Ο Γολγοθάς του Πλακιωτάκη

Η σύγκληση της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση σε πλήρη αποσύνθεση. Έχοντας τον Γιάννη Πλακιωτάκη υπηρεσιακό πρόεδρο και όλους τους υπολοίπους, βουλευτές και στελέχη στα κάγκελα, κανείς δεν γνωρίζει τι πρέπει να γίνει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Πλακιωτάκης θα εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Κι αυτό διότι ο κ. Πλακιωτάκης μπορεί  εκ του καταστατικού να έχει όλες τις αρμοδιότητες του προέδρου της ΝΔ, στην πραγματικότητα  όμως δεν μπορεί  να ενεργήσει αν πρωτίστως  δεν συναντηθεί  με τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή , Αντώνη Σαμαρά), με τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς, τα κορυφαία στελέχη που διετέλεσαν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και φυσικά αν δεν ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δηλαδή μιλάμε για ένα Γολγοθά.

Έτσι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκινά αμέσως επαφές  στην προσπάθεια του να «συγκολλήσει» τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στα εθνικά ζητήματα, το μεταναστευτικό και τα μνημονιακά νομοσχέδια (ασφαλιστικό, αγροτικό κτλ).  Η πλειοψηφία των μελών της ΚΟ απορρίπτει οποιαδήποτε ψήφιση φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Όμως υπάρχουν και αρκετοί (Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης, Βορίδης) που απορρίπτουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή συμμετοχής σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.  Τι θα συμβεί στο τέλος;  Το πιθανότερο είναι ο κ. Πλακιωτάκης να πάει στο συμβούλιο των αρχηγών, να μη δεσμευτεί σε τίποτα και να θέσει αμέσως μετά στην κρίση της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις κυβερνητικές προτάσεις και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

Αντιδράσεις

Από τον Άδωνι Γεωργιάδη ήρθε η πρώτη επίσημη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: “Κουτοπονηριά Τσίπρα να ζητά Συμβούλιο Αρχηγών ενώ ξέρει ότι στη ΝΔ δεν υπάρχει αρχηγός”.

«Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και καλεί τον πρωθυπουργό αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα