σάμαρη στην Μπενφίκα (10 εκατ. ευρώ). Ακολούθησε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος από την Βέρντερ Βρέμης στην Ντόρτμουντ (9,5 εκατ. ευρώ).

Στην έβδομη θέση είναι η μεταγραφή του Νίκου Μαχλά απ’ την Φίτεσε στον Άγιαξ με 8,5 εκατ. ευρώ, στην όγδοη ο Γιώργος Σαμαράς απ’ την Χέρενφεν στη Μάντσεστερ Σίτι με 8,5 εκατ. ευρώ, στην ένατη ο Γρηγόρης Γεωργάτος απ’ τον Ολυμπιακό στην Ίντερ με 7 εκατ. ευρώ, ενώ την δεκάδα κλείνει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος με 6,5 εκατ. ευρώ από τη Λεβερκούζεν στο Αμβούργο.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία

Με Μπαπέ, λοιπόν, στη λίστα, οι δύο συγκεκριμένες μεταγραφικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι η Παρί Σεν Ζερμέν είναι οι ακριβότερες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον Κουτίνιο να έρχεται τρίτος.

Αναλυτικά ο πίνακας των πιο ακριβών μεταγραφών:
Όνομα                    Από                       Σε              Ποσό (ευρώ)              Έτος
1. Νεϊμάρ                Μπαρτσελόνα   Παρί Σεν Ζερμέν   222 εκατ. ευρώ  2017
2. Κιλιάν Μπαπέ         Μονακό        Παρί Σεν Ζερμέν   180 εκατ. ευρώ  2017
3. Φελίπε Κουτίνιο       Λίβερπουλ     Μπαρτσελόνα       160 εκατ. ευρώ  2018
4. Ουσμάν Ντεμπελέ       Ντόρτμουντ    Μπαρτσελόνα       140 εκατ. ευρώ  2017
5. Πολ Πογκμπά           Γιουβέντους   Μάντσεστερ Γ.     105 εκατ. ευρώ  2017
6. Γκάρεθ Μπέιλ          Τότεναμ       Ρεάλ Μαδρίτης     101 εκατ. ευρώ  2013
7. Κριστιάνο Ρονάλντο    Μάντσεστερ Γ. Ρεάλ Μαδρίτης      95 εκατ. ευρώ  2009
8. Γκονζάλο Ιγκουαΐν     Νάπολι        Γιουβέντους        94 εκατ. ευρώ  2016
9. Νεϊμάρ                Σάντος        Μπαρτσελόνα        86 εκατ. ευρώ  2013

  1. Ρομέλου Λουκάκου      Έβερτον       Μάντσεστερ Γ.      85 εκατ. ευρώ  2017
  2. Λουίς Σουάρες         Λίβερπουλ     Μπαρτσελόνα        85 εκατ. ευρώ  2014
  3. Χάμες Ροντρίγκες      Μονακό        Ρεάλ Μαδρίτης      80 εκατ. ευρώ  2014
  4. Κέβιν Ντε Μπρούιν     Βόλφσμπουργκ  Μάντσεστερ Σίτι    75 εκατ. ευρώ  2015
  5.  Άνχελ Ντι Μαρία       Ρεάλ Μαδρίτης Μάντσεστερ Γ.      74 εκατ. ευρώ  2014
  6. Ζινεντίν Ζιντάν       Γιουβέντους    Ρεάλ Μαδρίτης     70 εκατ. ευρώ  2001

Από το φράγμα των 100 ευρώ του Γουίλι Γκροβς στον Νεϊμάρ

Το 1893 ο Σκωτσέζος Γουίλι Γκροβς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του οποίου η μετακίνηση από την Γουέστ Μπρομ στην Άστον Βίλα έφτασε τις 100 λίρες, δηλαδή ξεπέρασε τα σημερινά 111,19 ευρώ.

Το 1973 ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ με τη μεταγραφή του από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα «σπάει» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1,025 εκατομμύρια σήμερα).

Ο επόμενος ο οποίος ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ήταν ο Γκάρεθ Μπέιλ το 2013. Ο Ουαλός πήγε από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανικός σύλλογος κατέβαλε το ποσό των 101 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τον προσθέσει στο ρόστερ της ομάδας.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν έμεινε για πολύ στην κορυφή των πιο ακριβών μεταγραφών, καθώς το προηγούμενο καλοκαίρι ο Πολ Πογκμπά δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με την μετακίνηση από Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντί 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά τα ποσά δεν είναι τίποτα μπροστά στο ποσό που καταβλήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν προκειμένου να αποκτήσει τον Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος «κόστισε» στον γαλλικό σύλλογο 222 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μπάρτσα ξεπέρασε την Ρεάλ Μαδρίτης

Η Μπαρτσελόνα με τη μεταγραφή του Κουτίνιο έσπασε το ρεκόρ με τα περισσότερα χρήματα που έχουν δαπανηθεί σε μια σεζόν, το οποίο είχε η Ρεάλ Μαδρίτης εδώ και μια οκταετία. Η Μπαρτσελόνα έδωσε συνολικά για τη σεζόν 2017-18 το ποσό των 312.500.000 ευρώ, ώστε να ενισχύσει το ρόστερ της, με τους Μαδριλένους να έχουν δώσει 257.400.000 ευρώ τη σεζόν 2009-10, όταν και απέκτησαν τον Ρονάλντο και τον Κακά από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν αντίστοιχα.

Θα αναρωτηθεί κάποιος πού βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έκανε δικό της τον Νεϊμάρ και τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο μεν Βραζιλιάνος κόστισε 222.000.000 ευρώ, ενώ στα 180.000.000 πήγε η μετακίνηση του νεαρού Γάλλου φορ από τη Μονακό. Στην περίπτωσή του όμως, λόγω του Financial Fair Play, τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμα και ο 18χρονος πήγε αρχικά ως δανεικός στους Παριζιάνους.

Το προσεχές καλοκαίρι θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα στην ομάδα του Πριγκιπάτου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal ανάμεσα στις δυο ομάδες. Επομένως, βάσει των στοιχείων του ρεπορτάζ, η Παρί δαπάνησε 238.000.000 ευρώ τη φετινή σεζόν για να ενισχύσει το ρόστερ της. Μάλιστα, για τον Κοουτίνιο δεν υπολογίζονται τα 40.000.000 ευρώ που είναι για τα μπόνους, αλλά τα υπόλοιπα.

Πέρα από τον Βραζιλιάνο, η Μπαρτσελόνα πήρε τον Ντεμπελέ, τον Παουλίνιο, τον Σεμέδο, τον Ντεουλοφέου και τον Μαρλόν, ενώ θα αποκτήσει και τον Μινά. Για τους παίκτες αυτούς το ποσό φτάνει τα 312,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ας μην αποκλείουμε κάποια ρελάνς από Σίτι ή Παρί, οι οποίες έχουν τα χρήματα για να πάρουν κάποιον παίκτη και να κάνουν οι ίδιες ρεκόρ, έχοντας δώσει για το 17-18 οι μεν Πολίτες 249.300.000 ευρώ και οι Παριζιάνοι 238.000.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα