Καθημερινή ενημέρωση

Επίθεση Ν. Μπίστη στη σύγχρονη Αριστερά

«Το ΚΚΕ αποκαθηλώνει τον Φλωράκη και αποδοκιμάζει την πολιτική των Λαϊκών Mετώπων, το Εικοστό Συνέδριο , την πολιτική των συμμαχιών Σκίζει κάθε σελίδα της πολιτικής για την οποία η Αριστερά είναι υπερήφανη και κρατάει αυτές που θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. Ξαναγράψει και κακοποιεί την Ιστορία του», υπογραμμίζει σε άρθρο του ο, βουλευτής της «κίνησης των 58» Νίκος Μπίστης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος» το οποίο μάλιστα φέρει τον τίτλο: «Αριστερά χωρίς μνήμη».

Στη συνέχεια ο κ. Μπίστης στρέφει τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «είναι ίσως το μόνο κόμμα που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς και αγνοεί επιδεικτικά την Ιστορία της. Έχει κάνει delete σαν να προέκυψε απο παρθενογέννεση, σαν να μην έχει καμία υποχρέωση να σκύψει πάνω στις θετικές και τις αρνητικές εμπειρίες μιας παράταξης που με τον ενα η τον άλλο τροπο σφράγισε την πορεία του τόπου. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξη αυτή η αποσιώπηση, έχει όμως την εξήγηση της: η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ειναι να εμφανιστεί ως το νέο ΠΑΣΟΚ και του Τσίπρα να υποδυθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτη όμως είναι μια άλλη παράδοση και μια διαφορετική μήτρα επίσης με καλές και αρνητικές στιγμές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αντι τουλάχιστον να εμβαθύνει σε αυτές ενθυλακώνει τις πιο αρνητικές παραδόσεις και τους πιο αντιπροσωπευτικούς φορείς του βαθέως ΠΑΣΟΚ».

«Με αυτό τον τρόπο και οι δυο εκδοχές της παραδοσιακής Αριστεράς αποδεικνύονται ανίκανες και απρόθυμες να σκύψουν πάνω στην δική τους Ιστορία η στην ιστορία του γειτονικού κεντροαριστερού χώρου. Η απουσία μιας κριτικής αποτίμησης δεν είναι άμοιρη πρακτικών συνεπειών, δεν είναι αδιάφορο θέμα της αρμοδιότητας των ιστορικών. Διαμορφώνει μια Αριστερά που το ενα σκέλος της ειναι έτοιμο να επαναλάβει τα μεγάλα σφάλματα του ΚΚΕ και το άλλο τα μεγάλα σφάλματα του ΠΑΣΟΚ με την άμεση η έμμεση μάλιστα συνδρομή όσων τορπίλισαν κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια, κυρίως της περιόδου Σημίτη. Δεν είναι για παράδειγμα τυχαίο οτι στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σήμερα όσοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ πολέμησαν λυσσαλέα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση, Η Ιστορία εκδικείται , τιμωρεί και γελοιοποιεί όσους την πλαστογραφούν η απλώς νομίζουν οτι μπορούν να την παρακάμψουν. Η νέα,λοιπόν, κεντροαριστερά πρέπει να ενσκύψει με σεβασμο αλλα και με κριτική ματιά στην Ιστορία του ΚΚΕ, της ανανεωτικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Να κορφολογήσει οτι γόνιμο και ανθεκτικό υπάρχει και αξιοποιώντας και άλλα ρεύματα σκέψης , οπως της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού να φτιάξει το νέο , δικό της αφήγημα. Να έχει μνήμη, για να έχει μέλλον», καταλήγει ο κ. Μπίστης

Διαβάστε επίσης