Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για το Μάτι, μπορεί να επανεξεταστούν

 

 

Στη Βουλή μιλήσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Θεωρώ το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο σοβαρή μεταρρύθμιση, αλλά μια ιστορική τομή σε ένα διαχρονικό πρόβλημα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, που σημείωσε πως πρώτο ζήτημα είναι να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις «σε μικρότερο χρόνο, περίπου κατά 30%».

«Άκουσα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ως μεταρρύθμιση το μέτρο. Εγώ θεωρώ πως είναι και έχει αργήσει να γίνει. Ο πρώτος που έκρινε σημαντική αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1911. Επιχειρήθηκε άλλες τέσσερις φορές με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε στηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή που τώρα ερχόμαστε να προωθήσουμε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος εις βάρος των πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δημιουργείται έτσι μια αμφισβήτηση γύρω από τη Δικαιοσύνη και γίνεται επιχείρημα σε όσους καραδοκούν για να μιλήσουν για ανύπαρκτο κράτος δικαίου. Για να τελεσιδικήσει απόφαση θέλει 1.450 μέρες όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 650 μέρες. Αυτό φέρνει πολλά έξοδα, ταλαιπωρία και απογοήτευση. Υπάρχει μια Βαβέλ από αντικρουόμενες διαδικασίες και δομές που αδικούν το ανθρώπινο δυναμικό και μπλοκάρουν την παραγωγικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης».

Και συνέχισε: «Ολα αυτά συμβαίνουν παρόλο που δεν υπολείπεται δικαστών η Ελλάδα. Το αντίθετο, έχουμε πολλούς δικαστές, αλλά μεγαλύτερη καθυστέρηση αποφάσεων. Το επίσης παράδοξο ότι έχουμε δύο διαφορετικών ειδών δικαστήρια. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται στο 20% των υποθέσεων. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων 30 φακέλους, όταν πρωτοδίκης επιβαρύνεται με 300 υποθέσεις. Αναχρονιστική η διάκριση οι μεν να εξετάζουν υποθέσεις ως 20.000 ευρώ και οι δε από 20.001 και πάνω».

«Στόχος είναι στο νομοσχέδιο η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με ορθολογική κατανομή των θέσεων και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950. Ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στο ζήτημα αυτό στην Ευρώπη. Ενισχύονται με περισσότερους δικαστές. Κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της Πρωτοδικείο από εκεί που υπήρχαν δύο ή τρία. Τα περιφερειακά θα εξετάζουν υποθέσεις ως τις 250.000 ευρώ. Το ίδιο καθεστώς παραμένει στις δικαστικές θέσεις υπαλλήλων.

Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινήσεις, γιατί η ανάγνωση του ν/σ διαψεύδει τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς».

«Σύντομα τρία περιφερειακά πρωτοδικεία θα λειτουργήσουν σε Μαρούσι, Περιστέρι και Κορωπί, καθώς και άλλα δύο στον Πειραιά. Στόχος να αυξήσουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών σε 2.500. Οι αλλαγές υπηρετούν και τον πολίτη και την χώρα. Δικαιοσύνη που αργεί, γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί αυτόν που την έχει ανάγκη και συνήθως είναι ο πιο αδύναμος.» είπε ακόμη.

Αναφορικά με τις αποφάσεις στη δίκη για το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές στο Μάτι έπειτα από 6 χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή, ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Θα σταθώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.

Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου

Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ή τελεσίδικες, εφ’ όσον η δικαιοσύνη αποφασίσει να επανεξεταστούν. Με την σκέψη και την παρότρυνση, οι εθνικές τραγωδίες να μη μπορούν και να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο αυτή τη διάσταση. Μη ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επαναφέρει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112. Οργανώνοντας για πρώτη φορά την θωράκιση και τις εκκενώσεις, για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.»

 

Δείτε βίντεο από την ομιλία του πρωθυπουργού:

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Και σε αυτά τα ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε στις 9 Ιουνίου. Σε 40 ημέρες θα επιβεβαιώσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στην ΝΔ και στις δικές τους δυνάμεις. Δίνοντας μας 2πλή εντολή: να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και λάθη και να συνεχίσουμε στον δρόμο ανάπτυξης και σταθερότητας.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων.

Όσο για τους εμπόρους της πίστης, η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα.

Οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο αλλά με διακύβευμα, εθνικό. Η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης η οποία εξελέγη πριν από μόλις 10 μήνες.

Όλοι ξέρουν ποια είναι η δύναμη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε σε αυτή. Η δύναμη που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Που στήριξε την κοινωνία στην πανδημία.

Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια για αγρότες, ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό, κοινή πολιτική στην άμυνα και την αμυντική βιομηχανία και όλοι ξέρουν ποια είναι η δύναμη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε εκεί σε αυτή την αίθουσα όταν κινδύνευσε.

Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα προχωρήσει και οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί.

Αυτές τις μέρες καταβάλλονται 780 εκατ. ενισχύσεων σε πάνω από 400.000 αγρότες. Όπως είχαμε δεσμευτεί.

Επιτυχία της χώρας να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με δημοσιονομική συνέπεια

Με κινήσεις που προχωρούν όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες

Αυτά είναι βήματα ανάκαμψης

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην Υγεία

Στηρίζονται τα εισοδήματα

Μιας και μιλάμε για στήριξη αυτές τις ημέρες καταβάλλονται 780 εκατ. Ευρώ ενισχύσεων στους αγρότες μας όπως δεσμευτήκαμε. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί ειδικά για επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.α. Στην πράξη θα μείνουμε. Όπως στην πράξη θα μείνουν και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από την νέα αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό . Όμως στο τέλος της τετραετίας θα είμαστε εδώ με αύξηση του μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες.

Τα τραύματα της χρεοκοπίας εξακολουθούν να είναι ανοικτά. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά και απαιτείται επίμονη προσπάθεια για να στηρίξουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας σε ένα δρόμο δύσκολο που θα μας φέρει όμως στο ξέφωτο.

Με αφορμή την συζήτηση για το νομοσχέδιο της δικαιοσύνης ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας δεν έχουμε περιθώρια για αστήρικτες κατηγορίες κατά των πολιτικών αντιπάλων. Δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία

Διαφορετικά οι Ελληνίδες και Έλληνες θα γυρίσουν την πλάτη σε πολιτικό σκηνικό που εκπέμπει μόνο δηλητήριο και η αποχή από τις εκλπγ’ες θα είναι πληγή για όλους

Μετά το Πάσχα εισερχόμαστε τελική ευθεία για ευρωεκλογές και δεν πρέπει να αφήσουμε τοξικότητα να απλωθεί. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την προ ημερησία συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η τελευταία δυνατοτητα που θα μας δοθεί να συζητήσουμε εφ όλης της ύλης αλλά είναι βέβαιο ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης και όχι επανάληψη του τεχνητού διχασμού. Θέλουν αλήθειες και προτάσεις όχι σενάρια και συνωμοσίες

Διαμορφώνεται έτσι κοινοβουλευτικό σκηνικό που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της χώρες για να προχωρήσουμε μπροστά με απαραίτητες συγκλίσεις.

Θυμίζω επι ημέρων του Γιώργου Παπανδρέου έγινε συγχώνευση 106 πρωτοδικείων και απορώ πως σήμερα το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται τόσο απισδοδρομικό. Καταψηφίσετε την επαναλειτουργία ναυπηγείων, τους ποινικούς κώδικες, επιστολική ψήφο, και τώρα νέο όχι σε κάτι που όλοι πρέπει να αναγνωρίζουμε ως βασικό ζητούμενο: την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Ήλπιζα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Με λύπη διαπιστώνω την άρνηση της αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγίως μένει στο όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Μιλά για την Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Από την άλλη μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Ο αρχηγός σας φόρτωσε με καμία 15 δις ευρω το χρόνο από την κατάργηση του ΦΠΑ +5% δαπάνες Υγείας , επαναφορά 13ου 14ου μισθού, πόσο στοιχίζει ; 2,2 δις ευρώ. Με κάθε συνέντευξη βάζει 15 δις ευρώ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μας λέτε όμως πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Αυτός ο απολίτικος λαϊκισμός οδηγεί την χώρα σε νέα χρεοκοπία

Κάνατε καμπάνια, και καλά κάνατε, για την επιστολική ψήφο, χωρίς να την ψηφίσετε, ελπίζω να ψηφίσετε όταν φέρουμε ξανά την εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκτός προθεσμίας υπόμνημα για τους απογόνους του φασισμού

Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία το 112. οργανώνοντας για πρώτη φορά τις εκκενώσεις με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών.

3ον η εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας μας. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν εφόσον η Δικαιοσούνη το κρίνει να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με την σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και 2 σταθμά.

Υπήρξε καθυστέρηση.

Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε. Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές αυστηρότερες με τον νόμο που ψηφίσαμε.

Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια.

Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της.

Στην Αττική αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση. Τα 20 ειρηνοδικεία συγχωνεύονται σε πέντε.

Θα πετύχουμε το πρακτικά ζητούμενο. Μεγαλύτερη ταχύτητα.

Να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες ‘50 και ‘60 όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών.

Να συγχαρώ το υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης.

Στον α΄ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίου.

1.000 ειρηνοδίκες θα δικάζουν ποινικές υποθέσεις . Αυξάνουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών που θα φτάσουν 2.100. Αναπτυξιακός και κοινωνικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης. Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί όποιον ζητά την προστασία της που είναι συνήθως ο πιο αδύναμος.

Κάθε περιφέρεια θα έχει κεντρικό πρωτοδικείο. Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινίσεις γιατί μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους αλλά θα πετύχουμε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Τα 154 ειρηνοδικεία έχουν μετατραπεί σε παράγοντα άνισης κατανομής του δικαστικού έργου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται . Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων την στιγμή που οι πρωτοδίκες έχουν πολλαπλάσιες υποθέσεις.

Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο.

Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 650 μέρες

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία.

Αυτή η χρονοτριβή γίνεται αφορμή σε κάποιους για να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου.

Όταν μία απόφαση κάνει 4-5 χρόνια για να βγει, ένας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.

Η μεταρρύθμιση αυτή δίνει δυναμική ενέργεια στον ασάλευτο χρόνο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ένα φαινόμενο που διασταυρώνεται με την αδράνεια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για τους πολίτες.

Εγώ προσωπικά θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή που έχει καθυστερήσει λόγω αγκυλώσεων

Θεωρώ τον νομοσχέδιο όχι απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό με στόχο σε πρώτη φάση όπως ειπώθηκε η δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά γρηγορότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο δικαστικός χάρτης προσθέτοντας περίπου 1000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα