«Άνοιγμα» των ΕΛ.ΠΕ. σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο

Στους μετόχους των ΕΛ.ΠΕ. μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γρηγόρης Στεργιούλης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Η υψηλή κερδοφορία για τον όμιλο διατηρείται και το 2016 ενώ όπως είπε ο κ. Στεργιούλης η εταιρεία θα επεκταθεί σε νέες αγορές. Παράλληλα τόνισε πως δεν θα διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2015 αφού στόχος είναι η σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών της εταιρείας και στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει ο όμιλος σε κινήσεις αναδιάρθρωσης των δανείων, ενώ έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για αύξηση των πιστωτικών ορίων.

“Τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως προς τους όρους πιθανού νέου δανεισμού και νέου ομολογιακού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση τον μεγεθών και την επαναμόχλευση. Οι μέτοχοι θα εισπράξουν αυτό που αξίζουν σύντομα”, είπε ο κ. Στεργιούλης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση από τον όμιλο των ευκαιριών στο μέτωπο της προμήθειας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με το Ιράν, την Αίγυπτο, και την ρωσική Rosneft. Έχουμε πλέον πολλές εναλλακτικές και ευκαιρίες προμήθειας. Οι επιτυχημένες συμφωνίες έχουν αλλάξει το όνομα των ΕΛΠΕ στην διεθνή αγορά, δήλωσε ο CEO των ΕΛΠΕ.
Ως προς τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ότι αυτά δεν προήλθαν μόνο από το ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά και από την βέλτιστη λειτουργία, αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από τα capital controls.

Για τον τομέα της εμπορίας ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος είναι η καθετοποίηση και η διάθεση προϊόντων από τις θυγατρικές του ομίλου. Στις διεθνείς δραστηριότητες στόχος είναι η εκμετάλλευση πιθανών ευκαιριών και η προώθηση εργασιών και σε νέους τομείς, όπως ηλεκτρισμός, αέριο και LNG. Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής, τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των ερευνών στον Πατραϊκό Κόλπο δημιουργούν αισιοδοξία, ενώ αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα το φθινόπωρο. Ήδη ο όμιλος έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων συνεργασίας με άλλες διεθνείς εταιρείες.

Ανήγγειλε ότι εξετάζεται επέκταση σε νέες αγορές, όπου τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία σήμερα και όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.α. ενώ αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι μεγάλοι “παίκτες” ζητούν συνεργασία με την εταιρία για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ελλάδα όπου οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικές.
Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία με το Ιράν λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που συνήψε συμφωνία με τη χώρα αυτή για την προμήθεια αργού αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη ρωσική ROSNEFT που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα, μπορεί επίσης να αποδώσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον τομέα της προμήθειας αργού αλλά και στη διαχείριση των προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας υπενθυμίζοντας το σοκ που υπέστη ο όμιλος πέρυσι λόγω του δυστυχήματος που συνέβη στο διϋλιστήριο του Ασπρόπυργου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

Τι είπε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις του 2015 και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, κατά την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων. Όπως είπε, την περασμένη χρονιά ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό εξαγωγών και αποτελεσμάτων EBITDA ενώ η εσωτερική αγορά υποχωρεί λόγω της κρίσης.
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, στην πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει επιπτώσεις στον ενεργειακό κλάδο αλλά και στο γεγονός οτι τα μισά διϋλιστήρια της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση ή κλείσιμο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα