Χείρα φιλίας ή προσπάθεια να τον εξευμενίσουν;

Όλοι στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως άνθρωπο-κλειδί, για την παράταξη.

Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την προσπάθεια για τη συνένωση όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου με την Ελιά, όμως τώρα εκτιμά πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει μέλλον, καθώς διαφωνεί πλήρως με την πολιτική που ασκεί η Φώφη Γεννηματά, αυτή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει πάρει θέση. Αντίθετα απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο Στρασβούργο, τόσο από την Κ.Ε., όσο και από τη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου η κα Γεννηματά ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο.

Μέχρι στιγμής όλοι εκτιμούν πως η θέση που θα λάβει ο κ. Βενιζέλος μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως εάν τελικά αποφασίσει να μιλήσει μπορεί να γείρει την πλάστιγγα κατά της κας Γεννηματά.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή παρέμβαση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Πεταλωτή, να εξάρει τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, θεωρείται πως είναι μία χείρα φιλίας. ‘Η κατ’ άλλους μία προσπάθεια να ηρεμήσει τον Βενιζέλο και να αποφευχθεί η έκρηξή του.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτηριστικά είπε: «Ο κ. Βενιζέλος, παρά τις αντιρρήσεις που και εγώ είχα εκφράσει πάντα με θεσμικό τρόπο και σε υψηλούς τόνους για την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή με τη Ν.Δ., έχει προσφέρει πολλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Όλοι όσοι στηρίξαμε καθημερινά τη χώρα τη διετία 2009-2012 μόνοι μας απέναντι στην κοινωνία που δικαίως αντιδρούσε και ήταν οργισμένη, στα μίντια και σε επιχειρηματικούς κύκλους εκεί, τότε δείξαμε ότι πραγματικά δεν βάλαμε το πολιτικό κόστος σε πρώτη προτεραιότητα αλλά τη χώρα».

Σχολίασε τον Τσίπρα

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Πεταλωτής. Αντίθετα, αν και απουσίαζε στο Στρασβούργο, σχολίασε τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

“Τώρα πλέον την ελληνική κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει μια «λύση στο χρέος» που δίνει στην Ελλάδα δημοσιονομικό χώρο αναπνοής και άρα της επιτρέπει να επιδιώκει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί η ίδια η κυβέρνηση επαίρεται που ήδη από το 2016 εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου και μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες χρονιές”, επισημαίνει  ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το μεγάλο ζήτημα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι «το προκλητικό ύφος, τα ανερυθρίαστα ψεύδη και τα απλοϊκά επιχειρήματα» του πρωθυπουργού στη συνέντευξη. «Είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλώνει αποφασισμένη να παρατείνει την παραμονή της στη νομή της εξουσίας χωρίς κανένα σχέδιο εξόδου από τον κύκλο της ύφεσης», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα