Φθορές σε πολιτιστικά μνημεία από τον σεισμό στην Κω

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κλιμακίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που βρίσκεται από το πρωί στο νησί.

Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), καθώς και με την Περιφέρεια, τις Δημοτικές Αρχές καθώς και τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.

Από το πρωί το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ, το οποίο αποτελούν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, η Προϊσταμένη, μηχανικοί και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε αυτοψία σε σειρά αρχαιολογικών μνημείων.

Ανάμεσά τους το Μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, τα Οθωμανικά τεμένη Γαζή Χασάν Πασά και Ντεφτερντάρ, οι Μεσαιωνικές Οχυρώσεις, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, οι αρχαιολογικές αποθήκες της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, καθώς και στα υπόλοιπα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω.

Η αυτοψία διαπίστωσε βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό άμεσα θα εφαρμοστούν τα πρώτα μέτρα προστασίας, ενώ η  αποκατάστασή τους θα γίνει μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο Σάββατο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο προς το παρόν θα μείνει κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία.

Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει και η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, ενώ για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω.

Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου, ενώ για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης, οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα