«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους πανευρωπαϊκούς κανόνες που εστιάζουν στις επενδύσεις»

«Ως Ευρώπη χρειαζόμαστε οικονομικά εύρωστες εταιρείες που θα μπορέσουν να σταθούν στην παγκόσμια σκακιέρα στον τομέα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ- ICT)», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την παρέμβασή του στο Διεθνές Συνέδριο για τις Τηλεπικοινωνίες με τίτλο «Speeding up NGN ubiquity: a pillar for digital growth».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε στις τάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στην Ευρώπη, όπου ξεχώρισε τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και της αξίας των εταιρειών του κλάδου σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μείωση των εσόδων λόγω του μεγάλου αριθμού εταιρειών και τη σκληρή ρύθμιση, καθώς και την ανάγκη για επενδύσεις λόγω ταχύτατης αύξησης των διακινούμενων δεδομένων.

Ο κ. Τσαμάζ στάθηκε ακόμη στον όλο και πιο άνισο ανταγωνισμό που δέχονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από τους λεγόμενους over-the-top παίκτες, τους «γίγαντες» του διαδικτύου, όπως η Google και το facebook. «Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα που εξηγεί γιατί οι επενδύσεις σε Δίκτυα Νέας Γενιάς προχωρούν αργά στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ αναφερόμενος στην Ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου ΟΤΕ, στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας που χαρακτηρίζεται από σκληρό ανταγωνισμό, ο οποίος εντείνεται λόγω της κρίσης, ο Όμιλος ΟΤΕ πραγματοποιεί το 60% του συνόλου των επενδύσεων.
Παρά το δύσκολο περιβάλλον, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε αισιόδοξος. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ξεκάθαροι πανευρωπαϊκοί κανόνες που εστιάζουν στις επενδύσεις και δεν κατακερματίζουν την αγορά», ανέφερε. Ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ κατέθεσε τέσσερεις προτάσεις-μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη:
* Ενίσχυση της ανάπτυξης υποδομών μέσω της ενθάρρυνσης ιδιωτικών επενδύσεων.
* Απορρύθμιση της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς και απλοποίηση της θεσμικής πολυπλοκότητας.
* Διευκόλυνση της ενοποίησης της αγοράς και των συνεργασιών.
* Εναρμόνιση της πολιτικής ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα