«Κυβέρνηση του επικίνδυνου αλαλούμ»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα, ο πρώην «πράσινος» υπουργός ισχυρίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης διά της ενεργειακής πολιτικής που ασκεί και των θέσεων που εσχάτως εκφράζει, ανατρέπει το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει η Ελλάδα.

Επικαλούμενος τις δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ περί «αναπόφευκτης σύγκρουσης» της χώρας μας με τη «γερμανική Ευρώπη» και τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου «αμφισβητήσατε το νομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αγορά ενέργειας», ο κ. Λοβέρδος ερωτά τα εξής τον αρμόδιο υπουργό:

«Η ενεργειακή πολιτική της χώρας αποτελεί σοβαρότατο παράγοντα της οικονομικής, της ευρωπαϊκής και της εξωτερικής μας πολιτικής. Εσείς ως Υπουργός σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, μία εβδομάδα μετά τη συνέντευξη Μέρκελ – Τσίπρα, δηλώσατε πως είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση της χώρας μας με τη γερμανική Ευρώπη! Η ενδοκυβερνητική αντίφαση είναι εδώ κάτι παραπάνω από προφανής.

»Παράλληλα, στο Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας της ΕΕ στις 5 Μαρτίου, αμφισβητήσατε το νομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αγορά ενέργειας,καθώς και το ρόλο του Ευρωπαίου ρυθμιστή (ACER), αλλά και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών (εδώ ΡΑΕ).

»Είναι δε προφανής η εκ μέρους σας αμφισβήτηση της αγοράς ενέργειας, η οποία σήμερα έχει ένα κύκλο εργασιών κοντά στα 7.5 δις (σχεδόν 5% του ΑΕΠ), αφορά ιδιωτικές επενδύσεις περίπου 7 δις και απασχολεί 20.000 εργαζομένους σε άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας.

»Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ,
α. Σκοπεύετε να ανακαλέσετε τις δηλώσεις σας περί αναπόφευκτης σύγκρουσης της χώρας μας με τη “γερμανική Ευρώπη”, τώρα που η κυβέρνηση αναζητά εξομάλυνση των σχέσεών της με την ΕΕ και την Ευρωζώνη;
β. Σκοπεύετε να διαφοροποιήσετε αμέσως τη θέση σας σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και της χώρας, που ανατρέπει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;»

Βολές και για Καμμένο – Βαρουφάκη
Τα ίδια, εξάλλου υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο FOCUS RADIO της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος εκ νέου στον Κ. Λαφαζάνη, αλλά συμπληρώνοντας τη… λίστα των βολών και με τους κ.κ. Καμμένο και Βαρουφάκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε εν ολίγοις ότι «στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχει επικίνδυνο αλλαλούμ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα παρακάτω:

«Εξωτερική πολιτική δυστυχώς στη χώρα μας δεν ασκεί ο Πρωθυπουργός και ο Υπ.Εξωτερικών μόνο, αλλά και άλλοι υπουργοί. Εμμέσως σχετίζονται με σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής και οι Υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας, αλλά και ο Υπ. Οικονομικών, αφού διαμορφώνει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Δηλαδή τα ουσιώδη της ευρωπαϊκής μας πολιτικής που συνιστά βεβαίως τον πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής. Στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχει αλαλούμ, επικίνδυνο αλαλούμ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Υπ. Ενέργειας εκτός από την απομονωτική για την Ελλάδα και αντιευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική που επηρεάζει αρνητικά την εξωτερική μας πολιτική, έκανε και το εξής: μια εβδομάδα μετά την κοινή συνέντευξη Μέρκελ-Τσίπρα, δήλωσε ευθαρσώς πως η Ελλάδα πρέπει να συγκρουστεί με την γερμανική Ευρώπη! Αντίφαση στη νιοστή! Ο ορισμός της αντίφασης!
Κι ακόμη, ο Υπ. Άμυνας στις ΗΠΑ δήλωσε ως ελληνική εξωτερική πολιτική την ενεργειακή (;) συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και ΗΠΑ!

Αυτό άραγε συνιστά την επίσημη πολιτική της Ελλάδας; Έχει συνεννοηθεί ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς του; Καταλαβαίνουν ότι δημιουργούν απόλυτη σύγχυση εντός κι εκτός Ελλάδας; Πρόκειται για μια επικίνδυνη κυβέρνηση. Κυβέρνηση του επικίνδυνου αλαλούμ! Δυστυχώς!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα