Έτσι θα μοιραστεί το πλεόνασμα

Πυρετώδεις εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών για να είναι έτοιμες οι λίστες με τους δικαιούχους της έκτακτης βοήθειας που θα δώσει η κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν. Η κυβέρνηση επιθυμεί οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν άμεσα έτσι ώστε να δρομολογηθεί η καταβολή στις αρχές Μαΐου και το πιθανότερο στο πρώτο δεκαήμερο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Με πιλότο τα οικογενειακά επιδόματα θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών για να καταρτίσει τις λίστες με τους δικαιούχους του πλεονάσματος. Στόχος είναι το επίδομα να φτάσει στους πλέον αδύναμους με τους δικαιούχους να φτάνουν το 1.000.000 πολίτες. Προτεραιότητα έχουν οι ένστολοι και εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από διάφορους φορείς έτσι ώστε με δικαιοσύνη να οριστούν οι δικαιούχοι.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η ενίσχυση ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 8.750 ευρώ βάσει των στοιχείων του 2012, με το ποσό που θα ξεκινά από 500 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 1.000 κατά περίπτωση.

Μέχρι ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση, αν στα κριτήρια θα συμπεριληφθεί η οικογενειακή κατάσταση αλλά και εξειδίκευση με βάση τον αριθμό των παιδιών στις οικογένειες.

Οι στρατιωτικοί

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το μόνο σίγουρο είναι πως 64.065 ένστολοι με μισθό έως 1.500 ευρώ μεικτά, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, θα λάβουν εφάπαξ στις 9 Μαΐου το επίδομα αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Από αυτούς, σύμφωνα με το ΥΠ.ΟΙΚ., οι 26.525 είναι αστυνομικοί, οι 2.315 είναι λιμενικοί, 1.480 προέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 είναι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014, ενώ το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές αυτές μειώνονται κατά 3,9% φέτος, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρσι.

Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής

Εκτός όμως από το εφάπαξ βοήθημα, ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε πού θα διατεθεί το υπόλοιπο πλεόνασμα. Έτσι, λοιπόν, και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, για την ενίσχυση υπηρεσιών που προσφέρονται σε αστέγους, όπως στέγη και τροφή, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους εργασίας θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, θα είναι 3,9% επί της συνολικής αμοιβής του εργαζομένου και θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (1%). Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, δεδομένου ότι οι εισφορές συνολικά αντιστοιχούν στο 44% του μισθού του εργαζομένου και θα μειωθούν περίπου στο 40%. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ που πλήρωνε ο εργοδότης ως εισφορά θα πληρώνει τώρα 89 ευρώ, ενώ για κάθε 100 ευρώ που πλήρωνε ο εργαζόμενος θα πληρώνει 94 ευρώ.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθεί για την εξόφληση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα, ώστε συνολικά να πέσουν στην αγορά 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό στόχο που επεδίωκε η τρόικα. Άλλο ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει ο προβληματισμός για τις δικαστικές αποφάσεις. Έχει προβλεφθεί κονδύλι 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου για τους δικαστικούς. Δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τα αναδρομικά των ένστολων καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αποφάσεις του ΣτΕ. Τα αναδρομικά των ένστολων είναι 500 εκατ. ευρώ και κάτι λιγότερο από 500 εκατ. το ετήσιο κόστος της μισθολογικής αναπροσαρμογής. Αν υπάρξουν αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό.

Σ. Κεδίκογλου: «Νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές»

Ημερίδα με θέμα «Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική – Προοπτικές στον κλάδο της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών» διοργάνωσε την Πέμπτη (20/3) στη Χαλκίδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας με τη συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Συγκεκριμένα, στο σύντομο μήνυμά του ο κ. Κεδίκογλου (σ.σ. δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Χαλκίδα λόγω έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων) τόνισε τον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στην προσπάθειά μας για ανάκαμψη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στον πρωτογενή τομέα, όπου μπορεί να υπάρξουν και να δημιουργηθούν γρήγορα θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑλΠ) που τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2014 δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επαναφορά των αλιευτικών αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α), ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που εξαρτώνται από τον τομέα της Αλιείας, καθώς επίσης και στην ποιότητα διαβίωσής τους, με την υλοποίηση έργων υποδομής, και με την ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών στην πρόσβαση για χρηματοδότηση.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στη σταθερότητα, στην υπευθυνότητα, στην αποφασιστικότητα, στο σχεδιασμό και στη συνέπεια ώστε να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές ευεργετικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο», διαμήνυσε κλείνοντας το μήνυμά του ο κ. Κεδίκογλου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα