Πιο «εύκολοι» οι δανειστές παρά οι… συνιστώσες!

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στην Κουμουνδούρου την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους «Θεσμούς», αλλά κυρίως το περιεχόμενο των μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολο στο εσωκομματικό πεδίο, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να πρέπει να επανεξετάσουν τις θέσεις τους ή να οδηγήσουν το κόμμα των συνιστωσών στη ρήξη…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η βεβαιότητα που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με τους «Θεσμούς», σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα στο εσωτερικό του κόμματος. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως πιο εύκολα θα πείσουν τους δανειστές παρά τις συνιστώσες να ακολουθήσουν τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Το κρας τεστ τον Φεβρουάριο έδειξε πως δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και οι διαρροές είναι δεδομένες ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η μαραθώνια συνεδρίαση πριν από περίπου ένα μήνα ήταν και η πιο καθοριστική, με πολλούς βουλευτές να διαχωρίζουν τη θέση τους και να επιμένουν σε λεπτές κόκκινες γραμμές που πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να πρέπει να ξεπεράσει.

Το δύσκολο έργο να μεταπείσει το κόμμα του για την αναγκαιότητα της στιγμής θα αναλάβει για ακόμα μια φορά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μόνο που αυτή τη φορά τίποτα δεν εγγυάται πως θα πετύχει τον στόχο του. Και αυτό γιατί θα πρέπει πριν από όλους να πείσει τα κομματικά όργανα που σε μεγάλο βαθμό έχουν επιλέξει να διατηρήσουν τον διακριτό του ρόλο. Αν ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά καταφέρει να πείσει τους κομματικούς, τότε πολύ πιο εύκολα θα μπορέσει να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα, περιορίζοντας τις απώλειες.

Το μήνυμα
Το μήνυμα που έχει φτάσει από το κόμμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τα μέτρα, αν δεν στηρίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να απέχουν από εκείνο ή ακόμα χειρότερα να έρχονται σε σύγκρουση με αυτό. Προτεραιότητα για τα κομματικά στελέχη είναι τα μέτρα να λειτουργούν υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της στήριξης των αδυνάτων. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και η επιλεκτική αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά, όπως ήδη έχει διαρρεύσει, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή. Πόσω δε αν διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Μπορεί από το οικονομικό επιτελείο να έχει ξεκαθαριστεί πως θα αντικατασταθεί, όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ο φόρος που θα επιβληθεί και οι πραγματικές συνέπειες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αυτό σε συνδυασμό με την εύλογη καθυστέρηση στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (ο Γ. Σταθάκης σχολίασε πως χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να είναι έτοιμος) δημιουργεί ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

Πονοκέφαλος είναι και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, και η επίσκεψη του Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα έχει επιτρέψει σενάρια για το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΣΕ. Το πιθανό κυβερνητικό επιχείρημα για ευνοϊκούς οικονομικούς όρους σε μια νέα συμφωνία δεν ακούγεται αρκετά πειστικό σε όσους επιμένουν στην κομματική θέση η οποία είναι πάγωμα όλων των αποκρατικοποιήσεων. Ακόμα και εκείνων που έχουν προχωρήσει. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση κύριων δεσμεύσεων όπως π.χ. η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ η οποία έχει ήδη μετατεθεί για το 2016, σκιαγραφούν το επικίνδυνο περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για να διατηρήσει τουλάχιστον την στήριξη του κόμματος.

Πηγές από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως μόνο τρόπος για να γίνουν αποδεκτά κάποια μέτρα, θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της χώρας, κάτι που όμως δεν φαίνεται πιθανό καθώς η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να επαναξιολογείται ουσιαστικά σε εβδομαδιαία βάση.

Οι «αντιρρησίες» και η προσπάθεια κατευνασμού  
Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως μόνη λύση είναι «η εφαρμογή του ριζοσπαστικού κυβερνητικού προγράμματος» καθιστώντας σαφές πως σε κάθε άλλη επιλογή της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθήσουν. Ανάμεσα στους «αντιρρησίες» πάντως είναι και κυβερνητικά στελέχη όπως οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια.

Ήδη έχουν εντοπιστεί οι πιθανοί αντάρτες τους οποίους έχουν αναλάβει κυβερνητικά στελέχη για να τους μεταπείσουν. Ανάμεσά τους η Ραχήλ Μακρή και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με την πρώτη να έχει δηλώσει πως «δεν ψηφίζει τοξικά μέτρα» και όλα δείχνουν πως οι αντιδράσεις της στη Βουλή μπορεί να είναι απρόβλεπτες, στην περίπτωση που κληθεί να στηρίξει είτε έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, είτε ιδιωτικοποιήσεις. Στην ίδια λογική, των «προληπτικών» κόκκινων γραμμών κινήθηκε και ο Ηρακλειώτης βουλευτής, Γ. Μιχελογιαννάκης, που δήλωσε ότι «δεν θα γίνει μαϊμούνι» και υπενθύμισε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με σύνθημα πως δεν θα ιδιωτικοποιήσει κανένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Από κοντά βρίσκεται ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης, αλλά και ο Στάθης Παναγούλης.

Από το μπλοκ του Π. Λαφαζάνη, προειδοποιητικά πυρά έχει ρίξει ο βουλευτής Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους εταίρους πως «λειτουργούν σαν οικονομικοί δολοφόνοι και λιγότερο σαν εταίροι», καταλογίζοντάς τους ότι «θέλουν να υποτάξουν τη νέα κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό». Ο κ. Λεουτσάκος άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της ρήξης: «Η ρήξη είναι πάντα ανοιχτή. Στραγγαλισμό ή νέα υποταγή δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση. Εμείς απαντάμε όχι και στα δύο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα