Άμεση ανάγκη για αλλαγές στη Λίγκα

Πριν από λίγα χρόνια, με την ΑΕΚ στα τάρταρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε χάσει έναν μεγάλο, αλλά είχε κερδίσει σε ενδιαφέρον. Υπήρχαν δύο ευρωπαϊκές θέσεις τις οποίες διεκδικούσαν ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης, η Skoda Ξάνθη, ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά ενίοτε και ο Πανιώνιος.

Σήμερα, με την Ένωση ξανά δυνατή και τον ΠΑΟΚ πάντα ψηλά, οι τέσσερις μεγάλοι δεν χάνουν την Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον υπάρχει και ένα πέμπτο εισιτήριο το οποίο μπορούν και διεκδικούν αρκετές ομάδες! Τι θα γίνει, όμως, του χρόνου όταν χάσουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, λόγω της κατρακύλας της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA;

Για όσους δεν κατάλαβαν τι συνέβη με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, η χώρα μας έχασε μία θέση και από του χρόνου ο πρωταθλητής θα αρχίζει τις υποχρεώσεις του από το δεύτερο προκριματικό γύρο! Από μία θέση χαμηλότερα θα ξεκινούν τις ευρωπαϊκές τους περιπέτειες και οι ομάδες στο Europa League. Ήδη, από φέτος ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να χρειαστεί προκριματική φάση (με την Ελλάδα ακόμη στη 13η θέση) και θα γλιτώσει την περιπέτεια μόνο υπό προϋποθέσεις (να κατακτήσουν τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους ομάδες που θα προκριθούν απ’ ευθείας στο Champions League από τα εγχώρια πρωταθλήματά τους).

Το χειρότερο, όμως, σενάριο, είναι να χάσουμε μία ακόμη θέση του χρόνου. Πλέον ξεκινάμε από τη 14η κι αν κατρακυλήσουμε στη 15η, χάνουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο που σημαίνει πως θα βγάζουμε τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη και αυτομάτως η πέμπτη θέση του πρωταθλήματος γίνεται αδιάφορη, ίσως και η τέταρτη (αν το Κύπελλο καταλήγει σε κάποιον μεγάλο). Η μόνη ελπίδα να κρατήσουμε τη θέση μας είναι να πάνε καλά του χρόνου στην Ευρώπη οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα είναι οι τέσσερις μεγάλοι συν ένας ακόμη (με πιθανότερους τον Ατρόμητο, τη Skoda, τον Πανιώνιο και τον Αστέρα Τρίπολης).

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγα χρόνια είχαμε τρεις ελληνικές ομάδες στο Champions League! Τη σεζόν 2003-2004 εκπροσώπησαν τη χώρα μας Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, στο απόγειο της δόξας μας. Κάποιους μήνες αργότερα, κερδίσαμε και το Euro, σφραγίζοντας την άνοδο του επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα επόμενα χρόνια κάναμε κι άλλα ρεκόρ, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2007-2008 όπου έξι ομάδες (!) συμμετείχαν σε ομίλους, ο Ολυμπιακός στο Champions League και οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Λάρισα και Άρης στο Europa League! Ομοίως, το 2004-2005 είχαμε πέντε ομάδες σε ομίλους (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Αιγάλεω και Πανιώνιος).

Προφανώς και το επίπεδο έχει πέσει χαμηλά λόγω και της οικονομικής κρίσης. Ίσως μάλιστα με λιγότερες ομάδες καταφέρουμε να συλλέξουμε περισσότερους βαθμούς, διότι θα είναι μεγαλύτερος ο συντελεστής σε κάθε βαθμό που κερδίζουμε. Αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο θα κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο οι μεγάλες ομάδες. Είναι θέμα των ΠΑΕ!

Ωστόσο, το θέμα πρέπει να απασχολήσει και τη διοργανώτρια αρχή. Ως χώρα αντέχουμε αυτή τη στιγμή 31 επαγγελματικές ομάδες, το φυσιολογικό δεν είναι να παίζουν παραπάνω από τις μισές στην πρώτη κατηγορία, αλλά λιγότερες, για να υπάρχει και ένα σχετικό ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Ίσως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η καλοσχεδιασμένη πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟ που προτείνει πρωτάθλημα 12 ομάδων ή έστω ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος Κύπρου. Περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη για τομές στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων μας!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα