«Επικίνδυνα για τους ασθενείς τα μέτρα του υπουργείου Υγείας»

Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την φαρμακευτική πολιτική εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Όπως εξηγούν από τον σύνδεσμο, η αντίθεσή τους συνίσταται στην εκτίμηση ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα παρεμποδίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες, θα καθυστερήσουν σημαντικά (2-4 χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και θα πλήξουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

«Οι προαναγγελθείσες αλλαγές δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Έλληνα ασθενή και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ και συνεχίζει:

«Δεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνον την ανακατανομή τους. Δεν προκρίνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούνται για να διασφαλιστεί-χωρίς αποκλεισμούς-το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου.

»Τα μέτρα αυτά μάλιστα αντί να μειώνουν το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback) κατά 30% για το 2017 έναντι του 2016 (όπως επιβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις), απλά μετακυλούν την επιβάρυνση στις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates). Και σίγουρα δεν βοηθούν στην επίτευξη των μνημονιακών μας στόχων, όπως π.χ. πλεόνασμα 3,5%».

Στον ΣΦΕΕ υπογραμμίζουν ότι έχουν αποστείλει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ολοκληρωμένες, δόκιμες και κοστολογημένες προτάσεις οι οποίες και τα πλήρη δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών εξασφαλίζουν και σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

«Ευελπιστούμε πως αυτή η στόχευση είναι κοινή με το Υπουργείο Υγείας και στην εκκρεμούσα συνάντηση μαζί μας θα διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο, που χωρίς εκπτώσεις δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας, θα προστατεύει τους Έλληνες ασθενείς και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε αποεπένδυση, σε απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και σε ελλείψεις φαρμάκων, με άμεση επίπτωση στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα