Δημόσιο και Ρουπακιώτης στην ημερησία διάταξη

Το ταξίδι στην Κίνα μπορεί να ήταν κοπιαστικό, όμως ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απολαύσει την αναγνώριση της προσπάθειας του επί ένα χρόνο στην ηγεσία της χώρας. Αυτό έλεγαν οι συνεργάτες του προσπαθώντας να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Σαμαρά στο δρόμο του μεταξιού. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την αισιοδοξία του, πως σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστες ειδήσεις από το Πεκίνο.
Από την Κυριακή το βράδυ, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς είναι και πάλι αντιμέτωπος με τα προβλήματα της καθημερινότητας, που είναι το βασικό ζήτημα που δημιουργεί πλείστα προβλήματα σε όλους τους πρωθυπουργούς την τελευταία 15ετια.
Και βέβαια κάποια από τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης μοιάζουν με μαθηματικές εξισώσεις. Το πρώτο και κυριότερο ζήτημα για τον  Αντώνη Σαμαράς είναι να ανεβάσει ταχύτητες η κυβερνητική μηχανή, η οποία για μία ακόμη φορά με την απουσία του πρωθυπουργού κατάφερε να βραχυκυκλώσει.  Χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα, εάν η κυβέρνηση δεν επιταχύνει ρυθμούς και δεν δείξει και άλλα, πολλά περισσότερα, θετικά δείγματα γραφής.
Οι συσκέψεις υπό τον κ. Σαμαρά θα είναι στην ημερησία διάταξη, προκειμένου αν κλείσουν οι εκκρεμότητες για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών.  θα είναι συνεχείς από σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο κ. Σαμαράς. Επίσης, αυτή την εβδομάδα, θα επιχειρηθεί να κλείσει «αναίμακτα» και η σύγκρουση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη και του γ.γ. της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκου, ο οποίος προφανώς δεν ενεργεί μόνος του, αλλά έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού που τον εμπιστεύεται απόλυτα.

Οι διαφορές

Το ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση θα κλείσει το θέμα, αφού υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες θέσεις από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και το ζήτημα είναι καθαρά ιδεολογικό.
Ο κ. Ρουπακιώτης στηρίζεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ έχει απειλήσει και με παραίτηση την περασμένη Παρασκευή, έχει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ότι το νομοσχέδιο έχει ως βάσει τη δική του πρόταση.
Αντίθετα στη Ν.Δ. υπάρχει διχογνωμία στην Κ.Ο. με πιο ενδεικτικές τις διαφοροποιήσεις των Μ. Βαρβιτσιώτη (συμφωνεί με τον Αντ. Ρουπακιώτη) και Γ. Μιχελάκη, που επιμένει ότι οι ιδέες δεν αντιμετωπίζονται με διατάγματα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι στη Ν.Δ. καταγράφεται και μεγάλη ένταση και πολλές και διαφορετικές απόψεις για την κεντρική γραμμή της ηγεσίας περί της θεωρίας των δυο άκρων που προωθεί, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
«Τα πράγματα είναι σοβαρά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σχολιάζοντας φαινόμενα όπως αυτό που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλο, ο οποίος αποβλήθηκε από το σώμα. «Αν θέλουμε να αποκρούσουμε το νεοναζισμό όσο είναι ακόμη νωρίς, πρέπει να πράξουμε σε επίπεδο κοινωνίας, θεσμών, κυβέρνησης και κομμάτων», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «δεν έχει φωτογραφία, δεν έχει ταυτότητα, δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Θέτει όρια  και ο εισαγγελέας θα έχει το λόγο γι’ αυτούς που παραβιάζουν το νόμο, το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και τα δικαστήρια στη συνέχεια θα κρίνουν τις πράξεις τους».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επικαιροποιούνται παλαιότεροι νόμοι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισήμανε ότι «είναι ίσως το επιεικέστερο νομοσχέδιο σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι «κανένα κόμμα δεν δικαιούται να αντιμετωπίσει το φάσμα του νεοναζισμού με εκλογικά κριτήρια».
Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου είναι υποχρεωμένα να βρουν συγκλίσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα