Έκανε πίσω ο Σταύρος στις εσωτερικές αντιδράσεις

Η εποχή που το Ποτάμι έβαζε πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα πέρασε ανεπιστρεπτί. Όπως έγινε για παράδειγμα στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να γίνουν επτά αλλαγές.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε να έχει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση την απόλυτη ευθύνη για τον αριθμό των αδειών, όπως και την ευθύνη της τελικής επιλογής όσων τις διεκδικήσουν, να ενταχθούν στον νόμο και τα ραδιόφωνα, να αφαιρεθεί το άρθρο που υπαγορεύει στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μετατραπούν σε Α.Ε., να μην υπάρχει καμία εμπλοκή υπουργών στον καθορισμό του αριθμού των εργαζομένων και των ειδικοτήτων τους στα ΜΜΕ, και –κυρίως– πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία να πληρωθεί η νόμιμη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Πριν ο επικεφαλής του Ποταμιού καταλήξει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Αντιδράσεις που προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα από ουκ ολίγα στελέχη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, τα οποία του διεμήνυσαν ότι προτίθενται ακόμη και να παραιτηθούν «αν στηρίξει έναν κατάπτυστο νόμο, όπως αυτόν του Παππά». Βάσει των ίδιων πηγών, κάποια στελέχη επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή μετά τις εξίσου αυταρχικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ και στη Γραμματεία Εσόδων, χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη στάση του κόμματος, αποδίδοντάς την στη φοβία που κατατρύχει το Ποτάμι λόγω της κριτικής που δέχεται ότι είναι διαπλεκόμενο με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Συνεργάτες, ωστόσο, του κ. Θεοδωράκη απέδιδαν τις συγκεκριμένες αντιδράσεις σε παρεξήγηση και τόνιζαν ότι οι βουλευτές του κόμματος από την αρχή της συζήτησης στη Βουλή ανέδειξαν τους επτά όρους που θέτει το Ποτάμι. «Είπαμε “ναι επί της αρχής”, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θα συναινέσουμε στο σχέδιο του κ. Παππά να αντικαταστήσει τους σημερινούς καναλάρχες με άλλους της αρεσκείας του, γιατί αυτό τελικά προωθεί υπογείως με τον νόμο του», έλεγαν πηγές της Σεβαστουπόλεως.
Το καταψήφισε
Τελικά το Ποτάμι καταψήφισε το νομοσχέδιο, κάτι που ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με πρόσχημα ένα νόμο που θα όφειλε να αποσυνδέσει πλήρως τα ΜΜΕ από την εκάστοτε εξουσία. «Εμείς είπαμε ναι επί της αρχής, για να συγκρουστούμε με την διαπλοκή που είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό πρόβλημα, να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Όπως το ταγκό θέλει δύο έτσι και η διαπλοκή χρειάζεται δύο. Έναν κακό επιχειρηματία με πολλά λεφτά και έναν παντοδύναμο υπουργό. Η ανάμειξη του υπουργού είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης της διαπλοκής».
«Θέλετε ένα νομοσχέδιο θολό, για να χειραγωγείτε. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι να στήσουν μηχανισμούς δικούς τους, να εδραιωθεί ένα καθεστώς για να ελέγξει τα «μίντια» να είστε ο βασικός μέτοχος. Σε αυτό τον κατήφορο δεν θα είμαστε μαζί σας. Θα είστε εσείς και οι συνέταιροι σας. Εμείς θα είμαστε απέναντι σας, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός θα είναι ο ανώτατος άρχων της Τηλεόρασης, τονίζοντας ότι «είναι κατάντια για τη χώρα να αποκτά υπουργό καναλάρχη και η χώρα να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή».
«Ενισχύστε το ρόλο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΕΣΡ και περιορίστε το ρόλο του υπουργού», σημείωσε ενώ αναγνώρισε ότι «καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αγάπησε τις Ανεξάρτητες Αρχές», και έκανε λόγο για τοπίο που είναι σκοτεινό εδώ και πολλά χρόνια «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται σήμερα να υπεραμύνονται του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Στα χρόνια όμως της παντοδυναμίας τους, υπονόμευσαν το ΕΣΡ», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:
«Ο κ. Παπάς διεκδικεί το ρόλο ενός τροχονόμου της διαπλοκής. Φύγε εσύ έλα εσύ. Αυτό έκαναν και οι προκάτοχοι του. Θέλει να ελέγξει προς όφελος του ή της κυβέρνησής του τη διαπλοκή με νέους διαπλεκόμενους καναλάρχες. Αυτό προφανώς θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι το εργαλείο της μακροημέρευσης του. Την ίδια πλάνη είχαν και οι προηγούμενοι, ότι θα παραμείνουν στην εξουσία πολλά χρόνια»
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ακόμα ότι «ο νόμος αυτός είναι στο πόδι, χωρίς μελέτη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αγνοώντας της τεχνολογικές εξελίξεις, που έμεινε στο 2007» και ότι η κυβέρνηση, εκχωρεί ένα δημόσιο αγαθό με μόνο κριτήριο αν είναι κάποιος πλούσιος και μπορεί με τα εκατομμύρια του να εξαγοράσει την γνώμη ενώ εκτίμησε ότι θα καθυστερήσει πολύ η εφαρμογή του.

Απάντηση του υπουργού Επικρατείας

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, χαρακτήρισε «απολύτως ανακριβή» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, αντιτείνοντας ότι «το μόνο που μπορεί να κρίνει η κυβέρνηση είναι ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης τους και όχι ποιος μένει και ποιος φεύγει».
«Σέβομαι απολύτως τη θέση σας ότι θα καταψηφίσετε. Υπερψηφίστε την δημοπράτηση και το ΕΣΡ για να αποδείξουμε ότι θέλουμε να βάλουμε από την αρχή καθαρούς κανόνες», είπε στον κ. Θεοδωράκη ο κ. Παπάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα