Άκυρη η προφορική ενημέρωση των ασφαλιστικών στους πελάτες

Δεν ισχύει η προφορική ενημέρωση της ασφαλιστικής εταιρείας προς τον ασφαλισμένο σε περίπτωση που το συμβόλαιο περιέχει λιγότερες καλύψεις από τις προσυμφωνημένες. Σύμφωνα με την γνωμοδότησης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, ισχύουν οι παροχές που ζητήθηκαν κατά την έγγραφη αίτηση του ασφαλισμένου και όχι ενδεχομένως οι λιγότερες που αναφέρονται στα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Όπως υποστήριξε η εισαγγελέας Πάγου, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οφείλουν να ενημερώσουν  εγγράφως  τον ασφαλισμένο  για την μη κάλυψη κινδύνου που είχε ζητήσει ο πελάτης όταν έκανε την έγγραφη αίτησή του για τη σύναψη  του συμβολαίου.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν δέχεται στον ισχυρισμό της ασφαλιστικής εταιρείας, ότι ο πελάτης ενημερώθηκε προφορικά για το γεγονός της παράληψης από το εκπρόσωπο του πρακτορείου που διαμεσολάβησε για τη σύναψη της σύμβασης.

«Η έκταση των καλυπτόμενων κινδύνων αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της έγγραφης αίτησης προς ασφάλιση» και κατά συνέπεια  σωστά κρίθηκε από το Εφετείο ότι  η σύμβαση ασφαλίσεως, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του ασφαλιστηρίου, καλύπτει  όλους τους κινδύνους οι οποίοι  είχαν ζητηθεί με την αίτηση  που υπέβαλε ο πελάτης», υποστήριξε μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός..

Η κ. Κουτζαμάνη  υποστήριξε επίσης ότι  «γεννάται υποχρέωση  καταβολής του ασφαλιστικού ποσού σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου χωρίς να έχει καταβληθεί ασφάλιστρο για την κάλυψη των επιπλέον αναφερομένων στην αίτηση κινδύνων».

Η γνωμοδότηση της εισαγγελέως έγινε μετα από αίτηση  ασφαλιστικής εταιρείας που ζητούσε να αναιρεθεί  εφετειακή απόφαση  που είχε δικαιώσει κληρονόμους ασφαλισμένου σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση που  γίνει δεκτή η πρόταση της κυρίας Κουτζαμάνη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τότε θα υποχρεωθεί η ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλει στους δικαιούχους το ποσό των 145,735 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα