Ο Τζιώτης ανάβει φωτιές ζητώντας ηλεκτρονική ψηφοφορία και το αποδέχεται ο Αλιβιζάτος

Νέες φωτιές άναψε ο Δημήτρης Τζιώτης, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του στην Επιτροπή Αλιβιζάτου άνοιξε εκ νέου το ζήτημα με την εξ αποστάσεως ψήφου. Μάλιστα από τις επιστολές φαίνεται ότι και ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος συμφωνεί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο του υποψήφιου προέδρου ο κ. Αλιβιζάτος επισημαίνει πως «το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας έχει καταστεί πολιτικό» και «εκφεύγει, ως εκ τούτου, της αρμοδιότητας της Επιτροπής μας».  Δηλώνει, πάντως πρόθυμος και έτοιμος να κάνει ότι περνά από το χέρι του για την υλοποίηση της ψήφου εξ αποστάσεως, αν του ζητηθεί: «Ανήκει συνεπώς στους υποψηφίους να αποφασίσουν: αν μας δηλώσουν ότι επιθυμούν να προχωρήσουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την επιτυχία του εγχειρήματος».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος αποφεύγει κάθε αναφορά σε καθυστερήσεις που αφορούν στο έργο της επιτροπής τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην υλοποίησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, από το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής συμφωνίας, καθώς «στην επιτροπή ούτε οι εταιρείες που κλήθηκαν, ούτε και ο κ. Δρυμιώτης δεν έδωσαν εγγυήσεις ότι δε θα μπορέσει να ψηφίσει άλλο πρόσωπο για λογαριασμό εκλογέα που θα εμφανιστεί να συμμετέχει στη διαδικασία».

Αναλυτικά οι δύο επιστολές είναι:  Η πρώτης είναι του Γιώργου Κουρμούζη, που εκπροσωπεί στην επιτροπή τον κ. Τζιώτη.

“Καταγράφουμε τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών ως θετική εξέλιξη, ειδικά ως προς την προσδοκία λειτουργικής εγκατάστασης της τεχνικής υποδομής των OTS/Wind και την επάνδρωση των σταθμών από τους 4.500 εθελοντές … για την περαίωση της διαδικασίας.
Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν θεωρείτε πως υπάρχουν επείγοντα θέματα προς συζήτηση για την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής. Επισημαίνω τα παρακάτω προς κρίση σας:
1) Τουλάχιστον 3 υποψήφιοι έχουν υποβάλει προτάσεις για την Εξ Αποστάσεως ψηφοφορία, η οποία μοιάζει να χαίρει μεγάλης υποστήριξης και από άλλους υποψηφίους, καθώς και από πεπειραμένα μέλη της Επιτροπής. Η παραπομπή σας, την 4/10/17, στους υποψηφίους για να την αποφασίσουν δεν προκάλεσε συζήτηση μεταξύ των (τουλάχιστον που να συμπεριλαμβάνει και την πλευρά μας). Ούτε έχει προκύψει κάποια ανακοίνωση της πλειοψηφίας των υποψηφίων –αιτιολογημένης η μη- περί της εγκατάλειψης της. Άρα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
2) Ως εκ τούτου, η έγγραφη επίκληση μας την 6/10/17, οτι η απόφαση διεύρυνσης της πρόσβασης με την Εξ Αποστάσεως ψηφοφορία μέσω Η/Υ, τάμπλετ, σταθερής και κινητής ψηφοφορίας αποτελεί Έργο της Επιτροπής με βάση τα Άρθρα 1 και 10 των Κανόνων της ΑΕΔΔ, παραμένει θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης. Το κριτήριο της είναι συνάρτηση του στόχου συμμετοχής στην διαδικασία, κάτι που ποτέ δεν έχει τεθεί. Τουναντίον, η συμμετοχή –και η οικονομική επιβάρυνση των ψηφοφόρων- εξαρτάται από την διαθέσιμη διαδικασία. Κανείς δεν έχει αποδείξει πως η Εξ Αποστάσεως διαδικασία ενέχει περισσότερους κινδύνους παρεμβολής στο αποτέλεσμα.
3) Παρά το Άρθρο 8 των Κανόνων περί συμβολής στην ίση μεταχείριση των υποψηφίων από τα ΜΜΕ και την αρχική σας πρόταση περί συντονισμού της από άτομο της Επιτροπής, την παραιτήσατε από  τον ρόλο αυτό, παραπέμποντας την δημοσιότητα των θέσεων τους σε απ ευθείας συνεννόηση τους με τα ενδιαφερόμενα ΜΜΕ.
4) Στο ίδιο Άρθρο 8, περί την Προεκλογική Εκστρατεία, αναφέρεται η «επιφύλαξη της Επιτροπής να θέσει κανόνες για την διαφάνεια των εκλογικών δαπανών τους». Η απουσία τους διαστρεβλώνει την διαδικασία, αφού τα κοινοβουλευτικά και μη Κόμματα ενδέχεται να χρησιμοποιούν το κρατικό χρήμα που τους αναλογεί για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων τους.
5)  Εκτιμούμε την δέσμευση της Επιτροπής με βάση το Άρθρο 9 των Κανόνων, για τουλάχιστον δύο φυσικές (με συντονιστή τον Π. Τσίμα) και μίας τηλεοπτικής λογομαχίας με την συμμετοχή και των 10. Ήδη προέκυψε θέμα με την επιλογή πανελλαδικού Τ/Σ να προσκαλέσει 6 εκ των 10 σε τηλεοπτική λογομαχία, αποκλείοντας τους άλλους 4 από το αντίστοιχο βήμα.
6) Ακολουθώντας την δεοντολογία της ΑΕΔΔ, η πλευρά μας δημοσιοποιεί κάθε παράσταση των 10 υποψηφίων στην ιστοσελίδα της (βλ. www.neopasok.gr).  Ίσως να πρέπει να συστήσετε και στους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο, συνδράμοντας στην «ψυχική τους επαφή» που αναφερθήκατε. Μία σύσταση προς τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα κάλυψης –έστω και άνισης- και των 10 υποψηφίων, θα ήταν στην προς την σωστή κατεύθυνση. Τέλος, προτείνω να παραγγείλουμε μια καταγραφή της δημοσιότητας που λαμβάνουν οι υποψήφιοι (πέρα από την κομματική τους ενασχόληση) από τα ΜΜΕ από την εταιρεία Media Services για να διερευνήσουμε το εύρος και τις ισορροπίες προβολής τους..
Κύριε Πρόεδρε,
Το μάζεμα 10 υποψηφίων της Κεντροαριστεράς και των κομμάτων τους σ’ ένα κοινό αγώνα αποτελεί, από μόνη της, μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, που έχετε την τιμή και το θάρρος να διαχειρίζεστε. Η διαδικασία εκλογής του ηγέτη της είναι εξ ίσου σημαντική πολιτικά για τον νεοσύστατο Φορέα. Υπό την ηγεσία σας, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει μια υποθήκη για την Ελληνική Δημοκρατία.
Παρακαλούμε για την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Επιτροπής για την συζήτηση των παραπάνω θεμάτων”.

Και η  απάντηση του Νίκου Αλιβιζάτου:

“Σπεύδω να απαντήσω στην ευγενική σας επιστολή:
1. Εν όψει των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί, το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας έχει καταστεί πολιτικό. Εκφεύγει, ως εκ τούτου, της αρμοδιότητας της Επιτροπής μας. Σε αυτό, αν είχατε συμμετάσχει στις 3 συνεδριάσεις που αφιερώσαμε στο ζήτημα τον περασμένο μήνα, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνούσατε. Ανήκει συνεπώς στους υποψηφίους να αποφασίσουν: αν μας δηλώσουν ότι επιθυμούν να προχωρήσουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την επιτυχία του εγχειρήματος.
2. Για την ίση μεταχείριση των υποψηφίων και τους κανόνες διαφάνειας, προφανώς σας διαφεύγει η 2η Οδηγία της Επιτροπής μας, την οποία σας αποστέλλω συνημμένως. Ήδη, όπως ίσως πληροφορηθήκατε, έχουν γίνει αρκετά σχετικά διαβήματα.
3. Για την ίση μεταχείριση όλων των υποψηφίων από τις εφημερίδες και τα ραδιοτηελεοπτικά μέσα, έχω ήδη κάνει σχετικά διαβήματα σε συγκεκριμένους παραλήπτες. Πρόκειται μάλιστα να στείλω και σχετική επιστολή στο ΕΣΡ. Από εκεί και πέρα, όπως είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε, τα περιθώρια της Επιτροπής μας είναι περιορισμένα. Όσον αφορά την εμπλοκή της  Media Services, σας παρακαλώ να μας δώσετε μια ένδειξη για το πόσο μπορεί να κοστίσει.
4.Έχετε τέλος δίκιο να εφιστάτε την προσοχή μας στην υποχρέωση όλων των υποψηφίων να προβάλουν τις εκδηλώσεις και των ανθυποψηφίων τους. Υπόσχομαι να θέσω το θέμα απ’ ευθείας σε όλους”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα