Άγγλοι και Champions League: Ολική επαναφορά!!!

Από το 2005 μέχρι το 2012 είχαν εμφανιστεί στους τελικούς του Champions League δύο φορές η Τσέλσι, δύο η Γιουνάιτεντ, δύο η Λίβερπουλ και μία η Άρσεναλ. Από το 2013 μέχρι και σήμερα οι αγγλικές ομάδες έχουν εξαφανιστεί. Τι να συνέβη άραγε;

Την απάντηση στην ερώτηση δεν έχει δώσει ακόμη κανείς, αλλά οι Άγγλοι μάλλον αποφάσισαν να μη συνεχιστεί αυτό το κακό. Ο κορυφαίος θεσμός δεν έχει φτάσει ακόμη στη νοκ-άουτ φάση, αφού μόλις ολοκληρώθηκαν οι έξι αγωνιστικές των ομίλων, αλλά η απόδοση των πέντε αγγλικών ομάδων είναι ενδεικτική και εντυπωσιακή. Οι Βρετανοί θέλουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες και στις κατακτήσεις και η περσινή πορεία θριάμβου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστω και στο θεσμό του Europa League ήταν το προμήνυμα.

Γιατί σάρωσαν, όμως, οι αγγλικές ομάδες στους ομίλους του Champions League με πέντε στις πέντε προκρίσεις και τέσσερις πρωτιές; Δύο είναι οι σωστές απαντήσεις. Πρώτον τα αδιανόητα λεφτά που έχουν ρίξει και δεύτερον οι προπονητής πρώτης γραμμής

Πρώτη και καλύτερη η Τότεναμ

Ποιος θα το περίμενε! Σε έναν όμιλο με αντιπάλους τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπορούσια Ντόρτμουντ (και τον ΑΠΟΕΛ) η ομάδα του Λονδίνου τερμάτισε αήττητη με πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Φοβερό επίτευγμα για την Τότεναμ που δεν τα συνηθίζει αυτά.

Το μπάτζετ των «πετεινών» υπολογίζεται στις 550.000.000 λίρες! Πιο ακριβός ποδοσφαιριστής o Χάρι Κέιν που κοστίζει 80 εκατομμύρια λίγες. Περί των 60 εκατομμυρίων λιρών κοστολογείται ο 21χρονος Ντέλε Άλι. Προπονητής ο Μαουρίτσιο Ποσετίνο, ο οποίος θεωρείται το… μεγαλύτερο ταλέντο των πάγκων. Στα 45 του έχει πετύχει παντού. Καλή πρώτη δουλειά στην Εσπανιόλ, ακόμη καλύτερη στη Σαουθάμπτον και τώρα στην Τότεναμ το ποσοστό του φτάνει στους 1,86 κερδισμένους πόντους ανά αγώνα.

Τρένο η Μάντσεστερ Σίτι

Περίπατο έκανε η πρωτοπόρος του αγγλικού πρωταθλήματος Μάντσεστερ Σίτι σε έναν όμιλο με αντιπάλους τη Σαχτάρ, τη Νάπολι και τη Φέγενορντ. Ξεκίνησε με πέντε νίκες και την τελευταία αγωνιστική αδιαφόρησε και έχασε στην Ουκρανία από τη Σαχτάρ.

Με μπάτζετ που αγγίζει τις 630.000.000 λίρες πώς να… αποκλειστείς; Ο Κέβιν Ντε Μπρούινε κοστίζει 75.000.000 λίρες και ο Σέρχιο Αγουέρο 65. Προπονητής, φυσικά, ο Πεπ Γουαρδιόλα, με δουλειές μόνο σε… ομαδάρες, την Μπάρτσα, την Μπάγερν και τώρα τη Σίτι όπου διατηρεί ποσοστό 2,23 κερδισμένων βαθμών ανά αγώνα.

 

Κατά πόδας και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Οι «μπέμπηδες» εξασφάλισαν την πρόκριση από την τέταρτη αγωνιστική. Νίκησαν τη Βασιλεία, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπενφίκα δύο φορές, ηττήθηκαν στην Ελβετία και έκλεισαν τον όμιλο με μία ακόμη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, φτάνοντας τους 15 βαθμούς.

Μπάτζετ 593 εκατομμυρίων λιρών με Πογκμπά και Λουκάκου να κοστίζουν πάνω από 70.000.000 λίρες. Στην ομάδα βρίσκεται φυσικά ο Ζοζέ Μουρίνιο που δεν χρειάζεται συστάσεις.  Πόρτο, Τσέλσι, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και από πέρσι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προπονητής συνυφασμένος με τις επιτυχίες και τα ευρωπαϊκά τρόπαια. Το ποσοστό  του με τη Γιουνάιτεντ στους 2,1 πόντους ανά αγώνα. Τέσσερις φορές κορυφαίος προπονητής του κόσμου και συνολικά… 33 κούπες!

 

Ομαδάρα στην Ευρώπη η Λίβερπουλ

Τι πράγμα είναι αυτό με τη Λίβερπουλ; Αήττητη στο Champions League, πρώτη στον όμιλο με Σεβίλλη, Σπάρτακ Μόσχας και Μάριμπορ (12 βαθμοί) και δύο φορές σκορ 7-0. Συνολικά σκόραρε 23 γκολ!

Το μπάτζετ των «κόκκινων» αγγίζει τις 515.000.000 λίρες με πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές τον Φελίπε Κουτίνιο (65.000.000 λίρες) και τον Σαντιό Μανέ (50 εκ. λίρες). Προπονητής ο Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ και έχει μεταδώσει μία τρελά επιθετική φιλοσοφία στην ομάδα. Ο 54χρονος προπονητής συγκεντρώνει 1,83 βαθμούς ανά αγώνα, ενώ έχει δουλέψει πέραν της Λίβερπουλ μόνο στην πατρίδα του, στη Μάιντζ και στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, την οποία μετέτρεψε σε τοπ ευρωπαϊκό κλαμπ.

 

Και η Τσέλσι στον επόμενο γύρο

Η μόνη αγγλική ομάδα που δεν τερμάτισε πρώτη στον όμιλο – αν και ισοβάθμησε με τη Ρόμα – είναι η Τσέλσι, η οποία, ωστόσο, πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού, αφήνοντας πίσω την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Κάραμπαγκ. Σε έξι ματς είχε τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες και έχασε την πρώτη θέση επειδή ηττήθηκε στη Ρώμη με το βαρύ 3-0.

Στα 632.000.000 λίρες το μπάτζετ της ομάδας του Αμπράμοβιτς. Με τον Εντέν Αζάρ να κοστίζει 75.000.000 λίρες και τον Αλβάρο Μοράτα πάνω από 50. Προπονητής ο Αντόνιο Κόντε ο οποίος απογείωσε τη Γιουβέντους και αμέσως μπήκε στο μάτι του Ρώσου μεγιστάνα των Λονδρέζων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα