Ανασχηματισμός, νέα αξιολόγηση και στο βάθος… εκλογές

Την επόμενη μέρα σχεδιάζει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου αποδεχόμενο πως το επερχόμενο Eurogroup απλά θα επισφραγίσει την συντριπτική ήττα μιας αλλοπρόσαλλης στρατηγικής η οποία κρατά δέσμια την χώρα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει τίποτε παραπάνω από μια ασαφή δήλωση που ίσως επιτρέψει την έξοδο στις αγορές. Κατά τα λοιπά το χρέος θα επανεξεταστεί εκ νέου το 2018 μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος και πριν τις αποφάσεις του ΔΝΤ το οποίο δεν αποκλείεται να ζητήσει νέα μέτρα για να χρηματοδοτήσει την χώρα.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα περάσει άλλη μια αξιολόγηση (τον Σεπτέμβρη) και πιθανότατα έναν ανασχηματισμό στα τέλη φθινοπώρου οπότε και θα κλείνει ένας χρόνος από τον σχηματισμό της. Αυτό χωρίς να αποκλείονται και εξελίξεις νωρίτερα με κεντρικό πρόσωπο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σήμερα είναι ασαφές αν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να παραμείνει στην θέση ενώ τα σενάρια που τον θέλουν περιθωριοποιημένο από τον πρωθυπουργό δίνουν και παίρνουν. Ετσι δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανένας αν ο υπουργός ζητήσει νωρίτερα την αντικατάστασή του με δεδομένη και την πολιτική του συντριβή στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Εκείνο που μένει ασαφές προς το παρόν είναι το θέμα των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του οπότε οι διαρροές που γίνονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι μεν υποστηρίζουν πως θα εξαντλήσει τον πολιτικό του χρόνο για να υλοποιήσει τα σχέδιά του σε θεσμικό επίπεδο και ίσως να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Οι δε δηλώνουν βέβαιοι πως το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα στηθούν κάλπες έτσι ώστε να είναι νέα η κυβέρνηση που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ΔΝΤ με την λήξη του προγράμματος και πριν την σχεδόν βέβαιη επιβολή νέου.

Παρηγοριά πάντως για την κυβέρνηση που παρέχει και μια σχετική επιχειρηματολογία είναι η δηλούμενη επάρκεια του τραπεζικού συστήματος το οποίος σύμφωνα με τα στελέχη του διαθέτει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την αγορά, η μείωση της ανεργίας και μάλιστα με στοιχεία που δεν αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και η σταθεροποίηση της αγοράς όπως έκανε γνωστό η ΕΣΕΕ.

Στον αντίποδα τα κυβερνητικά στελέχη, προεξέχοντος του Αλέξη Τσίπρα, καλούνται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με τους δανειστές και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας. «Χάθηκε εμπιστοσύνη στο παρελθόν» υποστηρίζει Γερμανός παράγοντας και συμπληρώνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι χωρίς την ενημέρωση των δανειστών, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αχτίδες ελπίδας».

«Βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις παραμένουν η γραφειοκρατία, ο νεποτισμός και μια αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαφεύγουν φορολογικά έσοδα 11-16 δισ. ευρώ» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα