Καθημερινή ενημέρωση

Χριστόπουλος: «Ικανοί και καταρτισμένοι οι Έλληνες προπονητές»

Την πίστη του στις ικανότητες των Ελλήνων προπονητών εξέφρασε ο Γιάννης Χριστόπουλος, μιλώντας στον «Sentra». Παράλληλα, ο τεχνικός της Ταβρίγια αποκάλυψε ότι είχε προτάσεις από δύο ελληνικούς συλλόγους.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Γιάννης Χριστόπουλος:

-Για τις προοπτικές που έχουν οι Έλληνες προπονητές στο εξωτερικό: 
«Μακάρι να μπορέσω να ανοίξω και εγώ τον δρόμο σε Έλληνες προπονητές. Οι Έλληνες προπονητές είναι πολύ καταρτισμένοι και πολύ ικανοί. Δεν έχουμε το κατάλληλο όνομα και την καλύτερη φήμη, αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε»
Για το αν σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι επιτυχίες της Εθνικής: «Οι επιτυχίες της Εθνικής ομάδας και οι πορείες είναι τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι ένα πρώιμο στάδιο. Επίσης, η καθιέρωση κάποιων Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό έχουν ανεβάσει το όνομα μας»

-Για την εμπειρία του από την Ουκρανία: 
«Ήμουν 5,5 μήνες στην Ουκρανία. Είναι μεγάλη εμπειρία και σκληρή. Είναι δύσκολο πρωτάθλημα το ουκρανικό. Στο ranking της UEFA είναι στην νούμερο εννιά θέση. Πολλές ομάδες έχουν παίξει στην Ευρώπη η Σαχτάρ, η Μέταλιστ, η Ντνιέπρ, η Ντιναμό Κιέβου»

-Για το επίπεδο: 
« Είναι υψηλό το επίπεδο στο αγωνιστικό, στα διαδικαστικά τα γήπεδο, οι εγκαταστάσεις και τα προπονητικά κέντρα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα μπάτζετ δημιουργούν το επίπεδο. Τα μπάτζετ των ουκρανικών ομάδων είναι πιο υψηλά από τα ελληνικά. Έρχονται ξένοι ποδοσφαιριστές στην Ουκρανία, έχουν επενδύσει στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει ομάδα, που να μην έχει προπονητικό κέντρο. Εμείς είμαστε προτελευταίοι και έχουμε εγκαταστάσεις, που θα τις ζήλευαν».

-Για το αν έχει κόσμο στα γήπεδα:
«Ανάλογα με τις ομάδες. Δεν είναι γεμάτα τα γήπεδα».

-Για την διακοπή που έχουν τώρα και την προετοιμασία: 
«Για τρεις μήνες είναι η διακοπή. Είναι οι διακοπές τώρα τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο γίνεται η προετοιμασία. Εμείς θα πάμε στην Τουρκία στην Ατάλια για προετοιμασία. Υπάρχουν πολλά οργανωμένα κέντρα και πάνε ομάδες από όλο τον κόσμο. Έχουμε κλείσει ένα προπονητικό κέντρο εκεί».

-Για το ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία:
«Εγώ είμαι στην Συμφερούπολη. Έχει πολύ ελληνικό στοιχείο στην Κριμαία, είμαστε στο Νότο της Ουκρανίας. Είναι η Συμπερούπολη, η Σεβαστούπολη, η Οδησσός. Υπάρχουν ελληνικές ρίζες, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τους Έλληνες και την ελληνική κουλτούρα. Υπάρχει πανεπιστήμιο ελληνικής φιλοσοφίας. Από εκεί είναι ο μεταφραστής μου. Είναι καλοί άνθρωποι, φιλόξενοι».

-Για την ποιότητα ζωής: 
«Δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, στην πατρίδα μας έχουν πολλά πράγματα. Μόνο ο καιρός και το φαγητό στην Ελλάδα, μπορούν να σου ανεβάσουν το επίπεδο ζωής».

-Για την κρίση: 
«Η κρίση είναι γενικευμένη και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και στην Ουκρανία υπάρχουν οικονομικά προβλήματα».

-Για τον ΠΑΣ και τα σενάρια που τον ήθελαν να γυρίζει σε κάποιο ελληνικό πάγκο:
«Για να γίνει μια πορεία πολύ καλή πρέπει όλη η ομάδα, οι παίκτες και η διοίκηση να ταιριάξουν όλα. Αυτά ποτέ δεν συγκρίνεις, την μια χρονιά με την άλλη. Με παραξένεψαν πολλά πράγματα. Με έπαιρναν να μου πουν φίλοι μάνατζερ, για την μια ή την άλλη ομάδα. Δύο πρόεδροι με πήραν τηλέφωνο, προσωπικά τους ευχαρίστησα, με κέρδισαν για την συμπεριφορά τους».

-Για το τι κατάσταση αντιμετώπισε στην Ταβρίγια όταν πήγε: 
«Είχα τέσσερις ημέρες για να πάρω την απόφαση μου. Όταν πήγα εκεί αλλιώς τα είχα ακούσει και βρήκα κάποια δύσκολα πράγματα. Δεν ήθελα να κάνω κακό στην ομάδα πήγα εκεί για να βοηθήσω. Ο πρόεδρος μου έδειξε εμπιστοσύνη, οι παίκτες δούλευαν σκληρά και κάναμε αυτή την προσπάθεια. Προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου να μείνω. Έχεις ένα βουνό, που δεν μπορείς να ρίξεις και εσύ προσπαθείς και θες να πείσεις τους άλλους να το ρίξουν. Το πιο δύσκολο κομμάτι πέρασε. Έχουν δυνατότητα ενίσχυσης, αν και παίκτες θα αρνηθούν λόγω του μπάτζετ. Πήραμε τον Πορτοζάν, ένα Ρουμάνος επιθετικό, τον χρησιμοποιήσαμε στα δυο τελευταία παιχνίδια».

-Για τον υποβιβασμό της Άρσεναλ Κιέβου: 
«Υποβιβάστηκε. Η δικιά μου ομάδα, είχε απαγόρευση μεταγραφών. Ούτε δανεικοί, ούτε τίποτα, μόνα τα παιδιά που είχα στην β’ ομάδα. Για ένα χρόνο ξεκίνησε από πέρσι τον Δεκέμβριο. Υποβιβάστηκε για τα οικονομικά προβλήματα, που είχε τους τελευταίους τέσσερις ή πέντε μήνες. Το προσωπικό και οι παίκτες ήταν απλήρωτοι και δεν βρέθηκε λύση ή θα υποβιβαζόταν ή θα διαλυόταν».

-Για τον Κώστα Μήτρογλου και αν μπορεί να πάρει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα: 
«Είχα εντυπωσιαστεί με τα στοιχεία του όταν ήμουν στον Ολυμπιακό. Τα χαρακτηριστικά του είναι για Premier League, όχι για πιο κάτω. Ο Κώστας χρειαζόταν το χρόνο να ωριμάσει και πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, για μένα δεν θα ήταν έκπληξη να τον δούμε να αγωνίζεται σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα. Πραγματικά τα χαρακτηριστικά του και η πληρότητα του είναι τεράστια. Παντού θα μπορούσε να παίξει με τα χαρακτηριστικά που έχει».

-Αν σκέφτεται να πάρει Έλληνα ποδοσφαιριστή στην Ταβρίγια: 
«Θα ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με κάποιους Έλληνες η ουσία όμως είναι ότι η ομάδα μου δεν έχει δυνατότητα να δώσει χρήματα σε ομάδα για μεταγραφές οπότε θα κινηθούμε για ελεύθερους παίκτες. Αυτή την περίοδο ελεύθεροι παίκτες βρίσκονται στα πρωταθλήματα βορρά και της λατινικής Αμερικής».

-Αν στην Ουκρανία τις μεταγραφές τις κάνουν οι παράγοντες και όχι οι προπονητές:
«Πάντα σε ομάδα θα πρέπει ο προπονητής σε συνεργασία με την διοίκηση να κάνει τις μεταγραφές. Στην Ουκρανία οι μεταγραφές γίνονται από τους προπονητές που έχουν την καθολική λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και επιλέγουν τους παίκτες που θα έρθουν στην ομάδα».

-Αν είχε ξεχωρίσει ταλέντα την εποχή που ήταν στις ακαδημίες του Ολυμπιακού:
«Η δουλειά στις υποδομές στις ελληνικές ομάδες έχει ξεκινήσει από το 2002. Ο Εργοτέλης, ο Ηρακλής, η Ξάνθη, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος. Βλέπετε, τώρα παίρνουν τους καρπούς που έσπειρε ο Πανιώνιος όλα αυτά τα χρόνια. Στο Ολυμπιακό είχα δουλέψει με τον Λαμπρόπουλο, τον Ματσούκα, τον Νικλιτσιώτη, τον Βασιλόγιαννη, τον Φετφατζίδη, τον Κυριάκο τον Παπαδόπουλο, με πάρα πολλά παιδιά.

Υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό το διαπιστώνουμε όταν πάμε στο εξωτερικό για να δούμε παίκτες σε μικρές ηλικίες. Εκεί υπάρχει τυποποίηση στο ποδόσφαιρο και μία ποδοσφαιρική παιδεία ενώ στη Ελλάδα υπάρχει πραγματικό ταλέντο. Πιστεύω ότι ήδη έχει γίνει το ξεκίνημα με τις υποδομές και τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει και άλλη εξέλιξη. Χρειάζεται υποδομή και βάθος χρόνου για να φανεί η δουλειά. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις στις υποδομές σε μία ημέρα και την επόμενη να έχεις αποτελέσματα».

-Για το φετινό πρωτάθλημα:
«Προσπαθώ και παρακολουθώ την Σούπερ Λίγκα. Είναι διαφορετικά το περσινό με το φετινό πρωτάθλημα. Υπάρχουν αρκετές ομάδες στην ίδια δυναμικότητα, είναι πολύ απρόβλεπτα τα αποτελέσματα. Θα βοηθήσει το πλάνο με 18 ομάδες, δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι γίνεται ωραίο και συναρπαστικό και θα έχει ενδιαφέρον για πολλές θέσεις μέχρι το τέλος».

-Για την κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας: 
«Ένα πρωτάθλημα είναι ένας τεράστιος μαραθώνιος, ο πρωταθλητής βγαίνει τις τελευταίες αγωνιστικές άρα όλα είναι ανοικτά. Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει σε ένα επίπεδο σημαντικό με πολλές λύσεις, υψηλού επιπέδου για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν ομάδες 2-3 ταχυτήτων».

-Για το «πείραμα» Παναθηναϊκού με τον Γιάννη Αναστασίου και νέους παίκτες: «Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν ξεχωρίζω νέους και παλιούς προπονητές. Ωραίο να υπάρχουν νέοι προπονητές αλλά υπάρχουν και πολλοί έμπειροι. Όλο αυτό το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού όπως το παρακολουθώ από απόσταση, μου μοιάζει πολύ πιο υγιές και ορθολογικό από το περσινό».

-Για την Eθνική ομάδα:
«Είναι μεγάλη βοήθεια και τιμή να προχωράει η εθνική ομάδα. Αυτό το ταξίδι στη Βραζιλία, όποιοι και αν είναι οι αντίπαλοι, είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά για τους παίκτες και τον προπονητή. Πιστεύω ότι η ομάδα έχει χαρακτηριστικά και χαρακτήρα ώστε να φέρουν αποτελέσματα που θα μας κάνουν χαρούμενους. Μία πρόκριση σε ένα μουντιάλ είναι πολύ δύσκολο, αλλά το να έχεις πιθανότητες είναι πολύ σημαντικό».

 

Διαβάστε επίσης