Έγιναν πιο τροϊκανοί και από την τρόικα

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον το δείχνουν καθημερινά, καθώς δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο.
Από τη μία οι συντάξεις και όσα μέλλουν να συμβούν σε πλήρη αντίθεση με όσα υπόσχονταν προεκλογικά τα κόμματα της συμπολίτευσης, από την άλλη η επιστροφή στις θέσεις τους εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα, στην Χαριλάου Τρικούπη, έχουν αρχίσει το …στενό μαρκάρισμα.
Για ψέματα και για κυβέρνηση τροϊκανών, κατηγορούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο θέμα των συντάξεων, καθώς παρατηρούν ότι μετά την οριζόντια μείωση των τελευταίων από 1η Ιουλίου, έρχεται και δεύτερη «πολύ σκληρή πραγματικότητα» με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και ακραίες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικεία εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, μειώνονται σημαντικά οι χαμηλές συντάξεις, αφού καταργείται το κατώτατο όριο για όσους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία κάτω των 67 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα παίρνουν βοηθήματα των 150-300 ευρώ αντί για συντάξεις μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια ώρα, καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης για τα άτομα με βαριές αναπηρίες όπως τυφλοί , παραπληγικοί, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς κ.λ.π. και θα χρειαστεί να συμπληρώνουν πλέον το 67οέτος ή το 62ο για μειωμένη, για να πάρουν σύνταξη, ενώ αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας των 62 και 67 ετών συνδεόμενα με τη μεταβολή του προσδόκιμου επιβίωσης, παρουσιάζοντας μάλιστα την εν λόγω ρύθμιση ως εφαρμογή προηγούμενου νόμου του 2010. «Πρόκειται για μία ακραία μεταβολή και ταυτόχρονα ένα μεγάλο ψέμα», λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας ότι σε καμία χώρα δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, άνω των 67 ετών.
Λένε ψέματα
«Είναι μεγάλο ψέμα ότι εφαρμόζουν παλιότερους νόμους, γιατί ο νόμος 3863/2010 ο και επονομαζόμενος νόμος Λοβέρδου -Κουτρουμάνη , προέβλεπε τη σταδιακή μεταβολή των γενικών ορίων από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, εφόσον υπήρχε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Από τη στιγμή που αυτό έγινε και μάλιστα χωρίς καμιά σταδιακότητα από 1/1/2013,δηλαδή τα 60 στα 62 και τα 65 στα 67, καμιά απολύτως υποχρέωση δεν είχε η χώρα να προχωρήσει σε παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων», ξεκαθαρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας πως όσοι πολέμησαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι έκαναν λάθος. «Οι ψευδαισθήσεις έλαβαν τέλος και οι κυβερνώντες αποδεικνύονται πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς», καταλήγουν χτυπώντας στο …μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη και στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της επιστροφής στις θέσεις τους εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα. Θυμίζοντας ότι μεταξύ τους βρίσκονται γιατροί που έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω με φακελάκι, καταχραστές δημοσίου χρήματος κ.α., ζητούντο θέμα να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, προεξοφλώντας όμως ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αυτή την πρόθεση έχει. «Η αγωνιώδης προσπάθεια των υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Βερναδάκη να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με την επαναφορά στο δημόσιο επίορκων υπαλλήλων αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει την αξιοκρατία και την διαφάνεια στο Δημόσιο. Ότι ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει πρόθυμους ‘πελάτες’, για τα κομματικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα αν αυτό στρέφεται κατά της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και δυσφημεί το σύνολο των ΔΥ», λένε στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι «καμία καθυστέρηση στη λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θέτουν ζήτημα νομοθετικών διοικητικών ρυθμίσεων που θα πρέπει να υπάρξουν προς αντιμετώπιση του θέματος, και καλούν την κυβέρνηση να αφήσει τις θεωρίες και τις σκοπιμότητες, που ευθέως της καταλογίζουν. «Με τη σύμφωνη γνώμη των πειθαρχικών συμβουλίων να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι και όσοι βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα να απομακρυνθούν οριστικά από το δημόσιο», λένε, ενώ δείχνουν αποφασισμένοι να κινηθούν δραστικά πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συνεδρίαση
Στο μεταξύ για το Σάββατο μετατίθεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη.
Στην Χαριλάου Τρικούπη σχεδίαζαν να συνεδριάσει η ΚΟ την ημέρα που θα ορκιστούν οι 300 της νέας Βουλής. Αυτοί θα ορκίζονταν σήμερα, αλλά αυτό άλλαξε και η ορκωμοσία θα γίνει το Σάββατο. Για την ίδια μέρα, λοιπόν, προγραμματίζεται η επίσημη πρώτη –ουσιαστική τουλάχιστον, γιατί η προηγούμενη ήταν πανηγυρική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μίλησε μόνο η Φώφη Γεννηματά και μετά μαζεύτηκαν σπίτι της για … λουκουμάδες- συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Εκεί θα αποφασιστούν ούτε λίγο ούτε πολύ, αφενός η στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή το ερχόμενο διάστημα, με όλες τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η κατεύθυνση είναι αυτή της σκληρής αλλά δίκαιης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αφετέρου η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής που της αναλογεί, αλλά και τα πρόσωπα που θα καλύψουν θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και γραμματέα της ΚΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα