«Ρωγμές» στην αντισεισμική προστασία

Τους σοβαρούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες του με αφορμή την είδηση ότι η χώρα μας βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα του εγκέλαδου, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων στο προσωπικό και στη συντήρηση των σεισμολογικών σταθμών, μεταφέρει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ Γιάννης Μιχελάκης στην ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης ότι οι παραπάνω ελλείψεις μας αφήνουν ανοχύρωτους τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και σε αυτόν της αντιμετώπισης ενός μεγάλου σεισμού, ενώ τα κονδύλια για τους σεισμολογικούς σταθμούς έχουν μειωθεί κατά 50%,με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η συνέχιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας τους. «Ανάλογη είναι-συνεχίζει ο κ. Μιχελάκης-η κατάσταση στον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), ο οποίος υποχρεώνεται να λειτουργήσει με εξαιρετικά μειωμένο προϋπολογισμό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτείται η έρευνα και να φθάνουν στο σημείο να εργάζονται αφιλοκερδώς οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να πληρώνονται οι υπάλληλοι.

Μάλιστα ο ΟΑΣΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ο κανονισμός ασφαλείας, τον οποίο εξέδωσε μετά τους τελευταίους σεισμούς με αντικείμενο τις απαραίτητες επισκευές κτηρίων, δεν τηρήθηκε εξαιτίας της έλλειψης των σχετικών κονδυλίων.

Εκτιμά ακόμη ο κ. Μιχελάκης ότι με τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε ο ΟΑΣΠ να στηριχθεί και να ενισχυθεί από την πολιτεία, όπως είχε μάλιστα ο ίδιος επισημάνει στην υπ’ αριθμ. 6433 από 8-2-2013 σχετική ερώτησή του «αντί να οδεύει προς συγχώνευση ή κατάργηση, καθώς είναι επιφορτισμένος με εξαιρετικά σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η σύνταξη αντισεισμικών κανονισμών, η εκτίμηση σεισμικής επικινδυνότητας, η εγκατάσταση δικτύου σεισμογράφων, η πληροφόρηση του κοινού για θέματα σεισμών, η κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η έρευνα με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού και η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας σε σχολεία και χώρους εργασίας» συμπληρώνει κ. Μιχελάκης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των σχολικών κτηρίων έχει ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ μόλις το 20% έχει κατασκευαστεί κατά την τελευταία εικοσαετία ικανοποιώντας πλήρως τις προβλεπόμενες αντισεισμικές προδιαγραφές. Κατά τον κ. Μιχελάκη ο ΟΑΣΠ. επιτελεί ένα πολύτιμο έργο συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας και η σχεδιαζόμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του θα πλήξει καίρια την ποιότητα των υπηρεσιών του, ενώ προκαλεί εύλογα μεγάλη έκπληξη η σχεδιαζόμενη κατάργησή ή συγχώνευσή του με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή σεισμική δραστηριότητα της χώρας μας. Με την ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης ζητά να πληροφορηθεί ποια θα είναι η τύχη του ΟΑΣΠ, αλλά και σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης, πώς θα καλυφθεί το δυσαναπλήρωτο κενό που θα προκύψει στην αντισεισμική προστασία της χώρας. Επίσης ρωτά ποια μέτρα θα ληφθούν για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων στα σχολικά κτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η καταλληλότητά τους.

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα