Παραίτηση Ράικου με πολλά ερωτηματικά

«Φωτιά» στη Δικαιοσύνη -και στο πολιτικό σκηνικό- βάζει η αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της διευθύνουσας των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Με πολυσέλιδη επιστολή προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας που τα τελευταία χρόνια είχε διενεργήσει όλες τις μεγάλες έρευνες για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, καταγγέλλει τη σχέδιο ηθικής εξόντωσης της «από παράκεντρα εξουσίας», με αφορμή τη μεγάλη εν εξελίξει έρευνα για τη φαρμακευτική Novartis και τις καταγγελίες για εκτεταμένες δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων. Στο ίδιο κείμενο η κα. Ράικου χαρακτηρίζει την έρευνα για την υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού ως «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας». Της επιστολής παραίτησης προς την κα Δημητρίου, είχε προηγηθεί διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας Documento, με σχόλιο: «το κεντρικό και ισχυρό πρόσωπο στην Εισαγγελίας αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς, η ίδια η Προϊσταμένη Ελένη Ράικου, αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων».

Η εισαγγελική λειτουργός, απευθυνόμενη προς την Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάσταση της. Παράλληλα, αφήνει αιχμές ότι πίσω από το συκοφαντικό -όπως το χαρακτηρίζει- δημοσίευμα της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη, κρύβονται συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της και δρουν ανενόχλητα με άνωθεν καλύψεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελένη Ράικου αρνείται «να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι», όπως υποστηρίζει, «ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνας της».

Στο έγγραφό της επίσης η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται στα σημαντικά ευρήματα των ερευνών για την υπόθεση της Nοvartis, και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει, ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (σ.σ. κυρίως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με μεγάλη χρηματικά ποσά. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στην επιστολή της, διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την κα Ράικου ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς.

Αιχμές από το Μαξίμου
Με τη γνωστή μέθοδο των… κύκλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση σχολιάζει ότι «η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος». Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος δήλωσε ότι «εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης της Εισαγγελέως κυρίας Ράικου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».

Με την επιστολή της, πάντως, η Ελένη Ράικου επισημαίνει πως «ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα. Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες».

Ερωτήματα Βαξεβάνη
Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Documento ο Κώστας Βαξεβάνης τονίζει μεταξύ άλλων πως «η κ. Ράικου δεν απαντά στα ερωτήματα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ και συγκεκριμένα:
– Γιατί δεν παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ευθύς αμέσως, όλα τα στοιχεία που κατασχέθηκαν για την ερευνώμενη υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια ελικοπτέρων NH90, που αφορά στους Παπαντωνίου, Λιακουνάκο;
-Γιατί όταν η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα διαπίστωσε τις ελλείψεις και παρατυπίες και ζήτησε εγγράφως τα στοιχεία που έλειπαν, η προϊσταμένη της Ελένη Ράικου και ο εποπτεύων εισαγγελέας στον οποίο ανέφερε το συμβάν το θεώρησαν ανάξιο λόγου;
-Γιατί τα, περίπου, 250.000 έγγραφα που είχαν κατασχεθεί από υπολογιστές του Λιακουνάκου, δεν είχαν ανοιχθεί και ερευνηθεί κατά το διάστημα που βρίσκονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς;
Για ποιο λόγο όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της συζύγου του κ. Στουρνάρα στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ άσκησε δίωξη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν συμπεριέλαβε στη δίωξη τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη και έδωσε εντολή για νέα έρευνα;».

Οργή από την Ν.Δ.
Απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς ζητά η Νέα Δημοκρατία «για τη λειτουργία, παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», μετά και την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της «γαλάζιας» παράταξης τονίζει πως «η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Ν.Δ. για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς».

«Είναι αδιαπραγμάτευτο κι οφείλει η Πολιτεία να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και επισημαίνει ότι «παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο. Κάποιοι βλέπουν τη “μάχη κατά της διαφθοράς” ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει. Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Το Ποτάμι από την πλευρά του τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της», επισημαίνοντας ότι «έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία». Για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «η παραίτηση της Ελένης Ράϊκου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για “σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα