Υψηλά ντεσιμπέλ για να κρυφτεί η υποχώρηση

Τη στρατηγική της επόμενης μέρας για την αντιμετώπιση της εσωτερικής αντίδρασης μετά από μια προδιαγεγραμμένη, όπως όλα δείχνουν, αποτυχία αναζητά ο πρωθυπουργός. Η σύσκεψη του πολιτικού συμβουλίου σχεδόν εν κρυπτώ ήταν ένα πρώτο βήμα για να ακτινογραφήσει τις προθέσεις του κόμματός του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και να κρύψει και πάλι τη γραβάτα στο συρτάρι. Ο πρωθυπουργός καλείται όχι μόνο να αντιμετωπίσει τους δανειστές, αλλά και να προετοιμαστεί για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, καταρχήν πείθοντας πως θα φέρει την καλύτερη συμφωνία και κατά δεύτερον κερδίζοντας χρόνο.

Το κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν αντίστοιχο με εκείνο που επικρατεί και στο κόμμα: μούδιασμα! Η ανησυχία των βουλευτών είναι έντονη λόγω των συνεχών υποχωρήσεων έναντι των δανειστών και των απαιτήσεών τους, με την Ελλάδα να μη λαμβάνει έστω το ελάχιστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η αμηχανία και το «μούδιασμα» των κυβερνητικών στελεχών ήταν έντονα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση για το θέμα του χρέους, με φόντο τη διαμάχη Βερολίνου – ΔΝΤ.

Ενόχληση για τα λάθη
Όπως έγινε γνωστό, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ήταν εκείνη που για πολλοστή φορά εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις διαπραγματεύσεις επί του χρέους, στο πλαίσιο των προβληματισμών που έχει θέσει έως τώρα και στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, επί της ουσίας, μετέφερε τα όσα συζητούνται μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι δεν διστάζουν να εκφράσουν την ενόχλησή τους ακόμα και για τα λάθη που γίνονται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

«Τα media έχουν ανοίξει τη συζήτηση και εμείς ακολουθούμε αποδεχόμενοι πως έχουμε καταστρέψει τη χώρα χωρίς να προβάλουμε καθόλου τις επιτυχίες μας», σημειώνει κυβερνητικός βουλευτής στην «Α», ο οποίος εκτιμά πως «στο τέλος θα έχουμε μια καλή έκβαση. Σαφέστατα και θα πρόκειται για συμβιβασμό, αλλά δεν γίνεται αλλιώς».

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές νιώθουν εγκλωβισμένοι. «Από τη μία η κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων λόγω των υψηλών προσδοκιών που μόνοι μας διαμορφώσαμε, και από την άλλη οι δημοσκοπήσεις που θέλουν να υποχωρούμε. Σε ψυχολογικό επίπεδο όλο αυτό δεν σου επιτρέπει να κινηθείς και να παλέψεις», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Επιθετική άμυνα
Για να αλλάξει την ατζέντα και κυρίως την ψυχολογία των βουλευτών, η κυβερνητική γραμμή που έχει δοθεί στους «μπροστάρηδες» είναι υψηλοί τόνοι.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος σημείωσε ότι «με ανάπτυξη 0,4% ξεκινά το 2017. Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις. Οι αποφάσεις για το χρέος είναι καθοριστικές για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου υπηρετεί τον σκοπό να μπει στο κάδρο των ευθυνών η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είδαμε όψιμα το ενδιαφέρον της Ν.Δ. και τον χαρακτηρισμό του ζητήματος του ελληνικού χρέους ως μία εθνική υπόθεση και μένει να δούμε πώς ακριβώς θα δείξει ότι πραγματικά εννοεί αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αναμένουμε στις επαφές που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις επαφές που γίνονται με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται, να αναγνωριστεί αυτή η εθνική προτεραιότητα της ρύθμισης του χρέους και να σταματήσει η Ν.Δ. να ποντάρει στην καταστροφολογία και στα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η ίδια να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη», δήλωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κατεβάζει περαιτέρω τον πήχη και σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ανάμεσα στη σύγκρουση ΔΝΤ και Σόιμπλε προσπαθεί να πετύχει μια λύση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο», και προσθέτει ότι «κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και ελληνικός λαός πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια».

Ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρεται στη «μεγάλη μάχη» που κάνει παράλληλα η κυβέρνηση για υλοποίηση των επενδύσεων που εκκρεμούν, ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αναφέρει ότι η κυβέρνηση «δεν ξεπουλά όσο-όσο τη δημόσια περιουσία, αλλά την αξιοποιεί». «Όλοι οι Έλληνες λοιπόν αλλά και οι ξένοι επενδυτές είναι σίγουροι ότι η κυβέρνηση με σεβασμό στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα και την περιουσία του ελληνικού λαού, αγωνίζεται για έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας όλους», υπογραμμίζει.

«Αυτό που επιδιώκουμε ως ελληνική κυβέρνηση είναι να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Αποτάσσεται των ευθυνών της κυβέρνησης με πιο σκληρή δήλωση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας πως «Ή θα βρεθεί λύση ξεκάθαρη και αναπτυξιακή ή κάποιοι θα χρεωθούν ξανά ιστορικά μία ακόμα μεγάλη καταστροφή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», πετώντας το μπαλάκι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα