Καθημερινή ενημέρωση

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας

Η δημιουργία μιας κοινότητας των σερβικών δήμων θα βρεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας που αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαία Επίτροπο, Κάθριν Άστον, να παρίσταται ως ενδιάμεσος φορέας.

Η κ. Άστον τόνισε σήμερα ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Τάτσι θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, στις 19 Απριλίου .

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι ο αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, κάτω από το φως της νέας έκθεσης, την οποία η ίδια θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι στην διαπραγμάτευση θα εξεταστεί ο σχηματισμός μιας κοινότητας των σερβικών δήμων και η δημιουργία των σερβικών δικαστηρίων  για την οποία οι ομάδες εργασίας έχουν πραγματοποιήσει εντατικές συνομιλίες αυτές τις μέρες.

Πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο κ. Τάτσι τόνισε ότι στο γύρο των διαβουλεύσεων θα ενταχθεί η λειτουργία της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου σε ολόκληρη την επικράτεια, η εφαρμογή του συστήματος δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κόσοβο και η λειτουργία του τελωνειακού συστήματος.

Διαβάστε επίσης