Άλλα κόλπα του Αλέξη…

Συζήτηση στην Βουλή με το αβανταδόρικο θέμα της νομότυπης φοροαποφυγής προανήγγειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζοντας πως θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα αντιστρέψει την ατζέντα, στοχοποιώντας την αντιπολίτευση

Νέα συζήτηση στην Βουλή με το αβανταδόρικο θέμα της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην συνεδρίαση της Δευτέρας για την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με μόνο στόχο την επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη διά της συζύγου του, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν νέα συζήτηση στην Βουλή με ιδιαίτερες αναφορές στους… νομότυπους τρόπους φοροαποφυγής και το αν αυτοί είναι ηθικοί. Με το πολιτικό σκηνικό να βράζει σε βάρος του Μεγάρου Μαξίμου, κάποιοι εκτιμούν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να πάρουν την ρεβάνς και να αλλάξουν την επικαιρότητα. Αν και γνωρίζουν πως η όποια συζήτηση θα είναι απλά ξαναζεσταμένο φαγητό, μιας και δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία, κάποιοι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι θα πετύχουν χτύπημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διόλου τυχαίο μάλιστα δεν είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» που πρόσκειται στην κυβέρνηση και αποκάλυψε ότι 550 δισ. ευρώ βρέθηκαν ως φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένα ΑΦΜ, για τα έτη 2002-2014, από το νέο λογισμικό σύστημα των φορολογικών Αρχών, στο οποίο αντιπαραβλήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις και οι φορολογικές δηλώσεις.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέκυψαν ακριβώς στην βάση του νέου συστήματος, το οποίο επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, συγκρίνοντας φορολογικές δηλώσεις με τραπεζικές καταθέσεις. Έχουμε, λοιπόν, ενδείξεις για φοροδιαφυγή ύψους, πράγματι, άνω των 500 δισ. ευρώ για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή από το 2002 μέχρι το 2014. Μπορεί να φαίνεται ένα τεράστιο νούμερο αυτό, τα 500 δισ., αλλά αν το διαιρέσετε με τα έτη για τα οποία μιλάμε και το συγκρίνετε με το ΑΕΠ, θα κατανοήσετε ότι πρόκειται περίπου για το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τις συγκεκριμένες περιόδους τις οποίες συζητάμε. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από το 1996 μέχρι το 2010 η Ελληνική Δημοκρατία, ενώ βρισκόταν περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, βρισκόταν διαρκώς κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα. Και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για την ύπαρξη διαρκών ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία, αλλά και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε την δυνατότητα, από το 1996 μέχρι το 2010, να μειώσουμε ποσοστιαία το χρέος μας. Δηλαδή, δεν είχαμε την δυνατότητα να μειώσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξανόταν, το ελληνικό δημόσιο χρέος παρέμενε σταθερό ως ποσοστό του. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυξανόταν ως απόλυτο νούμερο. Και ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό, ήταν ακριβώς το γεγονός ότι είχαμε μια διαρκή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν.

Προετοιμάζεται το έδαφος

Όπως ψιθυρίζεται ούτε το σχετικό δημοσίευμα προέκυψε τυχαία ούτε και ο σχολιασμός από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Αντιθέτως, είναι μια προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ερωτώμενος πως «πρόκειται για μια διαρθρωτική αδυναμία του ελληνικού κράτους, για την οποία, από την δική μας πλευρά, κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, έτσι ώστε να διορθωθεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο με τον έλεγχο των λιστών, όσο και με μια σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και να διευρύνουμε την φορολογική βάση. Ακριβώς αυτός είναι ο πρωταρχικός πολιτικός μας στόχος, έτσι ώστε να διορθώσουμε διαρθρωτικές αδυναμίες, οι οποίες επιβάρυναν την ελληνική οικονομία πάνω από 40 έτη. Όλα αυτά, θα έχουμε την δυνατότητα να τα συζητήσουμε, βεβαίως, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, έτσι ώστε να ανακοινώσουμε τόσο τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, όσο και τα μέτρα τα οποία προτιθέμεθα να πάρουμε ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και του φορολογικού συστήματος».

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ πάντως σχολίαζαν πως το θέμα δεν προσφέρεται για συζήτηση, μιας και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνεται πως η προ ημερησίας συζήτηση θα γίνει μόνο για τις εντυπώσεις και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στην καταβαραθρωμένη λόγω των εξελίξεων κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ 550 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΩΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΦΜ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2002-2014

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα