“Έγινε το πρώτο βήμα”

Τις βάσεις για ένα νέο κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία και έτοιμο να συμπορευτεί με δυνάμεις πέραν της κεντροδεξιάς στα πλαίσια των συνεργασιών, έβαλε το 10ο τακτικό, εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το άλμα που έλεγε και παρουσίασε ένα διαφορετικό κόμμα σε πολλά σημεία, αν και χρειάζονται να γίνουν πολλά για να μετεξελιχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι με το συνέδριο της Ν.Δ. προχωρεί πλήρως και ο σχεδιασμός του για τη συνολική ανανέωση του κόμματος και την αναδιάταξη του εσωτερικού σκηνικού με την ανατροπή των παλαιών συσχετισμών δυνάμεων.
«Η αρχή έγινε και ήταν επιτυχής» λένε από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη και τονίζουν με έμφαση ότι οι στόχοι που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα πλαίσια των πρώτων 111 ημερών από την εκλογή του επιτεύχθηκαν και πλέον το κόμμα εισέρχεται στην επόμενη φάση.
«Είχαμε θέσει όριο τις 111 ημέρες, δηλ. από την επόμενη της εκλογής του, στις 11 Ιανουαρίου έως την 1η Μαΐου, το Πάσχα, να έχουμε προσχωρήσει στην οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.» μεταδίδουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι αυτό έγινε με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο.
Η επιτυχής διεξαγωγή του συνεδρίου, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η μεγάλη απόδειξη, ότι το κόμμα μπορεί να ανοιχθεί, να γίνει πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, πιο ελκυστικό σε δυνάμεις πέραν της Ν.Δ.
Και όπως, λένε από την ηγετική ομάδα, αυτό επιτεύχθηκε με το λεγόμενο παράλληλο συνέδριο, δηλ. στις 10 ημερίδες που έγιναν, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου σε άλλες αίθουσες και στις οποίες συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, εκ των οποίων μόλις το 20% είναι μέλη της Ν.Δ. «Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια νέα αρχή».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές μετά την εκλογή του ότι θέλει μια διαφορετική Ν.Δ. και ο ίδιος, όπως έλεγε το βράδυ της Κυριακής σε συνομιλητές του, ήταν αρκετά ικανοποιημένος για την τριήμερη κορυφαία κομματική διαδικασία.
«Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το πετύχαμε» τόνιζε και σημείωνε ότι το λεγόμενο παράλληλο συνέδριο παραπέμπει σε διαδικασίες ενός «ανοικτού πολιτικού κόμματος» που δεν θέτει περιορισμούς και γραφειοκρατικές προϋποθέσεις στις σχέσεις του με τους πολίτες.
Σε τρία επίπεδα
Το συνέδριο της Ν.Δ. εκτυλίχθηκε σε τρία διαφορετικά επίπεδα: εντός της Ολομέλειας γινόταν οι συζητήσεις για την αλλαγή του καταστατικού που ενδιέφερε τους πιο κομματικούς, στους διαδρόμους που εκθεσιακού κέντρου στα Σπάτα, γινόταν ψηφοθηρία για την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής και στις διάφορες κατάμεστες αίθουσες ήταν σε εξέλιξη το παράλληλο πρόγραμμα.
Ουσιαστικά ήταν δυο διαφορετικοί κόσμοι που βρέθηκαν στο συνέδριο: από τη μια οι κομματικοί, βουλευτές, στελέχη και άλλοι παράγοντες που είχαν την έγνοια τους για το καταστατικό, την πολιτική τους παρέμβαση και τη μάχη της Πολιτικής Επιτροπής και από την άλλη πλευρά ήταν οι άνθρωποι της αγοράς, της κοινωνίας, του ακαδημαϊκού χώρου και άλλων επαγγελματικών ομάδων που συμμετείχαν στο παράλληλο συνέδριο με θέματα, όπως την επιχειρηματικότητα, τα αγροτικά, το δημόσιο τομέα, το ρόλο του συνδικαλισμού σήμερα, την αναθεώρηση, κ.α.
Παράλληλα, το συνέδριο της Ν.Δ. αξιοποιήθηκε για να σταλούν πολιτικά μηνύματα τόσο από τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και από όλα τα κορυφαία κομματικά στελέχη με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για την πολιτική επικαιρότητα με έμφαση στην κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίνει η ηγετική ομάδα και στην παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη των 25 σημείων του προγράμματος του κόμματος, που αποτελεί και την εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση, όπως λένε από τη Συγγρού, έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στο μνημόσυνο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσαν το «παρών» στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στο μνημόσυνο για τα δεκαοκτώ χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη παρέστησαν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και πλήθος βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα