Το Ισλαμικό Κράτος «τελειώνει» την λιτότητα

«Τελειώνουν» τη λιτότητα στην Ευρώπη οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η γερμανική εφημερίδα  “Süddeutsche Zeitung”, που σε δημοσίευμά της τονίζει ότι το μπαράζ των  τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι με τους εκατοντάδες νεκρούς αλλάζει τα πάντα, ακόμα και την πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ε.Ε. το Παρίσι επικαλείται τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής που καθιέρωσε η Συνθήκη της Λισσαβώνας. Η σχετική διάταξη θεωρείται «πρόσκληση στα όπλα». Αλλά, όπως εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, μπορεί να αποδειχθεί και το αντίθετο, δηλαδή μία έκκληση να σιγήσουν μερικά «όπλα», όπως τα μέσα επιβολής που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση παραβίασης του συμφώνου σταθερότητας.

Ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ανοιχτά ότι ένα «σύμφωνο ασφάλειας» είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο σημαντικό από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την “Süddeutsche Zeitung”, ο Ολάντ κρούει ανοιχτές θύρες στην Κομισιόν, κάτι που αποδεικνύεται από την άμεση αντίδραση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το σύμφωνο δεν είναι ούτε άκαμπτο, ούτε ανόητο». Ήδη το γαλλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 θεωρείται ξεπερασμένο, καθώς δεν περιλαμβάνει τη διαφαινόμενη αλματώδη αύξηση των κρατικών δαπανών για την ασφάλεια.

Τι γίνεται όμως με τους αντιρρησίες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Γαλλία έχει εξασφαλίσει για το έλλειμμά της ιδιαίτερα επιεική αντιμετώπιση από την Κομισιόν τα τελευταία τρία χρόνια, ότι έχει πάρει σχετική παράταση μέχρι το τέλος του 2017 και ότι, σε τελική ανάλυση, η οικονομική αδυναμία μάλλον δυσχεραίνει παρά διευκολύνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας;

Επιφυλάξεις από τη Γερμανία

Όλα αυτά μπορεί να ειπωθούν και πράγματι στη Γερμανία είναι μεγάλος ο πειρασμός να ειπωθούν, παρατηρεί η “Süddeutsche Zeitung”, για να διευκρινίσει ότι ακόμη και στην παρούσα συγκυρία οι παραινέσεις για εξάλειψη των ανισορροπιών στην Ευρωζώνη και για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να μη χάνουν την ορθότητα και την αξία τους, αλλά θεωρούνται πλέον ανεπίκαιρες. «Ο Ολάντ βρίσκεται υπό πίεση τόσο από την ισλαμιστική τρομοκρατία, όσο και από τη λαϊκιστική δεξιά αντιπολίτευση. Η κατανόηση (των εταίρων) είναι το ελάχιστο που μπορεί να περιμένει. Πόσο μάλλον όταν το σύμφωνο σταθερότητας όντως προβλέπει εξαιρέσεις σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

Το ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δεσμευτικός ορισμός της «εξαιρετικής περίστασης». Κατά καιρούς έχουν προταθεί λιγότερο ή περισσότερο προσωρινές παρεκκλίσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις αμυντικές δαπάνες, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και άλλες αποφάσεις ή επιλογές πολιτικού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν θα πρέπει να διασφαλίσει, ως «θεματοφύλακας των συνθηκών» ότι οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν πραγματικά και αποκλειστικά τις δαπάνες για τη δημόσια ασφάλεια. Επιπλέον, θα πρέπει να μεριμνήσει για έναν δεσμευτικό νομικό ορισμό των «εξαιρετικών περιστάσεων». Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, «ο κίνδυνος της τρομοκρατίας θα παραμείνει για πολύ ακόμη, αλλά δεν θα μπορεί επ΄ άπειρον να δικαιολογεί εκπτώσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα, Κάιρο, Ριάντ και Βηρυτός οι στόχοι του ISIS

Στο μεταξύ, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι η αρχή μιας καμπάνιας τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Προς το παρόν η επιχείρηση των από αέρος βομβαρδισμών κατά των εγκαταστάσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της δεν έχει πλήξει σημαντικά το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχει επηρεάσει την ηγεσία του, τα ηγετικά του στελέχη έχουν κρυφτεί, και πρέπει να ενισχυθεί για να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της οργάνωσης, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει παράλληλα να εδραιώνεται εδαφικά και να εξαπλώνεται διεθνώς», εξηγεί ο Ζαν-Πιερ Φιλιού, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, ειδικός σε θέματα ισλαμιστικών κινημάτων.

«Η αλληλουχία των επιθέσεων της Άγκυρας (102 νεκροί στις 10 Οκτωβρίου), κατά του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά (224 νεκροί στις 31 Οκτωβρίου), της Βηρυτού (44 νεκροί στις 12 Νοεμβρίου), του Παρισιού (129 νεκροί στις 13 Νοεμβρίου) δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Η ισχύς του Ισλαμικού Κράτους σε αυτό το είδος των ενεργειών είναι ότι έχει την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής, διατηρεί παντού την πρωτοβουλία. Έχουν τη δυνατότητα να μας αιφνιδιάσουν ακόμη και τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της λογικής τους, πρέπει να χτυπήσουν το ταχύτερο δυνατόν στην Ευρώπη. Το ιδανικό γι΄αυτούς θα ήταν ένα συντονισμένο χτύπημα κάπου στην Ευρώπη. Αφού το έκαναν στο Παρίσι, να δείξουν ότι μπορούν να το κάνουν και αλλού. Με δεδομένη την ευκολία με την οποία διασχίζουν τα σύνορα, αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα του αδύνατου» προσθέτει.

Νέες απειλές με βίντεο

Το εμπιστευτικό ενημερωτικό δελτίο Intelligence Online, το οποίο θεωρείται καλά πληροφορημένο έγραφε χθες ότι «πολλές αραβικές υπηρεσίες Πληροφοριών διαβίβασαν στις δυτικές ομόλογές τους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έξι πρωτεύουσες αποτελούν στόχο του Ισλαμικού Κράτους: το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μόσχα, το Κάιρο, το Ριάντ και η Βηρυτός».

Με αυτόν το στόχο, σύμφωνα με το Intelligence Online, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τον Ιούνιο στη Μοσούλη, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, όπου εμίρηδες επιφορτίστηκαν με την οργάνωση αυτής της τρομοκρατικής εκστρατείας. Για την ζώνη Γαλλία/Ισπανία/Ιταλία ορίσθηκε υπεύθυνος ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τετάρτης στο Σεν Ντενί.

Το υπ΄αριθμόν 12 φύλλο του διαδικτυακού περιοδικού Dabiq του ΙΚ συγχαίρει στο εξώφυλλό του τους «οκτώ ιππότες που γονάτισαν το Παρίσι» και δεσμεύεται ότι η σφαγή αυτή «δεν είναι παρά η αρχή».

Νέες απειλές διατυπώθηκαν από ανώνυμους τζιχαντιστές σε βίντεο που έχει γυριστεί στο Ιράκ, στην επαρχία Ντίζλα, και αναρτήθηκε σήμερα με τίτλο «Το Παρίσι πριν από τη Ρώμη». «Ω Γαλλία του σταυρού, με την άδεια του Αλλάχ του παντοδύναμου θα σφυροκοπήσουμε τα μνημεία σου! Αρχίσαμε με σένα, θα τελειώσουμε με τον Λευκό Οίκο, που θα μαυρίσει από το πυρ μας» ανέφεραν.

Προς το παρόν, η ενίσχυση των αεροπορικών επιδρομών της Δύσης, ενίσχυση που έχει αναγγελθεί εδώ και εβδομάδες από την Ουάσινγκτον, δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Στις αρχές της εβδομάδας, το Παρίσι και η Μόσχα αύξησαν τις επιδρομές κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά με σχετική αποτελεσματικότητα. Εάν και σκοτώθηκαν λίγες δεκάδες τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το επιτελείο της οργάνωσης είχε λάβει τις προφυλάξεις του και παρέμεινε αλώβητο.

«Αυτούς του βομβαρδισμούς τους είχαν φυσικά, προβλέψει», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φιλιού. «Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι φυσικά εκτεθειμένη στις βόμβες στη Ράκα. Βρίσκονται σε καταφύγια…Είναι περίεργο που οι Ρώσοι αντέδρασαν τόσο λίγο μετά την επίθεση κατά του αεροσκάφους τους αρχίζοντας να βομβαρδίζουν στα σοβαρά το Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν, η μόνη χώρα για την οποία το Ισλαμικό Κράτος είναι υπ΄αριθμόν 1 εχθρός είναι η Γαλλία».

Για να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην οργάνωση, θα πρέπει να ξεκινήσει, σύμφωνα με τον αυστραλό ειδικό Ντέιβιντ Κιλκάλεν, μία «σοβαρή αεροπορική εκστρατεία», δέκα ή είκοσι φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή.

«Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος ως τρομοκρατική οργάνωση, προσπαθώντας να εξοντώσουμε τους επικεφαλής και τα αποθέματα όπλων. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως εχθρικό κράτος. Αυτό είναι, άλλωστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστρέψουμε τις ενεργειακές τους πηγές, την τροφοδοσία τους σε νερό, τις πετρελαϊκές τους πηγές, τις πόλεις που ελέγχουν. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτό που συνέβη στο Παρίσι μάς δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλον τρόπο» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα