Στο πλευρό της Ελλάδας η Αμερική

Στο πλευρό της Ελλάδας και στις επίπονες προσπάθειες που κάνει για να βγει από την κρίση τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,   Τζακ Λιου. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα , στην παρθενική του επίσκεψη στην χώρα μας, είχε μπαράζ επαφών με τους Γιάννη Στουρνάρα και Αντώνη Σαμαρά. όπου άκουσε τις απόψεις και σκέψεις τους- εν όψει της επικείμενης άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου- ώστε να τις μεταφέρει στο Λευκό Οίκο.

Στο τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης   αμφότεροι γευμάτισαν και συζήτησαν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία .   Στο μικροσκόπιο των δύο ανδρών βρέθηκαν και οι προετοιμασίες για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου. Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υποδέχτηκε τον Αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».Από την πλευρά του, ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια».  Ο κ. Λιού σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη» και επεσήμανε ότι «δουλεύεται σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τι είπε με Στουρνάρα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση για περίπου μία ώρα   και με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα,   παρόντων του υπουργού αναπληρωτή και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη, αντίστοιχα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα   της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016.

Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιού ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιού (τον οποίο, ο υψηλόβαθμος αυτός παράγοντας, χαρακτήρισε ως τεχνοκράτη και οπαδό της θεωρίας του Κέινς) «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι».

Ερωτηθείς δε, για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Η επίσκεψη στην Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών δύο μεγάλων δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες δεν θεωρείται τυχαίο γεγονός. Άλλωστε τον τελευταίο καιρό είναι γνωστές οι διαφωνίες που υπάρχουν εντός της Τρόικα, με το ΔΝΤ να στηρίζει τη λύση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και το Βερολίνο να μην δέχεται να μπει σε αυτή τη συζήτηση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα